3:44 pm - vineri decembrie 11, 3108

Cooperarea dintre Rusia si Ucraina

12954 Viewed Andreea Morar 4 responds
rusia ucraina

La sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an Rusia şi Ucraina au fost complet schimbate de loviturile economice anticipate sub forma organizării comerciale, sancţiunilor şi embargoului.

Numai că dacă Rusia a pornit pe drumul acsta, apărându-şi propriile interese, atunci acţiunea Kievului aminteşte foarte bine de vorba aceea „a-ţi da cu stângul în dreptul”. Să ne amintim că pe 1 ianuarie a intrat în vigoare partea acordului legată de asociera între Ucraina şi UE care presupune crearea unei zone de comerţ liber. La 16 decembrie 2015 ordinul dat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a oprit semnarea Acordului legat de zona de comerţ liber între Rusia şi Ucraina. Documentul şi-a încetat valabilitatea începând cu 1 ianuarie 2016 când comerţul liber a fost posibil între UE şi Ucraina.

În ordinul prezidenţial se stipulează că s-a hotărât încetarea funcţionării tratatului „ca urmare a circumstanţelor extraordinare care au periclitat interesele şi siguranţa economică a Federaţiei Ruse”. Guvernul rus a declarat înainte, în mod repetat că înţelegerea dintre Ucraina şi UE e incompatibilă cu regimul de comerţ liber între Ucraina şi Rusia. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a reacţionat la decizia Moscovei, afirmând că economia ucraineană suferă pagube semnificative din cauza încetării acordului Rusiei în ceea ce priveşte zona de comerţ liber. „E păcat că astăzi preşedintele Putin a semnat ordinul prin care Rusia iese din regimul preferenţial al comerţului din CSI. Ucraina îşi aminteşte ce au însemnat aceste restricţii din partea FR (Federaţiei Ruse) şi preconizează consecinţe grave pentru economia ucraineană, dar noi suntem gata să plătim acest preţ pentru a fi liberi şi independenţi”, – a rezumat cu exaltare liderul ucrainean.

De fapt, Piotr Poroşenko umblă vădit cu şiretlicuri. Aici el vorbeşte doar despre pierderile pe care le are pentru ţara sa încetarea legăturii comerciale cu Moscova. Dar nu spune nimic despre pericolele pe care îl aduce în ţară intrarea în zona de liber schimb (ZLS) cu UE. Dar acestea există şi nu sunt mici. În primul rând, după introducerea serioasă şi extinsă a zonelor de liber schimb (ZSL) cu UE mărfurile europene îi pot elimina de pe piaţa ucraineană pe producătorii naţionali. O astfel de predicţie o face liderul Mişcării naţionale „Alegerea Ucrainei”, Victor Medveciuc. În opinica expertului, ZLS şi Uniunea Europeană nu lucrează în folosul producătorilor de mărfuri ucraineni.

Să judecăm singuri: producţia industrială în martie 2015 s-a redus cu 21% în comparaţie cu aceeşi perioadă a anului 2014. Preşedintele Petro Poroşenko recunoaşte că Ucraina a închis fiecare a patra afacere. Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul demonstrează scăderea cheltuielilor de transport. Per ansamblu, în anul 2014 exportul în Ucraina a scăzut cu 14%. Cu toate acestea, era doar preludiul: deja în ianuarie – februarie 2015 exportul în Rusia a scăzut cu 62,3%, în Belarus cu 54,5%, în ţările din UE (!) cu 33,3%. Visul despre o mare revoluţie agrară ucraineană în vastul spaţiu european s-a risipit precum fumul. Iar fermierii care chiar cu un an în urmă exportau cea mai mare parte a producţiei în Rusia s-au trezit daţi la o parte: piaţa rusească pentru ei e pierdută, iar pe cea europeană nu au reuşit să o cucerească. Kievul nu reuşeşte să sporească furnizările către UE chiar şi în condiţiile preferinţelor autonome în vigoare pentru exportul ucrainean. Furnizările producţiei de produse agricole care puteau, într-adevăr, să concureze pe piaţa europeană au fost limitate de nişte cote ridicole. Spre exemplu, deja la începutul lui martie 2015 Ucraina şi-a epuizat cotele Uniunii Europene pentru exportul de porumb, miere precum şi pentru sucul de mere şi de struguri. Despre recuperarea pontenţialului din trecut al tehnologiilor avansate încă nu se pune problema. Ucraina transformă negreşit în anexa de materii prime a Occidentului, exportând peste graniţă minereu de fier şi laminate, porumb şi rapiţă. Aviaţia şi construcţia de nave, ingineria cosmică şi construcţia de aparate de mare precizie se află în declin şi fără cereile Rusiei în acest sector nu sunt şanse de restabilire. Ruperea colaborării comercial-economice cu FR (Federaţia Rusă) a fost pierdere strategică Ucrainei.

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 2
You need login to vote.
Filed in
ppa

Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma

mastile revolutiei

Video: Ucraina – Măştile Revoluţiei

Related posts
4 Responses to “Cooperarea dintre Rusia si Ucraina”
 1. ...escu
  # februarie 17, 2016 at 11:32 am

  Serghei Aleksashenco,fost vicepresedinte al Bancii Centrale a Rusiei,spune ca economia s-a prabusit cu 9% in urma sanctiunilor UE,nu cu 3,7% cum arata statisticile oficiale.Prabusirea rublei la jumatate,80% din exporturi materii prime si resurse energetice arata o economie subdezvoltata si in dezechilibru,fiind dependenta de factori externi.In aceste conditii,a impune sanctiuni unei tari destul de mari si vecine pe motive puerile indica o ingamfare de care numai o dictatura careia nu-i pasa de propriul popor este capabila.

 2. vasile dumitru
  # februarie 17, 2016 at 12:58 pm

  sunt neintelegeri temporare.   stiti cum e vorba;mai da romane mai lasa jupane;se impaca ei ca asa este mai bine si mai frumos.

 3. SaakasBilly
  # februarie 18, 2016 at 9:59 am

  Sunt vre-o doi aici permanent cu sconcsoase, ,jigniri si minciuni la adresa rusilor ! De exemplu acest …escu care e exact ca si o flegma pe forumul asta ! Nu stiu de ce se baga porcariile lui ,si de ce nu se lasa doar aceia care discuta la subiect …civilizat !! Era vorba de situatia ukropilor ,cei care au fost acaparati de imperiul malefic rican ,printr-o lovitura de stat pusa in manopera de serviciile secrete ricane si corupand o serie de ciumburushi ….cu multi bani !! Despre ce vorbim ??

Trackbacks/Pingbacks
 1. Cooperarea dintre Rusia si Ucraina | www.giurgiuonline.com - februarie 16, 2016

  […] Sursa: news.russiatoday.ro Articol sursa: Cooperarea dintre Rusia si Ucraina […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang