2:11 am - joi ianuarie 17, 2019

Ce este greşit în Europa?

4606 Viewed Alexandr Dugin 24 responds
dugin

Pentru a înţelege corect natura crizei actuale a Europei trebuie să facem o scurtă analiză a situaţiei. Din cel puţin trei direcţii:

 • ideologică
 • economică
 • geopolitică

Sursa problemelor este ideologia liberală

Din punct de vedere ideologic, problema este liberalismul impus de anglo-saxoni ca singură ideologie în Europa şi în restul lumii. Liberalismul sprijină doar identitatea individuală şi interzice orice formă de identitate organică colectivă. În acest mod, liberalismul refuză pas cu pas Religia, Naţiunea, Identitatea Sexuală, pentru a construi indivizi eliberaţi de orice formă de holism. Identitatea Sexuală este esenţa problemei, pentru că liberalii insistă că Genul Sexual este o alegere opţională a fiecărui individ (după care urmează Religia sau Naţiunea tot ca opţiuni ale individului). Celălat punct esenţial este imigraţia. Liberalismul refuză să-şi asume identităţile religioase sau culturale ale imigranţilor. Imigranţii nu sunt consideraţi ca purtători ai unor identităţi culturale şi religioase, ci doar ca purtători ai unor identităţi individuale, care contează doar ca număr. Liberalismul distruge identităţile colective. Este logic faptul că liberalismul distruge în acest fel identitatea europeană (prin teoriile toleranţei şi drepturilor omului). Împreună cu distrugerea accelerată a identităţii sexuale, se grăbeşte distrugerea societăţii. Sfârşitul Europei este asigurat, atâta timp cât liberalismul este singura ideologie acceptată.

Pasul următor în dezvoltarea liberalismului va fi negarea identităţii umane ca identitate colectivă. Bine aţi venit în trans-umanitate! Aceasta este agenda liberalismului pentru ziua de mâine.

Liberalismul este o filozofie nihilistă. Liberalismul insistă doar pe libertatea în raport cu orice formă de identitate colectivă. În conflictele trecute cu ideologiile totalitare – comunismul sau fascismul – liberalismul era concret şi atractiv prin poziţionarea sa ca alternativă. Şi era într-adevăr o alternativă. Dar când totalitarismul a dispărut, natura nihilistă a liberalismului a ieşit la suprafaţă. Liberalismul poate doar nega! Nu poate afirma nimic. Pentru că nu este ideologia libertăţii pozitive, este ideologia libertăţii negative. Ieri, nu era atât de explicit. Azi, este!

Liberalismul se transformă în totalitarism. Nu ai libertatea de nu fi liberal! Trebuie să fii liberal. Poţi să alegi între a fi liberal de dreapta, de centru sau de stânga. În cel mai bun caz, de extremă dreaptă sau stângă. Dar întotdeauna liberal! Dacă eşti judecat în mod liberal de către liberali eşti terminat: etichetat drept extremist, terorist etc… Liberalii pot tolera doar liberali! Dacă tu nu eşti tolerant cu liberalii, nici tu nu eşti tolerat!

Ce putem opune liberalismului? În secolul 20 erau două opţiuni: comunismul (socialismul) şi fascismul. Amândouă au eşuat în istorie – politic, filozofic, militar, economic. Ele există azi doar ca simulacre. Sunt mişcări marginale, manipulate de liberali. Adică post-moderniştii, anarhiştii, troţkiştii sau comuniştii sau fasciştii, le servesc liberalilor pentru a-şi promova cauza, la fel cum fundamentalismul islamic este folosit ca armă de către Statele Unite. Ideea mea a fost de a opune liberalismului (prima teorie politică) nu cea de-a doua teorie politică (Marxismul), nu cea de-a treia teorie politică (Fascismul) ci A Patra Teorie Politică. Am dezvoltat această idee în cartea “A Patra Teorie Politică” tradusă în numeroase limbi, inclusiv în Germană şi Română. Trebuie să combatem liberalismul prin refuz şi deconstrucţie totală. În acelaşi timp, trebuie să facem toate acestea nu în numele unei clase sociale (ca în Marxism) sau în numele unei naţiuni sau rase (ca în Fascism), ci în numele Unităţii Organice a Popoarelor, a justiţiei sociale, a democraţiei reale. Liberalii interpretează democraţia drept regula minorităţilor. Trebuie să restabilim înţelesul original al termenului – democraţia este regula majorităţii, a majorităţii organice, a majorităţii care împărtăşeşte o identitate colectivă comună. Aceasta este regula Popoarelor văzute drept unităţi istorice şi culturale.

Capitalismul financiar este o catastrofă

Din punct de vedere economic, problema este a capitalismului financiar care pune tehnologiile pieţelor financiare înaintea sectorului industrial, sau agricol. Un astfel de capitalism este monopolist şi creează baloane în locul dezvoltării bazei economice. O astfel de economie este bazată pe speculaţii financiare (de tipul celor practicate de George Soros) şi crează iluzia unei creşteri infinite. Asta contrazice realitatea. Clasa de mijloc nu mai creşte, ci scade. Creşterile pieţelor financiare nu corespund creşterii economice reale. Strategia instituţiilor financiare de a reloca sectoarele economiei reale în ţări din lumea a treia, în numele globalizării, este calea sigură către abis. Primele valuri ale crizei au trecut, dar în curând vor veni altele. Colapsul economic al ţărilor din Sudului Europei, cum este cazul Greciei, care va fi urmată curând de Italia şi Spania, este doar partea vizibilă a catastrofei. Unitatea Europei se bazează exclusiv pe acceptarea integrală a logisticii capitalismului financiar. Doar Germania mai face eforturi azi să-şi păstreze economia în contact cu realităţile industriale, refuzând să se urce într-un tren care duce spre nicăieri. Acesta este motivul isteriilor anti-germane din Europa şi Statele Unite. Germania pare să fie ultima economie reală – restul sunt economii virtuale.

Trebuie să reconstruim Europa pe baze economice alternative.

Creşterea economică infinită este o iluzie liberală. Căderea clasei de mijloc este o realitate. Soluţia pentru ieşirea din această situaţie este revizuirea completă a miturilor capitalismului financiar.

Atlantismul este greşit

Europa este azi o entitate geopolitică atlantistă. Geopolitica imaginată de Sir H. Makinder postula că există două tipuri de civilizaţii: Civilizaţia Mării (Puterile Maritime) şi Civilizaţia Pământului (Puterile Continentale). Cele două civilizaţii sunt construite pe sisteme opuse de valori. Civilizaţiile maritime sunt comerciale, moderniste şi materialiste. Civilizaţiile Pământului (Uscatului) sunt tradiţionaliste, spirituale şi eroice. Europa modernă este complet integrată în Civilizaţia Mărilor. Această realitate se manifestă prin hegemonia americană asupra Europei, inclusiv în NATO.

Situaţia împiedică Europa să devină un actor geopolitic independent. Mai mult, perverteşte natura geopolitică a Europei ca entitate continentală – Civilizaţie a Pământului.

De aceea este nevoie să schimbăm această situaţie şi să restabilim caracterul de civilizaţie continentală a Europei, prin afirmarea suveranităţii. În locul atlantismului, Europa trebuie să devină Putere Continentală.

Europa şi Rusia

Ca să identificăm logic punctul în care se află acum relaţiile Europa-Rusia.

Rusia de azi este:

 • Relativ ostilă liberalismului (este mai tradiţionalistă şi mai conservatoare)
 • Economic, încearcă să se elibereze de dictatura Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale
 • Geopolitic, este putere continentală şi anti-atlantistă

Acestea sunt motivele pentru care Rusia este atacată: în Ucraina, în Moscova, pretutindeni. Asasinarea recentă a liberalului Boris Nemţov a fost o provocare care a servit demonizării Rusiei şi mai mult în ochii Vestului. Liberalii, oligarhii financiari şi atlantiştii (Statele Unite şi elita financiară) încearcă să provoace ostilitate între Rusia şi Europa, după cum încearcă să-şi salveze regulile promovând conflictele interetnice. Războiul din Ucraina este primul într-o serie de confruntări etnice pe teritoriul Europei. Elita liberală globalistă plănuieşte război etnic nu doar în Rusia sau Ucraina, dar şi în Germania, Franţa, Europa de Est şi oriunde este posibil. Imperiul Liberal încearcă să-şi salveze hegemonia fărămiţând şi distrugând.

Trebuie să rezistăm pentru a construi o Europă mai bună, o Europă europeană. În acest punct, Rusia este prietenul şi Statele Unite este inamicul. Trebuie să construim o alianţă Europa-Rusia nu pentru că europenii îi iubesc pe ruşi, sau ruşii pe europeni. Motivul este altul: trebuie să ne unim pentru a face faţă pericolului care ne pândeşte pe toţi.

Alexandr Dugin, 4pt.su

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 2
You need login to vote.
adrian severin

Adrian Severin: Scrisoare deschisă adresată Ambasadorului SUA la Bucureşti. Textul integral.

PUTIN

Putin: Europa urmează orbeşte politica americană dar poartă singură povara afluxului de imigranţi

Related posts
24 Responses to “Ce este greşit în Europa?”
 1. # august 23, 2015 at 8:35 pm

  Unul din ganditorii cei mai pregnanti ai prezentului este fara indoiala Alexander Dugin. Cine il citeste cu atentie se racordeaza la complexitatea si conflictuala lume prezenta. Cine il citeste cu atentie pe Alexander Dugin intelege lumea in care traieste si perspectivele ideologice,economice si geopolitice oferrite de cele doua civilizatii-cel continental si cel atlantist. Cine il citeste cu atentie pe Alexander Dugin intelege natura conflictelor prezentului si mizele care sunt in joc ,inclusiv logica dupa care se pot forma aliante naturale in acest conflict global.

 2. Terente
  # august 24, 2015 at 4:53 am

  Culmea nesimțirii, sa vorbești despre „ce e rău în Europa”, tu, dintr-o tara în care s-a ajuns, vorba aia, la nunti sa cunoști care e mirele pentru ca este cel care are trening nou….

 3. Emilian
  # august 24, 2015 at 5:20 am

  In Europa e gresit ca e Rusia prea aproape ! Iar nea Dughin – penis barbosus ne indeamna sa ne iubim cu Rusia ?! De acord dar, macar pentru prima data sa ne iubim cu ea oral si cu prezervativ NATO !!

 4. Calin
  # august 24, 2015 at 9:02 am

  „Europa este in criza ideologica,economica,geopolitica”,”sfirsitul Europei este asigurat”,”liberalismul se transforma in totalitarism”,”imperiul liberal incearca sa-si salveze hegemonia farimitind si distrugind”.Profund si corect doar daca subiectul este RUSIA!   Dar acest ideolog de Kremlin are si ideea salvatoare(specific geniilor!) a Patra Teorie Politica(Patru vine de la „1984”? si anume dictatura majoritatii(evident perfectionata dupa esecul dictaturii proletariatului).Pt.a o propune Europei,a Patra Teorie Politica a inceput sa fie aplicata in Rusia(ziaristii critici sunt impuscati in cap ziua,politicienii de opozitie impuscati  pe strada).Cei care sunteti mai sensibili inca nu va oripilati pt.ca un geniu are si solutia:sugereaza ca aceste crime sunt faptuite de „Liberali” drept provocari.    Daca Ideologul vostru Sef este atit de „inteligent”,ce o fi prin Laboratoarele de Gindire de la voi?

 5. Calin
  # august 24, 2015 at 9:32 am

  Pt a putea intelege si cozubas vin cu precizarea ca in textul de mai sus am folosit citeva eufemisme.

 6. Terente
  # august 24, 2015 at 10:56 am

  @Calin: ca sa va inteleaga limbricul ala numit cozubas, trebuie sa-i vorbiti in termeni precum cei la care recurge Emilian, dar ceva mai hard. Subtilitatile si eufemismele sunt straine rahatilor rusnaci.

 7. licuriciu'
  # august 24, 2015 at 11:04 am

  @calin: iar vorbesti fara sa gandesti. Ce zici de urmatoarele chestii:- drepturile minoritatilor sexuale- dreptul copilului de a-si alege sexul- dreptul minoritatilor inventate: cosovari, secui etc- drepturi pentru tot felul de ong-uri, minoritati religioaseToate aceste drepturi sunt niste discriminari pozitive, concept lansat in spatiul vestic, si vin impotriva majoritatii. Probabil ca si tu faci parte dintr-una din categoriile de mai sus.

 8. Calin
  # august 24, 2015 at 11:32 am

  licuriciu,fac parte dintr-o minoritate:imi place sa v-o dau „ceva mai sus”

 9. vasile dumitru
  # august 24, 2015 at 1:00 pm

  liberalismul,si aumai fost in trecut miscari’melting pot”,este o testare,o sita care cerne pe cei slabi.Romania a mai fost supusa in istorie la asemenea incercari:o sa supravietuiasca natiunea romana si liberlismului::daca baga capul la cutie si are  RABDARE O SA REVINA MAI PUTERNICA DI ACEASTA INCERCARE.SI>AM FERMA CONVINGERE CA SI BISERICA ORTODOXA  O SA SUPRAVIETUIASCA SI O SA SE CURATE DE ECUMENISME SI DE SINCRETISME.

 10. marian
  # august 24, 2015 at 1:56 pm

  Intr-o tara distrusa economic de economia de piata , continuam sa ne prea-plecam in fata NATO si UE. Intr-o tara parasita, continuam sa vorbim de libertatea de miscare. Din pacate, ne vom trezi prea tarziu , cand nu vom mai avea nimic al nostru. Pentru cei ce se „inchina” in fata NATO si UE , ii rog sa mai citeasca si ceva stiri externe. Vor avea surprize mari…

 11. :) Oh da,se poate!Nu-i fictiune,e realitate!
  # august 24, 2015 at 2:19 pm

  Cum ii poti strica cel putin ziua unui pro-nananato, zvonagiu de profesie?? Indemnindu-l sa citeasca (e adevarat ca el poate refuza,dar nu face decit sa ramina tot mai dezinformat,iar trezirea la realitate-ntr-o buna zi poate fi mult mai dureroasa)de exemplu aceste doua articole;nu,nu-i vorba de rachete,bombe,gloante s.a..E mult mai uimilitor! :)Camouflage Skill: Russian Armed Forces Made Airfield Disappear for Hourshttp://sputniknews.com/military/20150823/1026094195/russia-army-concealment-technology.htmlRussian E-Warriors Render Aircraft Carriers Uselesshttp://sputniknews.com/russia/20150824/1026127241/jamming-radar-missiles-planes.html

 12. # august 24, 2015 at 6:20 pm

  Se stie ca unde loveste foamea,damblageste capul…!!! Uitati-va ce scriu iobagii americanilor mai sus !)))) Unul cu foamea-n  gat , se exprima” EUfomistic”))) Altul ,cu cerul gurii crapat ca argila din Somalia vrea sa copuleze)))) Un ciricliu supt la stomac ca un câine ogârjit vede in tot ce misca falusuri erecte gata sa-i flendureasca târtita)))) Flacai : ridicati-va de pe vine ,nu mai mimpati belsugul cacarii ca se vede pe meclanele voastre si dupa cum scrijeliti la comentarii ca aveti ecou la mate ,ca n-ati mancat de mult,ca foamea este singura voastra muza…. Scremeti-va in continuare pe langa amerloci,poate va incoloneaza in „dansul predicatorilor estici”  si va hraneste dracul de „parteneriate strategige” facute cu acelasi sex!!!))))

 13. Calin
  # august 24, 2015 at 6:36 pm

  cozubas,eu ma refeream la o gluma fina,dar vad ca tu stai deia la rind cu gura deschisa:vin imediat baietii,ca doar nu oi strica eu bunatatea de metafora cu tine…

 14. avecena
  # august 24, 2015 at 9:04 pm

  Totusi ,liberalismul economic ignorand legile sociologice si conditiile care conduc libertatea pietii a emis una dintre cele mai mari aberatii;a pretins in mod serios ca economia de piata ,reglementata prin concurenta ,reprezinta o ordine naturala,care nu are nevoie decat de eliberarea de orice constrangeri.S-a instituit o feudalitate a banului care monopolizind carmele puterii  castiga cu usurinta sprijinul partidelor politice si de aici pas cu pas indivizi privilegiati isi continua abuzurile .Exigentele viitoare vor determina;o atmosfera de libertate fara liberalismul salbatic care sa accepte o disciplina ferma si vigilenta si sa faca apel la Stat fara statism ca la instrumentul cel mai in stare de a realiza o noua viata sociala.

 15. Calin
  # august 25, 2015 at 8:23 am

  Bine,vad ca voi sunteti convinsi ca aveti solutii mai bune de societate.Care sunt acelea? Elucubratiile lui Dughin? Hai sa fim seriosi ca rid si curcile! Aplicati aceste solutii la voi si in tarile controlate; Bielorusia,K…,A….,T…KAZ…,etc.Fiti siguri ca daca vor fi viabile vor fi preluate.Voi cereti occidentului sa intre intr-o aventura piramidal securistica,autocratica.Pe intelesul lui cozubas,o revolutie permanenta fara cap si fara coada.De fapt voi incotro vreti sa mergeti? Stiu vreti sa dominati lumea,dar in izmene? Cu obielele naclaite de ideologii resapate? Ce vreti voi concret?

 16. licuriciu'
  # august 28, 2015 at 4:27 pm

  Ce e gresit in Europa? Multe: 1. participarea Europei la „primavara araba” la indemnul Licuriciului cel mare -> stabilitatea tarilor arabe a fost compromisa- rezulta infiintarea ISIS cu amenintarea terorista + afluxul de refugiati in Europa, unde altfel.2. In plina criza economica Europa se trezeste sa puna sanctiuni Rusiei tot la indemnul Licuriciului -> accentuarea crizei

 17. boris
  # august 29, 2015 at 6:14 pm

  Totul.

 18. Calin
  # august 29, 2015 at 7:42 pm

  Doi tipi se intilnesc si unul ii spune celuilalt:am auzit ca ai mincat o bataie sora cu moartea in gara Titu.Celalalt ii raspunde:ce ma aia e gara? Cam asa raspundeti si voi la intrebari directe si concrete.

 19. Dragos
  # septembrie 11, 2015 at 10:13 am

  Adevarul este ca nu trebuie sa ne spuna Alexandr Dugin ceea ce traim si noi in Romania, industria vanduta la fier vechi, 3 milioane de oameni plecati, defrisari de paduri, angajati pe salariul minim la fabrici de asamblare si diverse lanturi de magazine, scaderea nivelului in invatamant si sanatate, promovarea homosexualitatii. Capitalul occidental se simte foarte bine.

 20. bebebocica
  # septembrie 21, 2015 at 2:06 am

  Dughin este depasit!vede doar europa si sua si rusia!india ,china……uita ca oamenii de bun simt….a cincea putere a lumii …vor castiga…

 21. amatorul
  # septembrie 22, 2015 at 11:48 am

  licuriciule, ai dreptate…daca Calin ( sic!) spune ca ii place sa o dea mai sus asta arata nivelul de gandire/exprimare ( cam basist)  si… orientarea sexuala(ca sa folosesc un limbaj corect politic)

 22. amatorul
  # septembrie 22, 2015 at 11:52 am

  da, boris…Eu ma pregateam sa scriu” Europa”. Insasi acest concept, trecand de la pur geografic, la economic si supranational a luat-o pe o directie si un sens gresite.

 23. Radu
  # septembrie 22, 2015 at 12:20 pm

  Hi hi hi hiAdevarata lumina e intunericul!Numai minciuna reprezinta adevarul absolut!Rusia este ultima aparatoare a drepturilor cetatenilor!Democratia lucreaza impotriva cetatenilor!Auzisem de domnul Dughin ca fiind unul dintre cei mai influenti ideologi ai rusiei moderne. Citind ce scrie aici mor de ras. Are complexitatea unui pusti destept din clasa a 7-a, care s-a pus pe sotii. Colegii lui de clasa (nu atat de destepti ca el, e drept) s-ar putea sa-l creada. Noi ceilalti, care am trecut clasa, ramanem sa ne intrebam ca intotdeauna: De ce pleaca rusii din raiul asta al lor in europa cea rea si nu invers?

 24. # septembrie 27, 2015 at 4:45 am

  Ce este greşit în Europa? Asta este gresit in Europa !!https://deepresource.files.wordpress.com/2014/11/merkel-after-usa.jpg

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang