9:58 am - joi martie 21, 2019

Adrian Severin: Eşecul Republicii Moldova

12963 Viewed admin 4 responds
chisinau proteste

Evenimentele de la Chișinău – nu doar cele din ultimele zile ci din ultimele luni – demonstrează că Republica Moldova întrunește toate caracteristicile unui “stat eșuat”. Acest eșec, ajuns, prin dezordinile de ieri, la ultima și cea mai periculoasă expresie a sa, pune în întârziere regimul de la București, scrie Adrian Severin pe blogul său.

Păstrând proporțiile, o poziționare greșită a Bucureștiului față de cele ce se întâmplă acum la Chișinău, va duce la prăbușirea regimului personal al Președintelui Johannis, tot așa cum, cu decenii în urmă, criza cipriotă a dus la căderea regimului coloneilor de la Atena. Atunci, însă, grecii aveau (în exil) o alternativă democratică pe care acum românii nu se prea vede că o au.

Întâlnirea ruso-americană de la Kaliningrad, care a prefațat, poate nu tocmai întâmplător, vizita doamnei Nuland în România, nu putea să fi discutat problema ucraineană (așa cum oficial s-a anunțat) fără să o fi pus în context regional. Un context din care Moldova și România nu pot lipsi. Din această perspectivă, pentru români, acest Kaliningrad nu este exclus să fi fost o altă Maltă; mai mică dar totuși Maltă.

Luările de poziție ale unor apropiați ai Kremlinului, care afirmă că moldovenii sunt români iar Moldova (fără Transnistria, desigur) este pământ românesc, analizele americane care anunță prăbușirea UE și necesitatea construirii, pe ruinele ei, a unui intermarium (de la Baltica la Marea Neagră) în spațiul “de frontieră” est-european, precum și discursul brusc nedogmatic al doamnei Nuland referitor la domolirea exceselor din lupta împotriva corupției spre a asigura respectul libertăților individuale, echilibrând securitatea cu libertatea, se leagă între ele într-un asemenea context geostrategic și sunt susceptibile a-i aparține.

Maidanul (sau, dacă vreți, Piața Universității) de la Chișinău readuce în memorie remarca lui George Friedman: “De-a lungul istoriei sale Republica Moldova de azi a aparținut totdeauna cuiva. A fost vorba fie de România fie de URSS. URSS nu mai este.”

Oricare ar fi soluția, România nu pare a fi pregătită pentru ea. Dacă nu este, va plăti scump. Iată motivul pentru care reconcilierea internă și solidaritatea națională sunt urgențele zilei. Cine are urechi de auzit, să audă!

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
hell

Pământul verde – America

litvinenko

Otravă şi PR

Related posts
4 Responses to “Adrian Severin: Eşecul Republicii Moldova”
 1. Ardelean
  # ianuarie 21, 2016 at 8:32 pm

  Circulă în presa românească diferite păreri și acuzații în legătură cuevenimentele din Moldova. În general opiniile se împart între”pro-rus” sau „pro-român”. Dilemă inutilă dacă te pui în loculunui moldovean. De obicei și el tot oportunist și profitor. Adică, de ce ar fi”pro-român”? Pentru UE?! Doar deja Schengen nu mai există, iar dacă sunt adevărate profețiilemai multor politicieni, sfârșitul UE e cam peste două luni, adică în martie.Moldoveanul știe. Oferă România loc de muncă cum face Rusia? NU! Are România gaze și electricitate de dat cum are Rusia? NU! Are România și Europa, aflate în prag de disoluție și chiar de război cu islamiștii,siguranța și protecția unei Rusii sau a unei Eurasii? NU! Are politicianul moldovean pro-român sau pro-european un renume și o prestațiepentru care să fie „cârmaci”? Evident, NU. Deci cum crede un român prostănac cu ambiții hegemoniste, dar cu fundulgol, care mâine-poimâine nu va avea pensie, că moldoveanul e prostul care nuvede și nu știe?

 2. ...escu
  # ianuarie 22, 2016 at 10:28 am

  <<<„Transnistria nu mai plateste pensii si salarii.Rusia nu mai da bani”>>>.Daca nu ajuta o provincie pe care unilateral o considera a lor,pe Moldova cu ce sa o ajute,cu banii din bancile devalizate tot de ei?

 3. delfinasul
  # august 16, 2016 at 2:46 pm

  chiar trebuie sa ascultam pe nepotul lui nicolski care intre timp a primit si condamnare in prima instanta de puscarie cu executare. ar vrea el sa mai vina rusii la fel cum a venit unchi-su poate scapa de jail

Trackbacks/Pingbacks
 1. Adrian Severin: Eşecul Republicii Moldova - Știri și anunțuri - ianuarie 21, 2016

  […] Articol sursa: Adrian Severin: Eşecul Republicii Moldova […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang