6:18 am - vineri aprilie 19, 2019

Arabia Saudită schimbă strategia de înarmare a rebelilor islamiști din Siria

2915 Viewed Valentin Vasilescu 12 responds
strategie arabia saudita siria

Pe 22 aprilie 2016 un MiG-23 al armatei siriene a fost doborît de Statul Islamic, lîngă muntele Dakwah, la puțin timp după ce acesta a decolat de la baza Al Dumayr, situată la 7 km nord-est de Damasc. În ultima săptămînă, alte două avioane siriene au fost ținta rachetelor sol-aer portabile ( MANPADS ), lansate de Statul Islamic, în apropierea bazei aeriene Dmeir și în guvernoratul Sweida din sudul Siriei. În ambele cazuri avariile au permis piloților sirienei să aterizeze la bazele lor.

1029784662

Pe 2 aprilie 2016, cînd armata siriană era concentrată pe ofensiva asupra Statului Islamic, în zona orașelor creștine Quraytayn și Mahsaa ( 50 km sud-vest de Palmyra ), membrii grupării rebele Ahrar al-Sham, parte a Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida în Siria, împreună cu rebelii din așa-zisa Armată Siriană Liberă ( FSA ) au declanșat o ofensivă fulger, capturînd orașul Al Eiss , situat la 8 km sud de Aleppo. Pentru eliberarea acestuia, armata siriană a cerut sprijinul aviației militare. Pe 5 aprilie 2016, gruparea rebelă Ahrar al-Sham a doborît un avion Su-22 sirian, în raza localitații Al Eiss , din sudul orașului Aleppo. Avionul sirian a fost lovit de o rachetă portabilă ( MANPADS ) autodirijată pe fascicol termic.

CfRxDqTXIAErjc7

Conform agenției AFP, pe 12 martie 2016 orele 14:41, un alt avion sirian, de tip MiG-21UM ( cu două locuri ) care executa o misiune de bombardament, asupra unui obiectiv terorist din Kafr Nabuda ( 28 km nord-vest de Hama ) a fost ținta a două rachete portabile autodirijate pe fascicol termic, lansate de rebelii Frontului Islamic. Prima rachetă lansată de rebeli a ratat ținta, în timp ce a doua a lovit ajutajul avionului MiG-21 UM, provocînd incendierea și scoaterea din funcțiune a motorului. Pilotul din cabina a doua a reușit să se catapulteze, ajungînd în siguranță pe sol, în timp ce pilotul din cabina întîi n-a mai reușit să iasă din cabină, decedînd la impactul cu solul. În zona Al Eiss și Kafr Nabuda, din nordul Siriei n-au mai fost semnalate rachete sol-aer portabile deținute de rebelii islamiști. Frecvența mare de doborîre a avioanelor siriene de către rachete sol-aer, atît în nordul cît și în sudul Siriei, de către Statul Islamic și de către Frontului Al-Nosra, demonstrează că cel mai probabil, rachetele au fost introduse în Siria pe la granița cu Turcia și cea cu Iordania, după intrarea în vigoare a armistițiului ( 27 februarie 2016 ).

SyAAF-MiG-21UM-2357-630x354

Într-un interviu acordat publicației germane ”Der Spiegel” Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a afirmat că scopul sprijinirii rebelilor islamiști, subordonați Arabiei Saudite, este neutralizarea aviației ruse și siriene. De aceea, Adel al-Jubeir declarat că rebelii din Siria sunt înarmați de Arabia Saudită cu sisteme de rachete sol-aer pentru a se apăra de avioanele rusești și siriene. Ministrul de Externe al Arabiei Saudite speră ca aceste arme să aibă același efect ca și rachetele Stinger din anii 80, trimise de SUA în Afganistan, pentru a doborî elicopterele și avioanele sovietice. Așadar, dacă pînă acum saudiții au furnizat cantități mari de arme și muniții pentru ofensiva terestră a rebelior islamiști din Siria, în prezent, ei se axează pe livrarea către rebeli a rachetelor sol-aer. Și acest lucru este posibil ca urmare a nesecurizării granițelor Siriei, deși Iordania și Turcia sunt parte a coaliției anti Stat Islamic, condusă de SUA.

TASS_1823118-pic4_zoom-1000x1000-56950

Conform unor interceptări ale telefoanelor mobile, echipa rusă de monitorizare a armistițiului afirmă că Arabia Saudită, ar fi introdus în Siria, după data de 27 februarie 2016, peste 85 de instalații de rachete AA portabile ( MANPADS ). Doar 40-50 din acestea ar fi de tip Mistral ( importate din Franța ) și FIM-43Redeye americane, cu rază de acțiune de 4,5-5 km, din cele aflate în dotarea armatei saudite. Fiecare instalație dispune de o rezervă de 10-12 rachete sol-aer, prețul unei rachete fiind de 78.000 USD. Practic, ar fi vorba de transferul către teroriștii islamiști din Siria, a unui echipament în valoare de 40 milioane USD. Întrucît Sudanul este susținut financiar de Qatar și Arabia Saudită și Sudanul a importat rachete portabile FN-6 din China, există posibilitatea ca și aceste rachete care apar în clipurile rebelilor islamiști din Siria, să fi fost transferate în zona Aleppo, prin intermediul Arabiei Saudite.

1413293296801_wps_9_A_rebel_fighter_assembles

În cele cinci luni și jumătate de acțiune în Siria, bombardamentele aviației ruse s-au dovedit extrem de eficiente în ceea ce privește anihilarea teroriștilor islamiști. Cele cîteva avioane rusești rămase în Siria, ca și elicopterele de atac rusești Mi-24 V, Mi-28N și Ka-52 sunt echipate cu senzori ( Prezident ) de detecție a apropierii rachetelor sol-aer, care comandă funcționarea dispersoarelor de capcane termice . Protecția nu este garantată 100 %, mai ales în cazul elicopterelor de atac care zboară foarte jos, survolînd de la mică distanșă dispozitivele de luptă ale rebelilor islamiști. Aviația siriană nu dispune de aceste echipamente și rămîne expusă la rachetele sol-aer, atunci cînd zboară sub înălțimea de 5.000 – 6.000 m.

 

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
ucraina nazi

Ambasadorul României la NATO: Ucraina va primi echipamente militare non-letale din România

shoigu

Rusia creează în vestul și sudul țării trei divizii militare pentru a contracara creșterea forțelor NATO

Related posts
12 Responses to “Arabia Saudită schimbă strategia de înarmare a rebelilor islamiști din Siria”
 1. ...escu
  # aprilie 28, 2016 at 8:34 am

  Armata rusa a bombardat 5% stat islamic si 95% opozitia la Assad.

  • SaakasBilly
   # aprilie 29, 2016 at 6:26 pm

   Domnu ‘ tampit …asta e numele tau !!

 2. SaakasBilly
  # aprilie 28, 2016 at 8:35 am

  Deci asta inseamna ce am zis eu de la bun inceput !! Ca statul islamic e mana-n mana cu ricanii ?? Pentru ca aici e o logica !! Eu cred ca daca toti teroristii nu ar fi cu marea aliantza de combatere a „terorismului” ,acele rachetutze ar fi doborat deja si avioane sau cel putin elicoptere a marii aliante occidentale care mishuna si ei pe acolo,chiar si avioane de pasageri din europa, si teroriscii scrasnesc din dinti si scuipa de furie aratand cata ura au fatza de occidentali !! Dar nimic !! Eu personal cred ca nici macar vestitele atentate nu au fost pe bune ci niste manarii ca turnurile gemene doar ca sa mentina minciuna sfruntata ricaneasca si sa fortzeze determinarea in directia intereselor ricane !! Ce au gresit rusii ?? Dupa parerea mea vechiturile alea siriene trebuiau sau upgradate sau scoase din lupta direct la fier vechi ,pentru ca ei trebuiau sa stie cat de scursuri sunt ricanii si cum au facut acelashi lucru in afganistan ,pe care intr-un mod ciudat rusii nu l-au facut cand ricanii au invadat afganistanul !! Si nici acum ,stiind cine e in spatele magariilor si cine e vinovatul de fapt pentru assasinarea pilotilor rusi doar pentru a executa o lovitura de imagine rusiei ,ei nu iau nici o masura similara,ei nu se ating de imaginea imperiului malefic !! Nu sunt strateg militar dar mie sa nu-mi explice nimeni cat de precara e pozitia imperiului rican in zona ,care poate, nu destabiliza ci prabushi, intreg echilibrul mondial ,dar rusii prefera sa stea in espectativa decat sa actioneze in defavoarea lor ,cum de altlel ricanii o fac permanent fatza de rusi,de cand se stiu ca urmasi ai imperiului anglo-saxon !!Cred ca rusii se tem mai mult de urmarile prabushirii marelui colos rican decat de propria infrangere ,pentru ca nimic nu va mai fi ca acum ,si totul va fi imprevizibil ,scapat de sub control !! Intre timp sunt lovite si prabushite toate statele care priveau cu simpatie spre rusia !! A cazut conducerea argentinei sub puternica infiltrare a spionajului rican ,si au pus marioneta lor care a suspendat starea de asediu economic !! Nu se stie cat va putea supravietui nu venezuela ca soarta lor e pecetluita ,ci brazilia ,unde nu mai exista legi democratice si imperiul ataca fatzis cu oameni cumparati pe bani ,pentru ca banii sunt arma ricaneasca ,ca si spionajul care a ajuns exclusiv doar apanajul lor printr-un control generalizat…mondial !! China care a facut aceiasi imprudenta de a se intoarce spre rusi e in mare dificultate !! Multi zic ca prabusirea chinei va trage si ricania dupa ea !! Nu se poate ceva mai fals ,banii sunt controlati de ricani ,si nu reprezinta decat o realitate mincinoasa !! In realitatea asta mintita ,nu au sanse nici rusii si nici chinejii decat daca servesc interesele ricane !! Ma indoiesc ca rushii nu stiu unde sa loveasca ca sa-i doara ,dar va trebui sa aiba determinarea sa si vrea !! Sa aibe o viziune despre o alta lume in care sa aibe loc si altii in afara de golanii ricani si protejatii lor !!

 3. SaakasBilly
  # aprilie 28, 2016 at 10:34 am

  Si asta sincer ,iarasi e un nonsens in strategia rusiei !! Priviti la situatia tzarilor arabe !! Cele siite,pe langa ca sunt minoritari ca teritoriu sau ca populatie sunt cele care incaseaza loviturile marshave de la suniti ,tradatorii islamului, coalizati cu imperiul satanist rican !! Aceste tzari sunt sub asediu ,sub bombardament !! Intruna sunt atentate ,chiar si in moschei !! Ok !! E o realitate !! Numai ca moscheile si tzarile distruse sunt numai shiite ,sau conduse de o minoritate sunita cum e irakul,deci tot majoritar shiite !! Si pentru actiuni teroriste au fost condamnati doar siitii in occident ,cu toate ca toata lumea stie ca sauditii au fost implicati  pana si in atentatul asupra turnurilor gemene !! Acum dupa intelegerea cu „armele atomice” iraniene unde din start sa vrut ruperea legaturilor cu rusia si stoparea dezvoltarii civile a iranului ,ricanii nu vreau sa le dea miliardele furate.. inapoi !! I-mi da senzatia ca toti sunt manipulati de ricani exact cum vrea mushiu’ lor ala malefic !! Ma uit si la cuba ,acolo macar trebuiau sa fie rachete rusesti ,ei au fost amagiti cu niste minciuni ricanesti !! Ricanii si-au atins telul cu niste minciuni !! Cubanejii nu au primit absolut nimic ,in afara de obama care a mers acolo sa-si bata joc de ei !! Inchisoarea de la guantanamo e bine merci si blocada e la locul ei ,dar cubanejii au dat deja drumul la o gramada de tradatori si vanzatori de tzara si faciliteaza pe mai departe inceputul unei „primaveri ” sau „maidan” cubanez de toata frumusetea !! Intrebarea e de ce rusia e atat de cuminte si de inofensiva in fatza tuturor sconcsoaselor ricane !! Oriunde e vorba de prieteni si simpatizanti ai rusiei se declanseaza razboaie,revolutzii colorate ,maidane cu lovituri de stat ,si circulatie mare de teroristi, in timp ce in tzari ca arabia saudita e o liniste de se aude bazoiul ?? Putzina vanjoleala se mai isca odata cu spanzuratorile si crucificarile ,delicatese medievale nelipsite din viatza lor primitiva de zi cu zi !! Rushii si toti ai lor cei  matrasiti de ricani nu le fac nici o problema !! Pana si acum cu armistitiul din siria ,faptul ca rusii i-au obligat pe sirieni sa fie de acord cu el ,au facilitat o inarmare mai puternica a fractiunilor de mercenari sauditi sau ricani !! Oare sa nu fi stiut rusii ce urmaresc aia cu armistitiul ?? De ce nu le fac si ei probleme ricanilor ,sauditilor sau turcilor ??? cauta si acum prietenia lor ?? Nu e inca totul clar ??  Nu e inca clar ca se doreste moartea sau sclavia pentru alaviti ?? Astea sunt variantele !! Cat despre rusi, toti cei care ii ataca acum ,nu sunt interesati de colaborarea sau prietenia lor ci de averea si teritoriile lor vaste ,de cat pot cotropi ,si de cu cat se pot inproprietarii ,si de cum se poate face impartzeala intre hiene si pirania !! Oare din istoria lor nu ar fi trebuit sa invetze toate astea ??

 4. SaakasBilly
  # aprilie 28, 2016 at 10:52 am

  Deci ! Interesul in cuba al ricanilor a fost stoparea montarii rachetelor rusesti acolo !! Si-au atins telul foarte dibaci doar cu promisiuni mincinoase pe care ulterior le-au recunoscut ca ne-fiind …viabile !! In iran interesul era indepartarea iranului de rusia, unde de multi ani au reusit blocarea colaborarii lor ,pe plan international prin onu-cu personal care a interzis livrarea elementelor de aparare antiaeriana rusesti !! Cum au blocat ricanii si livrarea de avioane moderne siriei ,care sunt si platite de mult dar nelivrate ,iar avioanele vechi siriene sunt doborate cu rachetutze de pe umar !! Livrari iarasi interzise de legile internationale dar care binenteles functioneaza selectiv doar impotriva rusiei ,in cazul asta nesesizaduse …nimeni !! Oricum tot ce se intreprinde de toate statele asa zis „avansate” si asa zis „democrate” incalca flagrant legile internatzionale ,dar binenteles ca in ultimii zeci de ani tot ce au facut ricanii sau amicii lor medievali au incalcat legile internationale care se aplica partinitor de forurile internationale subordonate de fapt marelui imperiu malefic !! Si noaptea mintii e ca rusia accepta acest joc si se implica in el stiint din start ca mereu e masluit de ricani in favoarea lor !! Ei inteleg ca decat fara legi ,e mai bine asa cu legile astea aplicate stramb ,dar in felul asta situatia se va tot inrautatii si oricum un razboi la scara extinsa nu se va putea evita mult timp ,deoarece atmosfera internationala devine tot mai irespirabila din cauza arogantei celui mai decazut si aberant imperiu din istoria planetei !!

 5. liviu
  # aprilie 28, 2016 at 5:17 pm

  Opinia mea . Usa in maxim 3 ani  vor avea razboi cu Arabia S. Termenul va fi si mai scurt daca  Arabia S , in inconstienta ei , va finanta in continuare teroristi. Daca acei terorist ( cu sprijin financiar si logistic Arab S. ) vor „produce” un nou 9/11 , situatia va fi dramatica pt Arab.S. Deja au inceput sa „transpire” faptul ca Arab S a fost implicata indirect  in 9/11. Este cel putin curios cum in ultimii ani nu a  fost nici un atentat ( isis) major in USA . Concluzia ar fi : sunt pe o mina intermediati de Arab.S. care le si transmite ordinile din partea USA  (catre ISIS). N  as merge pe ipoteza ca serv secrete USA  sunt asa de bune incat au dejucat asemenea atentate .S a vazut cat de competenti au fost cu 9/11.In rest manevrele noi echipe Turcia & Arab. S. mi se par a fi niste gainarii incepind cu finantarea teror, trafic de petrol, prblm kurzilor, emigranti , razboiul din Yemen etc…Vor sa intre si ei in LIGA PROFESIONISTA  sa se joace si ei cu/ca BAIETI MARI. Urmatoarele meciuri Turcia vs Rusia ( pronostic 0-2) apoi USA vs Arab S  (pronostic 3- 0 ) … americani sunt mai razbunatori :). Gandindu ma la ce umeaza sa incaseze Turcia & Arabia S. ii compatimesc  

 6. cititor
  # aprilie 28, 2016 at 6:44 pm

  Seicul Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, Marele Muftiu al Arabiei Saudite, a decretat ca jocul de sah ”provoaca dusmanie si ura intre oameni”, drept care l-a proclamat ”haram” – adica interzis musulmanilor. Pe de-alde astia ii sprijina SUA.

 7. ...escu
  # aprilie 28, 2016 at 8:33 pm

  Assad isi decimeaza propriul popor.Pe astia ii sprijina Rusia

  • SaakasBilly
   # aprilie 29, 2016 at 12:17 pm

   Asta cu decimarea e fara logica ,pen’ca gandirea ta e haotica,deci fara logica !! Adeca Siria e condusa de assad batranul si acum fiul lui !! Acolo a fost pace si prosperitate de mult timp dar ciudatzenia dracului ,apar „primaverile arabe ” si in locuri unde era pace si liniste apar tulburari !In egipt e doborat conducatorul dictator matusalemic , sustinut de ricani, hosni mubarak ,vin „fratii musulmani la putere prin alegeri libere si e ales unul dintre ei in primele alegeri libere din egipt mohamed morsi,dar ricanii si-au dat rapid seama ca daca mubarack nu prea asculta de ei ,morsi asta se vrea presedintele egiptenilor si prioritar pentru el e poporul egiptean si nu imperiul rican !! Asa ca din randurile armatei egiptene permanent controlata om cu om de ricani apare un satrap crud, un adevarat macelar, abdel Fattah el-sisi,care imediat executa pe banda rulanta ,organizeaza neste alegeri in care se alege presedinte dupa ce-l captureaza pe precedentul si vrea sa-l execute pe morsi cum e si firesc pentru un asemenea cremenal ca sisi asta,dar intervin americanii „milosi „care scot la masa verde o pushcarie pe viatza pentru morsi!! Deci acolo cu o marioneta pe care imperiul rican o cauta de mult ,totul a reintrat in normal !! calaul macelareste in continuare ,poporul geme sub dictatura lui crunta dar „primavara” si-a atins telul ,pana si vechiul dictator a fost eliberat pentru ca la viatza lui a facut destule servicii atat ricanilor cat si israelului !! Si e totusi dictatorul care a inventat gardul de sarma ghimpata intre categoriile sociale diferite ale egiptului !! Din punct de vedere rican totul e in cea mai perfecta ordine !! Alta victima a fost colonelul muammar al-gaddafi,care a ridicat libia la o stare sociala de invidiat chiar si de occident,intr-un final cand nu mai era sprijin de nicaieri ,rushii retragandu-se in cochilia lor ,a cedat in fatza ricanilor ,insa nu a fost iertat ,acolo asa ziza „primavara araba ” a creat un haos care persista si acum ,dupa ce mercenarii ricani l-au capturat,l-au abuzat sexual si l-au ucis animalic ,cam in stilul cum a fost spanzurat si saddam hussein ,cu atata ura incat i-a ramas gatul in streang !! Vorbim de barbaria imperiului rican ,tot aceiasi care distruge vestigii istorice vechi de mii de ani !! Si asa putem continua mult si bine ,cu „primaverile” sconcsoase facute de ricani !! A scapat algeria ,dupa ce frantza a insistat pe langa ricani deoarece si acum e tot un fel de colonie a lor ,a mai scapat si iordania care pe langa ca e in cercul sunit protejat de revolutzii si maidane ,e o monarhie care sa facut presh in fatza ricanilor incat acolo sunt de fapt la ei acasa,si turcia care e si ea in cercul sunit protejat de primaveri ,dar folosita prin marioneta erdogan ca si capcana pentru putin , si ca fortza de reactie a ricanilor in zona !! Poate unii nu stiu dar armata ,politia si serviciile secrete turce sunt sub comanda directa a ricanilor !! La turci e o dictatura la fel de crunta si inumana cum e si in israel ,un stat fascist cu practici inumane ,nedemne de specia umana,dar vorbim de pretenii ricanilor ,care au voie la asa ceva ,deci nici nu intra in discutie !! Siria sa trezit izolata intre state sunite,singurul sprijin de la un stat siit fiind  din iran si fiind obligata sa sprijine minoritatea siita oprimata din liban, cea care e reprezentata de hezbolah ,atacata permanent de criminalii cazari !!Daca cade siria cade si populatia siita din liban care va trece printr-un genocid final …definitiv !! Deci pozitia siriei era o piedica in fatza razboiului rican cu lumea musulmana ,cu genocidul pe care ei il intretin de multisor acolo !! Fara interventia rusilor alavitzii erau deja exterminati ,si exterminarea siitilor libaneji ,in plin progres !! Unii nu stiu ce vorbesc ,habar nu au pe ce lume traiesc , asa ca nici nu raspund cacaturilor din propaganda ricaneasca !! Cred ca cei inteligenti care nu sunt taraturi ca  „escu” asta, stiu adevarul ,in rest privesc cu compasiune la specimenele astea inapoiate mental de care mi-e rusine si chiar i-mi cer scuze pentru comportamentul lor !! Cum zicea Iisus „iarta-i doamne ca nu stiu ce fac” !! Sunt si ei fratii mei ,pe care-i iubesc asa cum sunt ei !!Acum cu ocazia asta spiritul impaciuitor si iubitor al Domnului nostru Iisus Cristos sa coboare in inimile voastre !! Paste fericit !!

 8. Dragos
  # aprilie 29, 2016 at 7:07 am

  S.U.A. si aliatii ei occidentali exporta doar insecuritate si conflict. 

Trackbacks/Pingbacks
 1. Arabia Saudită schimbă strategia de înarmare a rebelilor islamiști din Siria - Știri și anunțuri - aprilie 27, 2016

  […] Arabia Saudită schimbă strategia de înarmare a rebelilor islamiști din Siria Sursa: rusiatoday […]

 2. Arabia Saudita schimba strategia de înarmare a rebelilor islamisti din Siria | Ziarul de Garda - aprilie 28, 2016

  […] Arabia Saudita schimba strategia de înarmare a rebelilor islamisti din Siria […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang