12:07 pm - joi ianuarie 17, 2019

Analiză: Românii din Odessa nu vor separatism – vor alipirea la România

3805 Viewed admin 3 responds
Odessa_Opera_House

Romanii din regiunea Odesa: „Daca Ucraina nu poate gestiona situatia sa intoarca aceste pamanturi inapoi Romaniei!” scrie portalul glasul.info
Regiunea Odesa din Ucraina este regiunea poate cea mai pestrita din punct de vedere etnic. Sunt zone unde nu exista nici macar picior de etnic ucrainean si populatia nu este loiala nici Ucrainei dar nici Rusiei. Poate ca si acesta este un motiv pentru care autoritatile ucrainene nu prea au investit aproape deloc in infrastructura sau utilitati, iar in multe localitati din aceasta parte a Ucrainei domneste saracia, parand parca un peisaj rupt din trecut, ramas in urma cu cel putin o jumatate de secol fata de lumea moderna.

Un motiv pentru lipsa de implicare si de investitii in aceasta zona a Ucrainei poate fi si nesiguranta pastrarii pentru totdeauna a acestor teritorii, facute cadou pe nedrept de catre URSS, ca un fel de compensatie neoficiala pentru Holodomor-ul provocat la ordinul lui Stalin. Autoritatile ucrainene din aceasta regiune au privit intotdeauna cu dusmanie catre granita cu Romania si au promovat constant o propaganda antiromaneasca, fiind mai nou ingrijorati de cresterea sentimentelor proromanesti a romanilor din sudul Basarabiei.

La Odesa a aparut „Rada Basarabiei”, o organizatie constituita din membrii a sapte comunitati: moldoveni, gagauzi, bulgari, ucraineni, polonezi, rusi si tigani. Organizatia este de „inspiratie” transnistreana, liderul ei fiind Dmitri Zatuliveter, care este in acelasi timp si presedintele transnistrenilor din Ucraina si are ca obiectiv obtinerea de statut de autonomie culturala pentru Basarabia (regiunea Odesa, Ucraina).Organizatia separatista si-a creat chiar si un site oficial rada-bessarabia.org (Rada Populara a Basarabiei), incercand sa-si atraga noi adepti care sa ajute la obtinerea autonomiei, atragand astfel atentia SBU, serviciul secret al Ucrainei. Romanii din regiune se arata ingrijorati de aceste intiative separatiste, preferand ca Ucraina sa cedeze teritoriile inapoi Romaniei daca nu pot controla situatia decat sa se transforme intr-o regiune asemanatoare Transnistriei. Perspectiva „transnistrizarii” regiunii Odesa si transformarea intr-un alt conflict inghetat care sa stopeze sansele de dezvoltare face ca locuitorii regiunii, indiferent de etnia lor, sa priveasca cu maxima ingrijorare catre viitor.

 

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in
civil war ukraine

Narîşkin: Ţările NATO sprijină războiul civil din Ucraina

transcarpatia shooting

Transcarpatia: Sectorul de Dreapta în alertă maximă, după ce doi luptători ai organizaţiei au fost ucişi de poliţie

Related posts
3 Responses to “Analiză: Românii din Odessa nu vor separatism – vor alipirea la România”
 1. Terente
  # mai 25, 2015 at 4:47 pm

   „Compensaţie”, „Holodomor”, „Stalin”? Am apucat ziua când citesc aşa ceva pe Russia Today, goarna bolşevismului postmodern rusesc.

 2. Nicu Cohen
  # iunie 12, 2015 at 12:33 am

  Romania  numai  exista .Ceea  ce exista  acum este   colonia-corporatie    Romania  proprietatea  bancherului  Rothschild ,gubernatorul  coloniei-corporatie   se  numeste  Isarescu ,president  of  corporation  Iohanis     iar  romanii  sint  sclavi   pe  plantatie .

Trackbacks/Pingbacks
 1. Așteptam de mult această veste! Românii de dincolo de Transnistria ridică glas! - Ion Coja - iunie 12, 2015

  […] Mai 19, 2015864 Viewedadmin1 respond […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang