3:53 pm - sâmbătă martie 25, 7454

Despre România și Rusia, cu pragmatism

9153 Viewed admin 130 responds
geopolitica-estului

Abordarea relației româno – ruse se face diferit, în funcție de locul de unde se face analiza. Pentru un sud-american detașarea este mai ușor de realizat, dar pentru un polonez, ungur, ceh, slovac sau ucrainean obiectivitatea are un grad mai redus. Evident, o doză de sentiment este și mai lesne de detectat dacă analistul este român sau rus, scrie dr. Marius Văcărelu pe cel mai nou site de geopolitică accesibil în limba română, geopoliticaestului.ro

Sentimentele omenești nu trebuie să acopere însă precum un nor soarele lucidității și al pragmatismului. Relațiile dintre state – alături de relațiile dintre popoare – beneficiază zilnic de mai multă luciditate și calcule clare decât de sentimente. Fară a nega însă că acțiuni mai puțin reușite ale unui stat impietează asupra sentimentelor altei entități statale, trebuie subliniat că iubirea și ura, singure, nu țin de foame mai mult de câteva zile, iar în absența hranei, spiritul pleacă din corp. Hrana se asigură doar prin muncă, iar munca stăruitoare îți permite să îți vinzi produsele nu doar în prima piață, ci și la sute sau mii de kilometri distanță.

Istoria relațiilor româno – ruse este una dintre cele mai interesante pentru un specialist în geopolitică, dacă le vom privi in abstracto. Istoria începe întotdeauna în secunda anterioară, iar miliardele de secunde anterioare adaugă experienței omului simplu, dar mai ales decidenților. Fiecare secundă care este în față ne obligă însă la cunoașterea celor anterioare, și mai ales la tragerea învățămintelor corespunzătoare, fără de care adoptarea de măsuri corecte și pozitive este imposibilă.

Historia magistra vitae, dar ea nu este singura știință care este necesară pentru cunoașterea temeinică a relațiilor dintre state. Geografia nu poate lipsi, științele juridice au un rol important în negocierea contractelor și tratatelor internaționale, iar economia vorbește de peste un sfert de veac mai puternic decât toate științele laolaltă. De fapt, lista științelor care pot explica părți din relațiile dintre state este una vastă, ceea ce permite ca numărul de specialiști să crească, deoarece unghiurile diferite de vedere contribuie în final, întocmai fațetelor unui diamant, la realizarea unei analize temeinice a relației dintre state.

Ultimii 27 de ani au reprezentat pentru România o scădere a eforturilor sale de înțelegere a  realităților lumii contemporane. De la începutul anilor 1990, s-au conturat doar direcții de cercetare privind spațiul vestic, în raport de cele două mari construcții politice, NATO și Uniunea Europeană.

Parcă o ceață groasă a acționat din acele momente asupra decidenților politici, care au uitat dintr-o dată nu doar realizările României în diferite dosare internaționale de importanță,  cum ar fi cel israelo – palestinian, cel al relației SUA – China, cel al relațiilor dintre URSS și China etc., și dintr-o dată aproape toate eforturile politicii internaționale românești s-au direcționat spre vest. Astfel, decidenții politici au uitat că România are interese de natură economică și politică în multe spații, mai ales acolo unde industria românească a dat dovadă de pricepere și a exportat bunuri de calitate, ori a construit obiective industriale la cererea diferitelor țări.

În consecință, România a pierdut piețe unde se depuseseră eforturi uriașe de către întreprinderile românești, iar relațiile politice au scăzut la un nivel nepermis pentru o țară care promovează în mod deschis și fară scopuri ascunse pacea între popoarele lumii. Cecitatea și – nu o dată – incompetența liderilor politici autohtoni au mers însă mai departe, iar în ultimii ani nici despre statele vecine nu se prea mai cunosc multe lucruri la București. Direcția vest a orientării geopolitice a României a făcut ca liderii politici să își amintească doar de câteva ori că există și state vecine, deși România nu trăiește izolată în mijlocul unui ocean, la cel puțin 1000 de kilometri ce cea mai apropiată țară.

Astfel, putem remarca cu durere: nu există institute de cercetare pe care ministerele de resort să le fi creat pentru studierea țărilor vecine, nu există institute de cercetare a marilor state sau a marilor regiuni geopolitice. România nu mai are multă expertiză pentru zone în care cu mai puțin de 30 de ani în urmă știa bine ce se întâmplă.

Scăderea calității învățământului superior românesc a agravat situația. Rectori și universități, deopotrivă, nu au știut să înființeze acele centre de cercetare universitară în sferele mai sus-amintite, care să fie bine finanțate, asigurate cu cercetători experimentanți și doctoranzi și mai ales cu cărți despre și din zonele respective. Cele câteva centre existente nu sunt expresia preocupării determinate asupra studierii marilor zone geopolitice și a statelor unde România are interes, ci manifestarea interesului unui / unor profesori asupra unei zone, care de multe ori îi / le asigură aceluia / acelora un anumit control asupra unor resurse financiare ale universității în care au fost înființate. Dispariția prin pensionare a profesorilor a însemnat și încetarea activităților acelor centre.

Rezultul general al acestor carențe? Astăzi în România cărțile scrise despre vecinii noștri sunt traduceri ale autorilor străini, care au – logic – o altă viziune asupra statelor, precum și alte interese în abordarea relațiilor dintre state. Despre studierea marilor zone geopolitice situația este și mai gravă, doar în ultimii 3-4 ani încercări reduse sub aspectul tirajului au început să apară pe piața cărților autohtone.

Aproape toate cărțile care apar în România despre Rusia și spațiul estic sunt în general traduceri din autori străini. România neglijează spațiul estic de peste 25 de ani, „dobândind” astfel rezultate slabe pe plan științific, economic și politic. România exportă puțin pe o piață pe care a demonstrat că poate performa  – mobilă, produse agricole, mașini și echipamente etc. –  și, cel mai grav, cunoaște din ce în ce mai puțin realitățile acelei zone.

Despre Rusia, în România se cunosc din ce în ce mai puține. Articolele și cărțile care se scriu folosesc de obicei aceleași nume și sintagme, repetate și aranjate de zeci de ori: Vladimir Putin, Gazprom, urși, conducte, KGB, „cea mai mare țară de pe glob”. Dacă vorbim despre geopolitică, se va pomeni doar un singur nume, al profesorului Alexandr Dughin. Despre universitățile și cercetătorii ruși, doar câțiva vor pronunța numele Universității Lomonosov, a MGIMO, și cel mult al Universității Prietenia între Popoare. Faptul că în Moscova sunt sute de universități și centre de cercetare, cu specialiști emeriți, care influențează procesul decizional din Federația Rusă este uitat sau chiar neînțeles, cu consecințe negative asupra gradului de cunoaștere a țării din est printre români.

Dacă dorim să întrebăm pe români ce universități din China cunosc, ce știu despre cercetătorii din Iran sau ce interese economice sunt între Rusia și Uzbekistan, răspunsurile vor putea fi înscrise pe o jumătate de pagină. Deși mulți tineri români de valoare performează în universități din străinătate în sfera relațiilor internaționale, țara noastră nu mai desfășoară activități de cercetare coerente asupra acestui spațiu.

De aceea, la inițiativa subsemnatului s-a constituit acum puține zile Asociația Geopolitica Estului (AGE) care va încerca să acopere o parte a acestui gol al analizelor geopolitice, fără însă a se substitui instituțiilor de stat și universităților. Căutând să dezvoltăm calitativ și cantitativ cunoașterea spațiului de la est de România, înființarea unei astfel de asociații și a acestui site s-a constituit ca o manifestare logică a demersului academic de cercetare întreprins.

Rusia constituie un sector foarte important al acestui site. De aceea, vom căuta să abordăm cât mai pragmatic statul vecin, încercând astfel să realizăm analize care să fie utile tuturor cititorilor români, indiferent de nivelul lor de pregătire și de poziția pe care o ocupă în diferite instituții publice sau de drept privat. De altfel, pentru realizarea unui astfel de deziderat lista celor care doresc să contribuie cu articole este deschisă oricărei persoane care are de spus ceva, cu eleganță și mai ales cu argumente.

România și Rusia trebuie să aibă o relație mai pragmatică decât au avut până acum, bazată pe mai mult respect, mai multă încredere și mai ales mai multe reușite în colaborare. Nici una dintre țări nu a fost imună în fața erorilor, dar în momente importante au știut să colaboreze eficace. Vorbele frumoase nu sunt destul pentru a crește dimensiunea și calitatea relațiilor bilaterale, faptele trebuie să urmeze, cu beneficii pentru ambele părți.

La data scrierii acestui articol, 1 octombrie 2016, Rusia are suprafața de aproximativ 72 de ori mai mare decât a României, populația de aproximativ 7 ori mai mare, PIB / GDP de aproximativ 9 ori mai mare, iar PIB / GDP / capita este mai mare în favoarea Rusiei, cu o diferență de mai puțin de 5000 de dolari. Din punct de vedere militar, politic și al influenței în lume, Rusia surclasează de zeci de ori statul român, pentru că ea este una dintre marile puteri ale timpului, iar România doar o țară care are ambiții mai reduse, inclusiv decât cele care ar fi adecvate statusului său.

Se pune deci întrebarea cum ar trebui să fie acele relații pragmatice dintre România și Rusia? Răspunsul trebuie să se bazeze pe doi factori: aprecierea corectă a pozițiilor și forței celor două state, pe de-o parte, precum și pe demnitatea și onoarea care trebuie să caracterizeze relațiile între oameni și state.

Concret, marea putere este capabilă să influențeze România, micul București nu va putea niciodată să se opună singur puterii Moscovei. O ușă închisă de români pe plan economic, politic etc. poate fi deschisă de către Rusia, pentru că forța sa este mai mare; dar o ușă închisă de către Moscova pe aceleași planuri economice, politice etc. nu va putea fi deschisă niciodată de o Românie mai slabă. Disproporția de forță subliniază un adevăr: „vioara întâi” în relațiile româno-ruse este Moscova, pentru că întotdeauna într-o relație cel mai puternic trasează condițiile și limitele acesteia.

România își exercită puterea în raport de ceea ce are ea, iar ceea ce are ea nu va depăși niciodată puterea Rusiei. Este adevărat că limitarea puterii Bucureștiului înseamnă că în anumite situații nu toate interesele sale pot fi promovate complet, alte mari puteri putând bloca inițiativele de pace și colaborare pe care românii le-ar dori implementate. Cu toate acestea, relațiile bilaterale presupun doi parteneri, iar voința celui mai puternic se impune întotdeauna, mai devreme sau mai târziu.

Pragmatismul relației bilaterale România – Rusia nu trebuie să aibă în vedere doar datele seci, de natură economică, geografică, militară etc. Onoarea și demnitatea între state are un rol fundamental, deoarece nimănui nu-i place să i se comande ce să facă, cum să facă, și – mai ales – să se decidă în locul lui sau peste capul lui. Demnitatea înseamnă și condiții corecte de încheiere și executare a contractelor și acordurilor internaționale, dar mai ales înseamnă deschidere în vederea colaborării sincere pe cât mai multe sfere.

CITEŞTE MAI MULT PE geopoliticaestului.ro

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 3
You need login to vote.
kuzmin-la-tvr

VIDEO: Interviul oferit ştirilor TVR de Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin

ilie-serbanescu

Ilie Șerbănescu : România, o colonie la periferia Europei

Related posts
130 Responses to “Despre România și Rusia, cu pragmatism”
 1. .ro
  # octombrie 10, 2016 at 12:21 pm

  Tot cu pragmatism sa citim articolul aceluiasi Marius Vacarelu pe site-ul Geopolitica estului.ro: „TARILE BRICS NU VOR CONDUCE NICIODATA LUMEA” si  e evident ca am ales bine politic.Relatii economice reale si corecte cu Rusia nu pot avea tarile mici,ptr. ca rusii pun conditii politice.Dar ideea ca rusii trebuie studiati este corecta.Cunoasterea nu a facut rau nimanui,dimpotriva!!

  • Kamil
   # octombrie 12, 2016 at 5:31 am

   Ce dreaqu ai ales bine, daca poporul tau traieste in mizerie si mocirla.

 2. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 1:12 pm

  Tampenia asta cu „condusu’ lumii” e ca si cretinitatea cu portavioanele ricane !! Ricanii mi se pare au peste douazeci de buc’ ,si rushii doar unu’ singur !! Voala ,cu asta ei sunt cei mai tari ,cei mai mari si „exceptionali” Dar cine nu vrea sa stapaneasca toata planeta ,nu are nevoie de asa ceva !! Portavioanele sunt pentru jaf ,invazie si jecmaneala si iar jaf !! Toata filozofia existentziala a rusiei se bazeaza pe aparare !! Apararea propriului lor teritoriu ,pe cand imperiul rican e colonialist de cotropire,jaf ,crima si genocid !! Ricanii „se apara” dincolo de ocean ,pe partea cealalta a globului la granitza rusiei ,ca cica acolo e granitza lor …a NATO ,pen’ca ei sunt NATO !! Pentru asta au nevoie de mijloace enorme de transport ca sa-si  care zeci de mii de km catrafusele ,pana pe partea cealalta a globului la „granitza lor” in timp ce rusii sunt acolo ,ca acolo e casa lor ,nu au ce face cu barcazurile de zeci de mii de tone !! Nu trebe’ sa-shi care tot arsenalul de partea cealalta a planetei ,ei nu vreau sa-shi mute granitzele la granitza ricana !! Dar ricanii sunt aia tari ,au 22 de barcaze enorme ,rushi doar unu’  !! Si cu tampenia ca „BRICS NU VA CONDUCE NICIODATA LUMEA ” e acelashi lucru !! BRICS NU VA CONDUCE LUMEA ,CA NU VREA SA O …..”CONDUCA”  E de neinteles imperiului malefic rican faptul ca cineva sa se lupte doar pentru a fi liber ,fara sa aibe dorintza de a-i inrobii pe ceilalti !! efectiv BRICS vrea libertate propriilor lor popoare ,spre a se putea dezvolta libere ,fara spectrul razboaielor de jaf si cotropire ,fara hotziile financiare ale ricanilor si loviturile lor de stat sconcsoase !! Asta vrea BRICS ,indiferent daca va reusii sau nu !! Lumea sa saturat de imperiul hraparetz malefic si distructiv ,care o tzine tot in genocide si razboaie de jaf,excrocherii si golanii !!

  • .ro
   # octombrie 10, 2016 at 2:08 pm

   Observand ce le faceti popoarelor din apropiere este evident ce politica duceti,kaghebei.Ca nu aveti portavioane,nu aveti ptr.ca nu va duce mintea.MISTRAL-urile nu vi le construiau francezii?.In Siria ce cautati? Aud ca vreti baze militare in Cuba si Vietnam.SUA a aparat DEMOCRATIA de comunism si o apara in continuare de dictaturi.Pe voi ce va mana in lupta? Zicala cu vulpea care spune ca strugurii sunt acri ptr. ca nu ajunge la ei o stiti,kaghebei???

   • .ro
    # octombrie 10, 2016 at 2:51 pm

    Rusia negociaza cu Egiptul ptr. a redeschiderea unei baze militare in aceasta tara,scrie Interfax.Pai ce faceti kaghebei,va intindeti ca pecinginea??

   • SaakasBilly
    # octombrie 10, 2016 at 3:33 pm

    Deci ,se’curistule care sugi morcovu’ ricanilor ,faceti un sait in romanica imitand saitu’ rusesc ,da-ti numa’ articole scrise de rumarlanii din miticesti !! Nici unu’ dintre voi nu stie ruseste,deci de un articol preluat din rusia si tradus din ruseste nici nu incape vorba ,se rataceste vre- unu’ din bantunistanu’ miticesc pe acilea ,hopa ,cica e rus , si incepetzi sa jucatzi calusharii oltenesti si sarabanda minciunilor si dezinformarilor ricanesti !! Ti-am zis de N ori ca nici macar nu m-am intalnit in viatza mea cu un rus in carne si oase ,dar tu tot ca un cacat care pute ,o dai cu dezinformarea ta imputzita !! Nu am treaba cu rushii ,si nici ei nu au treaba cu magaria asta de sait,pen’ca romanica reprezinta in realitate un vax pentru ei !! Atata bateti toba cu fel de fel de presupuneri si supozitzii de cat de tare ar vrea ei sa intre in neste relatzii foarte stranse cu miticii ,incat devenitzi deja ….caraghioshi !! Frate nu le pasa …..intelegi ?? Lor nu le lipseste nimic !! Ei au de toate !! Sunt si un popor capabil nu ca noi care intruna suntem cu mana intinsa ,si intruna asteptam ajutor….de la altzii !! Nu sunt dushmanii nostrii ,nu au fost de fapt niciodata ,dar nici dependentzi in cea mai mica masura ,de noi ,nu sunt ,cum vreti voi sa para cu propaganda voastra !! Sunt un simplu cititor caruia nu-i place minciuna porceasca pe care o manevrati aici ,si cum pierd timpu’ a proasta cu propaganda voastra mincinoasa ,cred ca va voi lasa sa mintiti si sa dezinformati pana va cacati pa’ voi ,ca treaba am destula !!

    • .ro
     # octombrie 10, 2016 at 3:48 pm

     Ai mai plecat,kaghebeu de vreo 20 de ori.Totusi daca acum vorbesti serios,ia si site-ul cu tine ca altfel in locul tau apar treizeci ca va impuiati ca sobolanii!

   • # octombrie 13, 2016 at 5:01 am

    USA este o natiune insulara …despartita de celelalte natiuni…de suprf f mari de apa .Ca urmare doctrina lor militara se adapteaza conditie geografice ….adica dezvoltarea capacitatilor militare NAVALE( in plus pe teritoriul lor national nu au fost razboaie in afara de „parodia ” razb de secesiune).Rusia este o tara continentala conectata terestru cu cele 3 mari continente Europa Asia Africa.Ca urmare doctrina militara se conformeaza ac cond geografice adica :1)  NU AU NEVOIE DE PORTAVIOANE ( nu ca nu pot sa si faca ) 2) si au dezvoltat in principal capacitatile terestre ” care de lupta ” si cele aeriene …datorita spatiilor f intinse. ” Este ” unii  pe aici , care sunt analfabeti functionali…” ADECA ” ori nu „ceteste” ( desiu stiu a citi ) ori cand ” ceteste” nu intelege ce a citit  (” adeca ” nu ii duce mintea )

 3. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 1:31 pm

  Multa vorbarie inutila !! Bantunistanu miticesc e o colonie ricana !! Adeca curva ricanilor ,iar curva ca si curva ,asculta de ala care-o impuleshte !! Cred ca in marea demoncratie mioritica e irelevant ce vrea populatzia,din moment ce o haita de tratatori de tzara s-au lipit de gaoazele ricanilor si le e foarte bine acolo !! Sper ca am fost foarte concis !! Curvei rumanesti ii plage mataranga golanului rican,si nu mai vrea sa coboare de pe ea ,cum nu a vrut nici de pe cea otomana …la vremea respectiva !! Poporeanu’ poate sa crape,curva e curva,treaba ei e cu totul…alta   !!

  • .ro
   # octombrie 10, 2016 at 2:11 pm

   Rusul tot marlan ramane,ce e mai grav e ca se mandreste cu proasta lui crestere,deci slabe sanse sa se civilizeze!!!

   • .ro
    # octombrie 10, 2016 at 2:55 pm

    Ptr. ca a invadat Ucraina si ptr. ca l-a sprijinit pe Assad sa rada Siria,Maduro,presedintele Venezuelei vrea sa-i dea lui Putin premiul Hugo Chavez ptr. pace,scrie Bild.

    • .ro
     # octombrie 10, 2016 at 3:03 pm

     De la inceputul recesiunii din 2014,clasa de mijloc din Rusia s-a redus cu 14 milioane de oameni,rezulta din raportul Sberbank,potrivit Slon Magazine.

     • .ro
      # octombrie 10, 2016 at 3:15 pm

      Jean-Mark Ayrault,ministru francez de Externe,a anuntat luni ca va cere Curtii Penale Internationale sa ancheteze posibile crime de razboi comise de Rusia in Siria scrie The Associated Press.Anterior,Rusia a blocat in Consiliul de Securitate o Rezolutie privind incetarea focului in Siria.

 4. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 3:51 pm

  O PRIVIRE IN ADEVARATUL SAIT RUSESC CARE A FOST INCHIS !! VARIETATEA DE TEME SI MULTITUDINEA DE ARTICOLE TE FRAPEAZA !! AICI UN ARTICOL SEARBAD ,FARA CONTINUT,E DAT ODATA LA SAPTAMANA SAU CHIAR LA INTERVALE MAI MARI !! ACCENTUL SE PUNE PE UN SINGUR SE’CURIST CARE MINTE CA UN PORC LA SECTIUNEA DE COMENTARII ALE CITITORILOR ,SI BINENTELES JIGNESTE PE TOATA LUMEA CA UN MAGAR !! : Economia SUA a devenit o mega escrocherie de tip piramidal : http://romanian.ruvr.ru/2014_03_10/Economia-SUA-a-devenit-o-mega-escrocherie-de-tip-piramidal-4075/

  • M_D_L
   # octombrie 11, 2016 at 9:03 am

   Pai de ce l-au inchis ? S-au inteles rusii cu americanii asupra tarilor devenite colonie si Romania nu-i mai intereseaza ?

   • SaakasBilly
    # octombrie 12, 2016 at 9:50 am

    Chiar nu stiu !! Si eu mi-am pus aceiasi intrebare !! Era exact in perioada cand au deschis altele ,erau in extindere,nu stiu de ce au procedat asa!! Am intrat pe saitul lor doar pentru manifestarile culturale prezentate acolo ,si pentru pozele extraordinare cu diferitele etnii ale lor in costume populare !! Pentru varietatea teritoriilor lor vaste despre care nu stiam nimic !! Ce ma frapat de la prima intrare pe sait era ca totul era la obiect ,fara minciuni si fara manipulari si interpretari mincinoase ,chiar si la stirile politice !! Era o informatie foarte diversa,din toate domeniile  !!

 5. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 3:56 pm

  Incepand cu 1776, America a fost în război 93% din timp – 222 DIN 239 DE ANI : Mai jos, se afla reprodus un calendar in care se arata cum an de an americanii au purtat războaie, calendarul dezvăluie ceva destul de interesant: de cand Statele Unite ale Americii a fost fondată în 1776, ea a fost în război timp de 214 ani din cei 235 de ani calendaristici. Cu alte cuvinte, au fost doar 21 de ani calendaristici în care SUA nu a purtat nici un război.

 6. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 3:57 pm

  Pentru a pune acest lucru în perspectivă:* Alege orice an incepand cu 1776 și vorbim de 91% șanse, ca America sa fi fost implicată într-un război în cursul anului calendaristic.* Nici un presedinte al Statelor Unite nu se califică cu adevărat ca un președinte al pacii. În schimb, toti președinți americani pot fi considerati din punct de vedere tehnic, „președinți de război.”* S.U.A. nu a a avut in istoria sa, un deceniu fără război.* Singura data cand Statele Unite au stat cinci ani fără război, a fost intre anii 1935-1940, adica în timpul perioadei de izolare datorata Marii Depresii Economice.* * *

 7. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:00 pm

  Razboaiele majore purtate de SUA intre 1776 si 2011 : https://vremuritulburi.com/2015/03/08/incepand-cu-1776-america-a-fost-in-razboi-93-din-timp-222-din-239-de-ani/

 8. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:02 pm

  AfganistanIn anii ’80, Statele Unite au conlucrat cu Pakistan si Arabia Saudita pentru a rasturna guvernul socialist din Afganistan. Au finantat, antrenat si inarmat fortele conduse de catre liderii tribali conservatori, a caror putere era amenintata de catre progresele tarii in domeniul educatiei, al drepturilor femeilor si al reformelor agrare. Dupa ce Mihail Gorbaciov a retras fortele sovietice in 1989, acesti lideri sustinuti de SUA au sfasiat tara si au crescut productia de opiu pana la un nivel fara precedent, de 2000 pana la 3400 de tone pe an. Guvernul taliban a redus productia de opiu cu 95% in doi ani intre 1999 si 2001, insa invazia SUA din 2001 au readus vechii lideri la putere. Afganistan se afla acum pe locul 175 din 177 de tari in topul coruptiei, pe locul 175 din 186 in topul dezvoltarii umane si, din 2004, a produs un nivel fara precedent de 5400 de tone de opiu pe an. Fratele presedintelui Karzai, Ahmed Wali Karzai, era bine cunoscut drept un lord al drogurilor sprijinit de CIA. Dupa o ofensiva majora a fortelor americane in provincia Kandahar in 2011, colonelul Abdul Razziq a fost desemnat seful politiei provinciale, sporind contrabanda cu heroina care deja ii aducea un profit anual de 60 de milioane de dolari, intr-una dintre cele mai sarace tari din lume.

 9. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:03 pm

  AlbaniaIntre 1949 si 1953, SUA si Marea Britanie au conlucrat la rasturnarea guvernului Albaniei, cea mai mica si vulnerabila tara comunista din estul Europei. Albanezi aflati in exil au fost recrutati si antrenati pentru a se intoarce in tara si a starni dezacorduri, planuind o revolta armata. Multi dintre cei implicati in plan erau fosti colaboratori ai ocupatiilor italiana si germana din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Printre ei se regasea fostul Ministru de Interne Xhafer Deva, care supraveghease deportarea “evreilor, comunistilor, partizanilor si a personajelor dubioase” (conform descrierii dintr-un document nazist) catre Auschwitz. Documente americane declasificate au aratat ca Deva era unul dintre cei 743 de criminali de razboi fascisti recrutati de catre SUA dupa razboi.

 10. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:03 pm

  ArgentinaDocumentele americane declasificate in 2003 detaliaza conversatiile dintre Secretarul de Stat de sub Henry Kissinger si Ministrul de Externe argentinian, Amiralul Guzzetti, in octombrie 1976, la scurt timp dupa ce junta militara preluase puterea in Argentina. Kissinger aproba in mod explicit “razboiul murdar” al juntei, in urma caruia au murit aproape 30.000 de persoane, majoritatea tineri, iar 400 de copii au fost furati si parintii lor ucisi. Kissinger ii transmitea lui Guzzetti: “Vezi, atitudinea noastra principala este aceea ca ne-am dori sa reusiti… cu cat mai repede, cu atat mai bine.” Ambasadorul SUA in Buenos Aires a raportat ulterior ca Guzzetti “s-a intors intr-o stare de jubilare, convins ca nu exista nicio problema cu guvernul SUA in privinta acestui aspect”. (Daniel Gandolfo, “Presente!”)

 11. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:04 pm

  BraziliaIn 1964, generalul Castelo Branco a condus lovitura de stat care a dat nastere la 20 de ani de dictatura militara brutala. Atasatul militar american Vernon Walters, care a devenit ulterior Director Adjunct al CIA si Ambasador ONU, il cunostea bine pe Castelo Branco din Italia celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ca ofiter CIA clandestin, inregistrarile lui Walters din Brazilia nu au fost niciodata declasificate, insa CIA a furnizat tot materialul necesar asigurarii succesului loviturii de stat, inclusiv finantarea protestelor stradale ale gruparilor de muncitori si studenti din opozitie, precum in Ucraina si Venezuela astazi. Nu era nevoie de plasarea in asteptare a unei forte amfibii a Marinei Americane, gata sa aterizeze in Sao Paolo. La fel ca si celelalte victime ale loviturilor de stat sprijinite de SUA in America Latina, presedintele ales Joao Goulart era un mosier bogat, nu un comunist, insa eforturile sale de a ramane neutru in Razboiul Rece erau la fel de inacceptabile pentru Washington cat este si refuzul presedintelui Ianukovici de a preda Ucraina, 50 de ani mai tarziu.

 12. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:05 pm

  CambogiaAtunci cand Nixon a ordonat bombardarea secreta si ilegala a Cambogiei in 1969, pilotilor americani li s-a ordonat sa-si falsifice jurnalele pentru a-si ascunde crimele. Au ucis cel putin jumatate de milion de cambogieni, lansand mai multe bombe decat asupra Germaniei si Japoniei combinate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe masura ce Khmer Rouge (n.tr. Partidul Comunist cambogian) si-a intarit puterea in 1973, CIA raporta cum “propaganda acestuia a fost cea mai eficienta printre refugiatii supusi bombardamentelor cu avioane B-52″. Dupa ce Khmer Rouge a omorat cel putin 2 milioane dintre propriii cetateni si a fost in sfarsit detronat de catre armata vietnameza in 1979, Grupul de Urgenta Kampuchea organizat in Ambasada Americana din Bangkok a inceput sa-i hraneasca si sa-i inarmeze, numindu-i “gruparea de rezistenta” impotriva noului guvern sprijinit de Vietnam. La presiunea Statelor Unite, Programul Global de Asigurare a Hranei (World Food Program) a furnizat 12 milioane de dolari pentru hranirea a 20.000 dintre cei 40.000 de soldati Khmer Rouge. Pentru cel putin inca un deceniu, Agentia de Spionaj a Ministerului american al Apararii a sprijinit Khmer Rouge cu imagistica prin satelit, in timp ce fortele speciale americane si britanice ii antrenau sa impanzeasca Cambogia de Vest cu milioane de mine de teren, mine care inca ucid sau schilodesc sute de oameni in fiecare an.

 13. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:06 pm

  ChileCand Salvador Allende a devenit presedinte in 1970, Nixon a promis ca “va face economie sa urle” in Chile. Statele Unite, cel mai mare partener economic al Chile, a oprit comertul cu acesta pentru a provoca deficit si haos economic. CIA si Departamentul de Stat efectuasera operatiuni sofisticate de propaganda in Chile timp de un deceniu, finantand politicieni, partide, uniuni si grupari studentesti conservatoare, precum si toate formele de mass media, sporindu-si in acelasi timp legaturile cu armata. Dupa preluarea puterii de catre generalul Pinochet, CIA a continuat sa plateasca oficialii si sa conlucreze strans cu DINA, agentia de spionaj a Chile, in timp ce guvernul militar ucidea mii de oameni si inchidea si tortura alte zeci de mii. Intre timp, “Baietii din Chicago” (Chicago Boys), alcatuit din mai mult de 100 de studenti trimisi de catre un program al Departamentului de Stat sa studieze la Universitatea din Chicago, au lansat un program radical de privatizare, deregularizare si implementare a politicilor neoliberale, care au tinut economia urland pe parcursul dictaturii de 16 ani a lui Pinochet.

 14. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:06 pm

  ChinaPana la sfarsitul anului 1945, 100.000 de trupe americane luptau alaturi de fortele chineze (si japoneze) in zonele detinute de comunisti in nordul Chinei. Chiang Kai-Shek si Kuomintang (n.tr. Partidul Muncitoresc Chinez) au fost probabil printre cei mai corupti aliati ai SUA. Un flux constant de consilieri americani din China avertizau ca ajutoarele SUA era deturnate de catre Chiang si apropiatii acestuia, o parte fiind chiar vandute japonezilor, insa angajamentul american fata de Chiang s-a mentinut de-a lungul razboiului, pana la invingerea acestuia de catre comunisti si domnia sa in Taiwan. Politica “pe marginea prapastiei” in numele lui Chiang a Secretarului de Stat Dulles, a condus de doua ori SUA pana la limita razboiului nuclear cu China, in 1955 si 1958, pentru Matsu si Qemoy, doua insule de mici dimensiuni de pe coasta Chinei.

 15. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:06 pm

  ColumbiaCand fortele speciale americane si Brigada Anti-Drog (Drug Enforcement Administration, DEA) au ajutat fortele columbiene sa-l gaseasca si sa-l ucida pe lordul drogurilor Pablo Escobar, acestea au lucrat cu o grupare vigilante numita Los Pepes. In 1997, Diego-Murillo-Bejarano si alti lideri ai Los Pepes au fondat AUC (Fortele Unite de Auto-Aparare din Columbia, United Self-Defense Forces of Colombia), care a fost responsabil pentru 75% dintre decesele civile violente din Columbia din urmatorii 10 ani.

 16. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:07 pm

  CubaStatele Unite au sprijinit dictatura lui Batista in timp ce acesta a creat conditiile represive care au condus catre Revolutia Cubaneza, ucigand 20.000 dintre propriii cetateni. Fostul ambasador Earl Smith a marturisit in fata Congresului ca “SUA erau atat de influente in Cuba, incat ambasadorul american era al doilea om in stat, uneori chiar mai important decat presedintele”. Dupa revolutie, CIA a lansat o lunga campanie de terorism impotriva Cubei, antrenand cubanezii exilati in Florida, America Centrala si Republica Dominicana in vederea comiterii de asasinate si sabotaj. Operatiunile impotriva Cubei sprijinite de CIA au inclus incercarea de invazie in Golful Porcilor, in care 100 de exilati cubanezi si 4 americani au fost ucisi; cateva incercari de asasinare ale lui Fidel Castro si asasinarea cu succes a altor oficiali; cateva bombardamente in 1960 (trei americani au fost ucisi, iar 2 capturati) si atentate teroriste cu bomba impotriva turistilor, cele mai recente avand loc in 1997; bombardarea aparenta a unei nave franceze in portul Havana (cel putin 75 de morti); un atac cu virusul gripei porcine, care a ucis jumatate de milion de porci; atentatul terorist cu bomba impotriva unui avion de pasageri cubanez (78 de morti) planuit de Luis Posada Carriles si Orlando Bosch, care se afla in libertate in SUA, in ciuda pretinsului razboi american impotriva terorismului. Bosch a fost gratiat de catre primul presedinte Bush.

 17. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 4:07 pm

  El SalvadorRazboiul civil care a maturat El Salvador in anii ’80 a fost o revolta populara impotriva unui guvern care conducea cu cea mai mare brutalitate. Cel putin 70.000 de oameni fusesera ucisi si alte mii erau disparuti. Comisia Adevarului a Natiunilor Unite (UNTC), intemeiata dupa razboi, a descoperit ca 95% dintre victime fusesera ucise de catre fortele guvernamentale si echipele de exterminare, si doar 5% de catre gherilele FLMN (n.tr. Frontul de Liberare Nationala din El Salvador). Fortele guvernamentale responsabile pentru macel fusesera aproape in intregime alcatuite, antrenate, inarmate si supervizate de catre CIA, fortele speciale americane si Scoala Americilor (institutie americana). UNTC a mai descoperit ca unitatile vinovate de cele mai rele atrocitati, precum Batalionul Atlacatl, responsabil pentru faimosul masacru de la El Mozote, erau exact cele supervizate mai indeaproape de catre consilierii americani. Rolul americanilor in aceasta campanie de terorism statal este acum laudat de catre ofiterii militari americani seniori drept modelul de “contra-insurgenta” de urmat in Columbia si in alte parti, pe masura ce “razboiul impotriva terorismului” isi intinde violenta si haosul in intreaga lume.

 18. .ro
  # octombrie 10, 2016 at 4:43 pm

  Dupa cum spuneam,astia se impuiaza ca sobolanii;cati lucrati,kaghebei,in echipa de dezinformare????

 19. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:01 pm

  FrantaLa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in Franta, Italia, Grecia, Indochina, Indonezia, Coreea si Filipine, fortele Aliate au descoperit ca rezistenta comunista acaparasera controlul asupra unor regiuni vaste sau chiar a intregii tari, pe masura ce fortele germane si japoneze se retrageau sau capitulasera. In Marsilia, sindicatul comunist CGT controla docurile, critice pentru comertul cu Statele Unite si pentru desfasurarea planului Marshall. OSS (Biroul Serviciilor Strategice) conlucrase in timpul razboiului cu mafia americano-siciliana si cu gangsterii corsicani. Dupa ce OSS a fost alipit CIA la sfarsitul razboiului, acestia si-au folosit contactele pentru a readuce gangsterii corsicani la putere in Marsilia, pentru a inlatura grevele si a distruge controlul CGT asupra docurilor. I-au protejat pe corsicani in timp ce acestia si-au infiintat laboratoarele de heroina si au inceput transportul heroinei catre New York, unde mafia americano-siciliana a inflorit sub protectia CIA. In mod ironic, intreruperea aprovizionarii din timpul razboiului si al Revolutiei Chineze scazuse numarul de dependenti de heroina din Statele Unite pana la 20.000 in 1945, iar dependenta de heroina ar fi putut fi eliminata, insa celebra Conexiune Franceza a CIA a adus in schimb un nou val de dependenta, crima organizata si violenta legata de consumul de droguri in New York si alte orase americane.

 20. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:02 pm

  GhanaSe pare ca nu exista lideri nationali de incredere in Africa zilelor noastre. Si s-ar putea sa fie vina Americii. In anii ’50 si ’60, exista o vedeta in plina ascensiune in Ghana: Kwame Nkrumah. Acesta a fost prim-ministru sub stapanirea britanica intre 1952-1960, cand Ghana si-a capatat independenta si el a devenit presedinte. Era socialist, pan-african si anti-imperialist si, in 1965, a scris o carte intitulata “Neo-colonialismul: Ultima etapa a imperialismului”. Nkrumah a fost dat jos printr-o lovitura de stat a CIA in 1966. CIA si-a negat implicarea la momentul respectiv, insa presa britanica a raportat ulterior ca 40 de ofiteri CIA operasera in afara Ambasadei SUA, “distribuind generozitate printre adversarii secreti ai presedintelui Nkrumah”, iar munca lor “a fost recompensata din plin”. Fostul ofiter CIA John Stockwell a dezvaluit mai multe despre rolul decisiv al CIA in lovitura de stat, in cartea sa “In cautare de dusmani”.

 21. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:03 pm

  GuatemalaDupa prima operatiune de rasturnare a unui guvern strain in Iran in 1953, CIA a lansat operatiuni mai elaborate de eliminare a guvernului liberal ales al lui Jacobo Arbenz in Guatemala in 1954. CIA a recrutat si antrenat o mica armata de mercenari sub conducerea exilatului Castillo Armas pentru a invada Guatemala, cu 30 de avioane americane nemarcate oferind sprijin aerian. Ambasadorul american Peurifoy a pregatit o lista de guatemalezi ce trebuiau executati, iar Armas a fost instalat presedinte. Domnia terorii ce a urmat a condus la 40 de ani de razboi civil, in care aproape 200.000 au fost ucisi, multi dintre ei indigeni. Apogeul razboiului l-a reprezentat campania de genocid in Ixil sub presedintele Rios Montt, pentru care a fost condamnat la inchisoare pe viata in 2013, pana cand Curtea Suprema a Guatemalei l-a salvat apeland la o tehnicalitate. Un nou proces este programat pentru 2015. Documente CIA declasificate au dezvaluit ca administratia Reagan era perfect la curent cu natura genocidala a operatiunilor militare guatemaleze atunci cand a aprobat un nou ajutor militar in 1981, incluzand vehicule militare, piese de schimb pentru elicoptere si consilieri militari americani. Documentele CIA detaliaza masacrarea si distrugerea a sate intregi, concluzionand: “Credinta bine documentata a armatei ca intreaga populatie indiana Ixil este pro-EGP (Armata de Gherila a Saracilor) a creat o situatie in care ne putem astepta ca armata sa nu faca deosebire intre combatanti si necombatanti”.

 22. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:04 pm

  Grecia  Cand fortele britanice au aterizat in Grecia in octombrie 1944, au gasit o tara sub controlul efectiv al ELAS-EAM, gruparea partizana de stanga formata de Partidul Comunist Grec in 1941, dupa invazia italiano-germana. ELAS-EAM a salutat venirea fortelor britanice, insa englezii au refuzat orice cooperare cu ei si au instalat un guvern alcatuit din regalisti si colaboratori nazisti. Atunci cand ELAS-EAM a organizat un protest masiv in Atena, politia a deschis focul si a ucis 28 de oameni. Britanicii au recrutat membri ai Batalioanelor de Securitate antrenate de nazisti pentru a-i prinde si aresta pe membrii ELAS, care alcatuisera inca o data miscarea de rezistenta. In 1947, in timpul razboiului civil, britanicii falimentari au cerut SUA sa le ia locul in Grecia ocupata. Rolul americanilor in sprijinirea unui guvern fascist incompetent in Grecia a fost consacrat in “Doctrina Truman”, vazuta de multi istorici ca inceput al Razboiului Rece. Luptatorii ELAS-EAM au capitulat in 1949, dupa ce Iugoslavia si-a retras sprijinul, iar 100.000 dintre acestia au fost executati, exilati sau inchisi. Prim-ministrul liberal Georgios Papandreou a fost eliminat de la putere printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA in 1967, conducand la inca 7 ani de guvernare militara. Fiul sau Andreas a fost ales ca prim presedinte “socialist” in 1981, insa multi dintre membrii ELAS-EAM inchisi in anii ’40 nu au mai fost niciodata eliberati si au murit in inchisoare.

 23. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:04 pm

  HaitiLa aproape 200 de ani dupa revolta sclavilor care a creat statul Haiti si a invins armatele lui Napoleon, indelung chinuitii cetateni ai Haiti au ales in final un guvern cu adevarat democratic, condus de catre parintele Jean-Bertrand Aristide in 1991. Insa presedintele Aristide a fost rasturnat printr-o lovitura de stat sprijinita de SUA dupa doar 8 luni, iar Agentia de Spionaj a Ministerului american al Apararii (DIA) a recrutat o organizatie paramilitara numita FRAPH pentru a distruge miscarea Lavalas infiintata de Aristide. CIA l-a angajat pe liderul FRAPH, Emmanuel “Toto” Constant si i-a trimis armament din Florida. Cand presedintele Clinton a trimis o forta de ocupatie pentru a-l readuce pe Aristide la putere in 1994, membrii FRAPH retinuti de armata americna au fost eliberati prin ordin de la Washington, iar CIA a pastrat FRAPH ca banda criminala care sa-l submineze pe Aristide si miscarea sa. Dupa ce Aristide a fost reales in 2000, o echipa de 200 de forte speciale americane au antrenat 600 de fosti membri FRAPH si pe altii din Republica Dominicana pentru a pregati o noua lovitura de stat. In 2004, au lansat o campanie de violente pentru a destabiliza Haiti, furnizand astfel pretextul ca fortele americane sa aterizeze in Haiti si sa-l elimine pe Aristide de la putere.

 24. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:05 pm

  HondurasLovitura de stat din 2009 din Honduras a condus la represiuni severe si uciderea politicienilor aflati in opozitie, a organizatorilor de sindicate si a jurnalistilor. La momentul loviturii, oficialii americani au negat orice fel de implicare si au folosit tertipuri pentru a continua ajutorul militar. Insa doua dezvaluiri Wikileaks au aratat ca Ambasada SUA a fost principala putere care a administrat urmarile loviturii de stat si care a format guvernul actual, care isi reprima si isi ucide cetatenii.

 25. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:06 pm

  IndoneziaIn 1965, generalul Suharto a confiscat puterea de la presedintele Sukarno, sub pretextul combaterii unei lovituri de stat esuate, dezlantuind o orgie de crime in masa care a condus la moartea a cel putin jumatate de milion de oameni. Diplomatii americani au recunoscut mai tarziu furnizarea unei liste de 5000 de membri ai Partidului Comunist ce trebuiau ucisi. Ofiterul politic Robert Martens a declarat: “A fost intr-adevar un mare ajutor dat armatei. Au ucis probabil foarte multi oameni, si probabil ca am mainile patate cu foarte mult sange, dar nu e asa rau. Vine un timp cand trebuie sa lovesti puternic, intr-un moment decisiv.”

 26. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:07 pm

  IranIranul reprezinta probabil cel mai instructiv caz al unei lovituri de stat a CIA care a cauzat probleme nesfarsite pe termen lung Statelor Unite. In 1953, CIA si MI6-le britanic au inlaturat guvernul popular, ales democratic, al lui Mohammed Mossadegh. Iran isi nationalizase industria petroliera printr-un vot unanim in parlament, punand capat monopolului BP (British Petroleum) care platea redevente de doar 16% Iranului. Timp de doi ani, Iran a rezistat blocadei navale britanice si sanctiunilor economice internationale. Dupa preluarea puterii de catre Eisenhower in 1953, CIA a acceptat cererea englezilor de a interveni. Dupa o prima incercare esuata de lovitura de stat in urma carei Sahul si familia sa au fugit in Italia, CIA a platit milioane de dolari pentru mituirea ofiterilor militari si plata gangsterilor cu scopul dezlantuirii de violente pe strazile Teheranului. Mossadegh a fost intr-un final eliminat, iar Sahul a revenit la domnia sa de marioneta brutala a occidentalilor, pana la Revolutia Iraniana din 1979.

 27. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:08 pm

  IsraelLa fel cum SUA isi foloseste puterea economica si militara, sistemul sofisticat de propaganda si pozitia de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru a viola cu impunitate legislatia internationala, asa se foloseste de aceleasi instrumente si pentru a-si proteja aliatul Israel de tragerea la raspundere pentru crimele internationale. Incepand cu 1966, SUA si-a folosit dreptul de veto de 83 de ori, mai mult decat ceilalti 4 membri permanenti impreuna, iar 42 dintre aceste veto-uri au fost cu privire la rezolutii legate de Israel si/sau Palestina. Saptamana trecuta, Amnesty International a publicat un raport in care afirma ca “fortele israeliene au afisat in ultimii trei ani o indiferenta nesimtita fata de viata umana, ucigand zeci de civili palestinieni, inclusiv copii, pe malul de vest aflat sub ocupatie”. Richard Falk, Raportorul Special al ONU pe probleme de Drepturile Omului in Teritoriile Ocupate, a condamnat asaltul impotriva Gaza din 2008 ca pe o “masiva violare a legislatiei internationale”, adaugand ca natiunile precum SUA “care au furnizat armele si au sprijinit asediul sunt complice crimelor”. Legea Leahy obliga Statele Unite sa opreasca furnizarea de ajutor militar catre fortele care violeaza drepturile omului, insa nu s-a tinut niciodata cont de aceasta in cazul Israelului. Israel continua constructia de asezari in teritoriile ocupate, violand astfel a patra Conventie de la Geneva, ingreunand astfel conformarea cu rezolutiile Consiliului de Securitate care ii cer sa se retraga din teritoriul ocupat. Insa Israel ramane dincolo de litera legii, protejat de tragerea la raspundere de catre puternicul sau patron, Statele Unite.

 28. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:08 pm

  IrakIn 1958, dupa rasturnarea monarhiei sprijinite de britanici de catre generalul Abdul Qasim, CIA l-a angajat pe tanarul irakian Saddam Hussein, in varsta de 22 de ani, pentru a-l asasina pe noul presedinte. Hussein si gasca sa au dat-o in bara, iar acesta a fugit in Liban, ranit in picior de catre unul dintre tovarasii sai. CIA i-a inchiriat un apartament in Beirut si apoi l-a mutat in Cairo, unde a fost platit ca agent al spionajului egiptean si era vizitator frecvent al Ambasadei americane. Qasim a fost ucis in lovitura de stat Baathista sprijinita de CIA in 1963 si, la fel ca in Guatemala si Indonezia, CIA a dat noului guvern o lista cu cel putin 4000 de comunisti ce trebuiau ucisi. Insa, odata ajuns la putere, guvernul revolutionar Baathist a refuzat sa fie marioneta Occidentului, nationalizand industria petroliera a Irakului, adoptand o politica externa nationalista si construind cele mai bune sisteme de sanatate si invatamant din lumea araba. In 1979, Saddam Hussein a devenit presedinte, a condus epurarea opozitiei politice si a lansat un razboi dezastruos impotriva Iranului. DIA a oferit imagistica prin satelit pentru tintirea armelor de distrugere in masa pe care Vestul l-a ajutat sa le produca, iar Donald Rumsfeld si alti oficiali americani l-au imbratisat ca pe un aliat de incredere impotriva Iranului. Numai dupa ce Irakul a invadat Kuweitul si Hussein a devenit mai util ca dusman, a inceput propaganda americana sa-l eticheteze drept “un nou Hitler“. Dupa ce SUA au invadat Irakul sub false pretexte in 2003, CIA a recrutat 27 de brigazi ale “Politiei Speciale”, contopind cele mai brutale dintre fortele de securitate ale lui Hussein cu militia Badr antrenata in Iran, pentru a forma echipe ale mortii ce au ucis ulterior zeci de mii de barbati si baieti majoritar sunniti, atat in Baghdad cat si in alte parti, printr-o domnie a terorii ce continua pana azi.

 29. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:10 pm

  CoreeaAtunci cand fortele americane au ajuns in Coreea in 1945, au fost primite cu bratele deschise de catre oficialii Republicii Populare Coreea (RPC), formati din gruparile de rezistenta care dezarmasera fortele japoneze si incepusera sa stabileasca ordinea in toata Coreea. Generalul Hodge i-a scos cu forta din biroul sau si a pus jumatatea de sud a Coreei sub ocupatie americana. Din contra, fortele rusesti ajunse in Nord au recunoscut RPC, conducand astfel la divizarea pe termen lung a Coreei. SUA l-au trimis pe Syngman Rhee, un exilat coreean conservator, si l-au instalat ca presedinte al Coreei de Sud in 1948. Rhee a devenit un dictator aflat intr-o cruciada anti-comunista, arestand si torturand suspectii de comunism, stingand cu brutalitate revoltele, omorand 100.000 de oameni si jurand sa ocupe Coreea de Nord. A fost responsabil cel putin in parte pentru declansarea Razboiului Coreean si pentru decizia Aliatilor de a invada Coreea de Nord dupa recapturarea Coreei de Sud. Acesta a fost intr-un final fortat sa demisioneze in urma unor proteste studentesti in masa in 1960.

 30. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:10 pm

  LaosCIA a inceput sa ofere sprijin aerian fortelor franceze in Laos in 1950 si a ramas implicata acolo timp de 25 de ani. CIA a organizat cel putin trei lovituri de stat intre 1958 si 1960 pentru a mentine partidul de stanga Pathet Lao (n.tr. comunist) afara din guvern. A conlucrat cu lorzi ai drogurilor partizani de dreapta precum generalul Phoumi Nosavan, transportand opiu intre Burma, Laos si Vietnam si protejandu-i monopolul asupra comertului cu opiu in Laos. In 1962, CIA a recrutat o armata clandestina de mercenari numarand 30.000 de veteranilor ai razboaielor de gherila din Tailanda, Coreea, Vietnam si Filipine pentru a lupta impotriva Pathet Lao. Pe masura ce tot mai multi soldati americani din Vietnam deveneau dependenti de heroina, compania aeriana a CIA, Air America, transporta opiu intre teritoriul Hmong din Campia Borcanelor si laboratoarele de heroina ale generalului Vang Pao din Long Tieng si Vientiane pentru a fi livrata in Vietnam. Cand CIA a esuat in a invinge Pathet Lao, Statele Unite au bombardat Laos aproape la fel de puternic precum Cambogia, lansand 2 milioane de tone de bombe,

 31. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:10 pm

  LibiaRazboiul NATO impotriva Libiei a rezumat abordarea “camuflata, tacuta, fara mass-media” a presedintelui Obama in privinta razboiului. Campania de bombardament a NATO a fost justificata in mod fraudulos in fata Consiliului de Securitate al ONU drept un efort de protejare a civililor, iar rolul instrumental al fortelor speciale occidentale si din alte parti la sol a fost bine camuflat, chiar si atunci cand fortele speciale qatareze (incluzand mercenari pakistanezi ex-ISI) au dat asaltul final asupra sediului Bab Al-Aiziya in Tripoli. NATO a lansat 7700 de bombardamente, in urma carora au fost ucisi intre 30.000 si 100.000 de oameni, orasele monarhiste au fost facute una cu tarana si epurate etnic, iar tara este in haos in timp ce militiile islamiste antrenate si inarmate in Vest acapareaza teritoriu si sonde de petrol si se lupta intre ele pentru a prelua puterea. La momentul scrierii acestui articol, protestatarii tocmai au patruns in cladirea Congresului din Tripoli pentru a patra sau a cincea oara in ultimele luni, iar doi dintre reprezentantii alesi au fost impuscati si raniti in timp ce fugeau.

 32. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:11 pm

  MexicNumarul mortilor din razboiul mexican al drogurilor a depasit recent 100.000. Cel mai violent cartel este Los Zetas. Oficialii americani numesc Zetas “cel mai avansat tehnologic, sofisticat si periculos cartel al drogurilor ce opereaza in Mexic”. Cartelul Zetas a fost alcatuit din forte de securitate mexicane antrenate de fortele speciale americane la School of Americas din Fort Benning, Georgia si Fort Bragg, North Carolina.

 33. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:12 pm

  MyanmarDupa Revolutia Chineza, generalii Kuomintang s-au mutat in nordul Burmei si au devenit puternici lorzi ai drogurilor, cu protectie din partea armatei tailandeze, finantare din Taiwan si transport aerian si sprijin logistic din partea CIA. Productia de opiu a Burmei a crescut de la 18 tone in 1958 la 600 de tone in 1970. CIA a mentinut aceste forte drept parapet impotriva Chinei comuniste, insa au transformat “triunghiul aurit” in cel mai mare producator de opiu din lume. Cea mai mare a opiumului era transportat cu ajutorul catarilor in Tailanda, unde alti aliati ai CIA il transportau in laboratoarele de heroina din Hong Kong si Malaezia. Comertul a luat o intorsatura in jurul anului 1970, cand generalul Vang Pao a infiintat noi laboratoare in Laos pentru a furniza heroina soldatilor din Vietnam.

 34. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:12 pm

  NicaraguaAnastasio Somosa a condus Nicaragua ca pe un fief personal timp de 43 de ani, cu sprijin neconditionat din partea SUA, in timp ce Garda lui Nationala comitea fiecare crima imaginabila, de la masacre si tortura, pana la santaj si viol cu impunitate completa. Dupa ce a fost intr-un final eliminat de la putere in urma Revolutiei Sandinista din 1979, CIA a recrutat, antrenat si sprijinit mercenari “contra” pentru a invada Nicaragua si a infaptui acte teroriste pentru a destabiliza tara. In 1986, Curtea Internationala a Justitiei a gasit SUA vinovata de agresiune impotriva Nicaragua pentru desfasurarea mercenarilor si minarea porturilor nicaraguane. Curtea a ordonat Statelor Unite sa isi inceteze agresiunea si sa plateasca reparatii de razboi, dar acestea nu au fost niciodata platite. Raspunsul SUA a fost acela ca va inceta recunoasterea jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie, plasandu-se efectiv mai presus de legea internationala.

 35. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:14 pm

  Pakistan; – Arabia Saudita;–TurciaDupa ce mi-a citit articolul precedent pe Alternet cu privire la esecul razboiului impotriva terorii, fostul expert in terorism al CIA si al Departamentului de Stat, Larry Johnson, mi-a declarat: “Principala problema cu privire la evaluarea amenintarii teroriste este definirea corecta a sponsorizarii statale. Cei mai mari vinovati in ziua de azi sunt, spre deosebire de acum 20 de ani, Pakistan, Arabia Saudita si Turcia. Iran, in ciuda aiurelilor politicienilor de dreapta si a neoconservatorilor, nu este atat de activ in incurajare si/sau facilitarea terorismului.” In ultimii 12 ani, ajutorul militar american catre Pakistan a insumat 18,6 miliarde de dolari. SUA tocmai au negociat cel mai mare contract de vanzare arme din istorie cu Arabia Saudita. Iar Turcia este un vechi membru al NATO. Toti cei trei sponsori statali majori ai terorismului in lume astazi sunt aliati ai SUA.

 36. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:14 pm

  Panama –Oficialii americani responsabili pentru lupta impotriva drogurilor au vrut sa-l aresteze pe Manuel Noriega in 1971, atunci cand acesta era seful spionajului militar panamez. Aveau suficiente dovezi pentru a-l condamna pentru trafic de droguri, insa acesta era si un agent vechi si informator al CIA, deci precum alti agenti CIA traficanti de droguri de la Marsilia pana la Macao, era intangibil. A fost lasat temporar liber in timpul administratiei Carter, insa in restul timpului primea cel putin 100.000 de dolari pe an de la Trezoreria Americana. Cand a devenit conducatorul de facto al statului Panama, Noriega a devenit si mai important pentru CIA, raportand despre intalnirile cu Fidel Castro si Daniel Ortega din Nicaragua si sprijinind razboaiele americane sub acoperire din America Centrala. Noriega a renuntat probabil la traficul de droguri in 1985, cu mult inainte ca SUA sa-l inculpe pentru aceasta in 1988. Punerea sub acuzare a fost pretextul pentru invazia Statelor Unite in Panama in 1989, a carei unic scop a fost acela de a da americanilor mai mult control asupra Panama, cu pretul a 2000 de vieti.

 37. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:15 pm

  Filipine –De cand SUA au lansat asa zisul razboi impotriva terorii in 2001, un grup de lucru alcatuit din 500 de forte speciale a desfasurat operatiuni sub acoperire in sudul Filipinelor. Acum, avand in vedere “pivotul catre Asia” al lui Obama, ajutorul militar american catre Filipine e in crestere, de la 12 milioane de dolari in 2011 la 50 de milioane de dolari anul acesta. Insa activistii drepturilor omului din Filipine raporteaza ca acest ajutor crescut coincide cu inmultirea operatiunilor echipelor de exterminare impotriva civililor. In ultimii trei ani, cel putin 158 de persoane au fost ucise de aceste echipe.

 38. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:16 pm

  Siria –Atunci cand presedintele Obama a aprobat transportul aerian de arme si membri ai militiei din Libia catre baza “Armatei Siriene de Eliberare” din Turcia in avioane NATO nemarcate in 2011, acesta se gandea ca SUA si aliatii sai vor putea replica rasturnarea “cu succes” a guvernului libian. Toti cei implicati intelegeau ca Siria va fi un conflict mai lung si mai sangeros, insa au pariat ca la final rezultatul va fi acelasi, chiar daca 55% dintre sirieni isi aratau in sondaje sprijinul pentru Assad. Dupa cateva luni, liderii occidentali au subminat planul de pace al lui Kofi Annan cu “planul lor B”, “Prietenii Siriei”. Acesta nu era un plan de pace alternativ, ci un angajament pentru escaladarea conflictelor, oferind sprijin garantat, bani si arme jihadistilor din Siria pentru a se asigura ca vor ignora planul lui Annan si vor continua sa lupte. Acea miscare a pecetluit soarta a milioane de sirieni. De-a lungul ultimilor doi ani, Qatar a cheltuit 3 miliarde de dolari si a transportat aerian cantitati mari de arme, iar Arabia Saudita si-a radicalizat din ce in ce mai mult jihadistii fundamentalisti, acum aliati cu al-Qaeda. Discutiile de la Geneva II au fost un efort cu jumatate de inima de reinviere a planului de pace a lui Annan din 2012, insa insistenta Vestului ca o “tranzitie politica” inseamna demisia imediata a lui Assad pune in lumina faptul ca liderii occidentali inca pretuiesc mai mult schimbarea de regim decat pacea. Parafrazandu-l pe Phyllis Bennis, SUA si aliatii lor sunt inca dispusi sa lupte pana la ultimul sirian.

 39. .ro
  # octombrie 10, 2016 at 5:24 pm

  Romania,Bulgaria,Polonia,Ungaria,Cehoslovacia,DDR,Lituania,Letonia,Estonia,Georgia,R.Moldova;MILIOANE DE OAMENI INCARCERATI,OMORATI,DEPORTATI.Simple statistici in filozofia criminala ruseasca.Calaul umanitatii,Stalin,inca erou national in Rusia.Sa nu ne miram ca un criminal,Putin,isi toarna soclul statuii.

  • .ro
   # octombrie 10, 2016 at 5:26 pm

   …Georgia,R Moldova;MILIOANE…

   • SaakasBilly
    # octombrie 10, 2016 at 6:18 pm

    BOAHAHAHAHA !!!! CE TAMPIT ESTI !!!

  • M_D_L
   # octombrie 15, 2016 at 4:02 pm

   Stalin era gruzin. Cam asa se zice in Wikipedia.

 40. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:44 pm

  UruguayPrintre oficialii straini cu care SUA au conlucrat se regasesc multi care au beneficiat in urma cooperarii in crimele americane din intreaga lume. Insa in Uruguay in 1970, atunci cand seful politiei Alejandro Otero a obiectat in privinta antrenarii ofiterilor lui de catre americani in arta torturii, a fost retrogradat. Oficialul american caruia i se plansese era Dan Mitrione, care lucra pentru Biroul Sigurantei Publice, o divizie a Agentiei americane pentru Dezvoltarea Internationala. Sedintele de antrenament ale lui Mitrione includeau torturarea oamenilor strazii pana la moarte prin administrarea de socuri electrice, pentru a le arata studentilor sai cat de departe pot merge.

 41. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:45 pm

  IugoslaviaBombardamentul aerian NATO din Iugoslavia in 1999 a reprezentat o agresiune flagranta, violand Articolul 2.4 al Cartei ONU. Cand Ministrul britanic al Afacerilor Externe Robin Cook i-a spus Secretarului de Stat Albright ca Marea Britanie avea “dificultati cu avocatii” in privinta atacului planuit, aceasta i-a raspuns ca Marea Britanie “ar trebui sa-si gaseasca noi avocati”, conform secretarului acesteia, James Rubin. Forta delegata a NATO la sol in agresiunea impotriva Iugoslaviei a fost Armata de Eliberare a Kosovo (KLA), condusa de Hashim Thaci. Un raport din 2010 al Consiliului European si o carte a Carlei Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Criminal International pentru Iugoslavia, sprijina vechile alegatii ca la momentul invaziei NATO, Thaci era conducatorul unei organizatii criminale intitulata Gruparea Drenica, ce trimisese in Albania mai mult de 400 de sarbi capturati pentru a fi ucisi si a li se recolta organele spre a fi vandute pentru transplant. Hashim Thaci este acum prim-ministru al protectoratului NATO Kosovo.

 42. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:46 pm

  ZairPatrice Lumumba, presedintele Miscarii Nationale Congoleze pan-africane, a luat parte la lupta Congo-ului pentru independenta si a devenit primul prim-ministru ales in Congo in 1960. A fost dat jos printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA, condusa de Joseph-Desire Mobutu, Seful Statului Major al Armatei. Mobutu l-a predat pe Lumumba pe mainile separatistilor sustinuti de Belgia si a mercenarilor belgieni care luptau in provincia Katanga, acesta fiind impuscat de un pluton de executie condus de unul dintre mercenari. Mobutu a abolit alegerile si s-a auto-declarat presedinte in 1965, conducand ca dictator timp de 30 de ani. Si-a ucis oponentii politici prin spanzurare in public, pe altii i-a torturat pana la moarte, deturnand in acelasi timp cel putin 5 miliarde de dolari in timp ce Zairul, cum o redenumise el, a ramas una dintre cele mai sarace tari din lume. Insa sprijinul american pentru Mobutu a continuat. Chiar si atunci cand presedintele Carter s-a distantat in mod public, Zair a continuat sa primeasca 50% din tot ajutorul militar american destinat Africii sub-sahariene. Cand Congresul a votat oprirea ajutorului militar, Carter si interesele de afaceri ale SUA au lucrat sa-l restabileasca. Abia in anii ’90 a inceput sprijinul american sa se clatine, pana cand Mobutu a fost detronat de catre Laurent Kabila in 1997 si a murit la scurt timp dupa aceea.

 43. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:46 pm

  Maiorul Joe Blair a fost directorul de instructie al Scolii Americilor (School of the Americas [SOA]) intre 1986 si 1989. Acesta a descris antrenamentul pe care il supraveghea la SOA astfel: “Doctrina predata era aceea ca, daca vrei informatii, folosesti abuzuri fizice, incarcerare, amenintari la adresa rudelor si ucidere. Daca nu poti obtine informatiile de care ai nevoie, daca nu poti face persoana sa taca sau sa se opreasca din ceea ce face, ii asasinezi – si ii asasinezi cu una dintre echipele tale de exterminare.”

 44. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:48 pm

  Raspunsul standard al oficialilor SUA cu privire la expunerea crimelor sistematice descrise mai sus este acela ca astfel de lucruri se poate sa se fi desfasurat la anumite momente in trecut insa ele nu reflecta in niciun fel politica actuala sau pe termen lung a Statelor Unite. Scoala Americilor a fost mutata din zona Canalului Panama inspre Fort Benning, Georgia si inlocuita de Institutul Emisferei de Vest pentru Cooperare in Securitate (Western Hemisphere Institute for Security Cooperation [WHINSEC]) in 2001. Insa Joe Blair are ceva de spus si despre aceasta. Depunand marturie in cadrul unui proces al protestatarilor SOA Watch in 2002, acesta a afirmat: “Nu exista nicio schimbare substantiala in afara numelui. Sunt predate exact aceleasi cursuri pe care le-am predat si eu, folosind aceleasi manuale dar schimband denumirile.”

 45. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 5:48 pm

  Foarte multa suferinta umana ar putea fi atenuata si foarte multe probleme globale rezolvate daca Statele Unite si-ar lua angajamentul sincer sa respecte drepturile omului si litera legii, contrar celui pe care il aplica doar cinic si oportunistic numai dusmanilor, dar niciodata siesi sau aliatilor sai.NICOLAS J.S. DAVIES, ALTERNET, SALON.COM

 46. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:05 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 1. Vietnam (1964-1975)Minciună mediatică: August 2-3, 1964, Pentagonul afirmă că forţele militare ale Vietnamului de Nord atacă două distrugătoare americane aflate în Golful Tonkin.Ulterior s-a aflat: Nici un vas nu a fost vreodată atacat. Casa Albă a inventat povestea.Obiectivul real: Anularea independenţei vietnameze şi menţinerea dominaţiei americane în Asia de Sud-Est.Consecinţe: Milioane de victime (numărul lor exact nu este cunoscut, evaluările sunt cuprinse între 2 şi 4), malformaţii genetice (Agentul Orange), probleme sociale masive.

 47. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:07 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 2. Grenada (1983)Minciună mediatică: Mica insulă din Caraibe este acuzată că instalează o bază militară sovietică şi ameninţă vieţilor studenţilor medicinişti americani.Ulterior s-a aflat: Complet fals. Preşedintele american Reagan a inventat totul fără nici un fundament.Obiectivul real: Oprirea reformelor sociale şi democratice ale primului-ministru Bishop (care a fost asasinat). Reagan spunea: “Nu putem permite apaşilor comunişti să se infiltreze în grădina noastră…”Consecinţe: Invazia puşcaşilor marini, represiunea brutală şi restaurarea controlului Washingtonului.

 48. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:08 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 3. Panama (1989)Minciună mediatică: Scopul invaziei puşcaşilor marini era arestarea preşedintelui Noriega pentru trafic de droguri.Ulterior s-a aflat: Noriega, care beneficiase anterior de sprijinul CIA, ceruse canalul Panama pentru ţara pe teritoriul căreia se afla, şi terminarea închirieri americane. Intolerabil pentru SUA.Obiectivul real: Menţinerea controlului american asupra rutelor maritime strategice.Consecinţe: Bombardamentele americane au ucis între 2000 şi 4000 de civili. Ignorate de mass-media.

 49. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:09 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 4. Iraq (1991)Minciună mediatică: Iraqienii au furat incubatoare din maternităţile kuweitiene.Ulterior s-a aflat: Emirul Kuweitului a plătit agenţia de publicitate Hill & Knowlton, care a inventat minciuna.Obiectivul real: Anularea rezistenţei Orientului Apropiat în faţa Israelului şi a înaintării independenţei în raport cu dominaţia americană.Consecinţe: Nenumărate victime de război, urmate de un embargou de lungă durată, care a vizat şi medicamentele.

 50. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:10 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 5. Somalia (1993)Minciună mediatică: Kouchner apare ca erou al campaniei umanitare în Somalia.Ulterior s-a aflat: Patru companii americane au cumpărat drepturile asupra unui sfert din petrolul somalez.Obiectivul real: Controlarea militară a unei regiuni strategice.Consecinţe: Incapabil să controleze Somalia, Washingtonul menţine această ţară în haos prelungit.

 51. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:11 pm

  10 războaie americane şi zece m inciuni mediatice planetare  : 6. Bosnia (1992-1995)Minciună mediatică: Ruder Finn şi Bernard Kouchner vorbesc despre “lagărele de exterminare sârbeşti”.Ulterior s-a aflat: Ruder Finn şi Kouchner au minţit. Lagărele respective conţineau prizonieri de război în vederea schimburilor ulterioare. Preşedintele bosniac musulman Iţenegovic a admis acest lucru.Obiectivul real: Distrugerea Yugoslaviei socialiste, a sistemului ei de securitate socială, în vederea instaurării controlului multinaţionalelor, a controlării fluviului Dunărea şi a drumurilor strategice din Balkani.Consecinţe: Patru ani de război înfiorător pentru toate naţionalităţile (bosniaci, sârbi şi croaţi). Provocat de către Berlin, prelungit de Washington.

 52. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:12 pm

  10 războaie americane şi zece minciuni mediatice planetare  : 7. Yugoslavia (1999)Minciună mediatică: Sârbii comit genocid împotriva albanezilor kosovari.Ulterior s-a aflat: Pură invenţie, aşa cum purtătorul de cuvânt oficial NATO, Jamie Shea, a admis.Obiectivul real: Transformarea NATO într-o forţă poliţienească globală şi impunerea controlului NATO în Balkani. Instalarea unei baze militarea americane în Kosovo.Consecinţe: 2000 de victime ale bombardamentelor NATO. Purificare etnică în Kosovo pusă în practică de către UCK, sub acoperirea NATO.

 53. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:13 pm

  10 războaie americane şi zece minciuni mediatice planetare  : 8. Afghanistan (2001)Minciună mediatică: Bush vrea să se răzbune după 9/11 şi să-l captureze pe Bin Laden.Ulterior s-a aflat: Nici o dovadă n-a existat despre Al-Qaida. În orice caz, talibanii propuseseră să-l extrădeze pe Bin Laden.Obiectivul real: Controlarea militară a acestei regiuni asiatice strategice, în vederea construirii unei conducte de-a lungul Afghanistanului care să controleze rezervele de petrol din Asia de Sud.Consecinţe: Ocupaţie pe termen lung, creştere masivă a producţiei şi a traficului de opium.

 54. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:14 pm

  10 războaie americane şi zece minciuni mediatice planetare  :9. Iraq (2003)Minciună mediatică: Saddam posedă arme de distrugere în masă. A afirmat-o Colin Powel la Naţiunile Unite.Ulterior s-a aflat: Casa Albă a ordonat agenţiilor de spionaj să falsifice rapoartele sau să le inventeze pur şi simplu (afacerea Libby).Obiectivul real: controlarea tuturor resurselor pentroliere şi abilitatea de a îndepărta rivalii: Europa, Japonia, China…Consecinţe: Iraqul a fost scufundat într-un haos sângeros.

 55. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:15 pm

  10 războaie americane şi zece minciuni mediatice planetare  : 10. Venezuela (2008?)Minciună mediatică: Chavez sprijină terorismul, importă arme, este un dictator (pretextul definitiv nu a fost încă ales).Ce ştim acum: Mai multe baloane mediatice au fost deja înţepate şi s-au dezumflat: Chavez trage în propriul popor, Chavez anti-semit, Chavez militarist… Încercările de demonizare continuă.Obiectivul real: Multinaţionalele americane doresc să menţină controlul asupra petrolului şi a celorlalte resurse sud-americane, temându-se de eliberarea socială şi democratică a Americii Latine.Consecinţe: Washingtonul duce un război global împotriva tuturor ţărilor Americii Latine: lovituri de stat, sabotaj economic, jaf, amplasarea bazelor militare lângă resursele naturale…

 56. SaakasBilly
  # octombrie 10, 2016 at 6:16 pm

  Concluzie:O campanie masivă de minciuni mediatice precede orice război. Iar lista este departe de a fi completă! Pentru a opri războaiele, trebuie mai întâi să demascăm aceste minciuni mediatice cât mai repede cu putinţă, şi la cea mai mare scară. În războiul informaţional, tu eşti un luptător!https://conspiratiisimistere.wordpress.com/2013/04/05/10-razboaie-americane-si-zece-minciuni-mediatice-planetare/

 57. Dragos
  # octombrie 11, 2016 at 10:47 am

  Mai rău decât americanii nu s-a mai întins nimeni … nici măcar pecineaga :)

 58. vasile dumitru
  # octombrie 11, 2016 at 10:56 am

  este poate adivarat ca universitarii,cluburile intelec.au privirea indreptata spre apus,de acolo asteapta fonduri de studiu,burse,etc.dar exista si o abordare subliminala,intuitiva tensiunilor globale ale omenirii.aicea noi romanii cred ca stam bine.ne ajuta mult si credinta ortodoxa pe care o impartasim cu marele popor rus.

  • M_D_L
   # octombrie 13, 2016 at 4:19 am

   Caca-te in credinta ortodoxa, ca mai dezbinati ca ortodocsii nu sunt altii pe lume. Parca sunteti complet cretini cand veniti cu astfel de argumente.

 59. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 11:11 am

  Pe Putin l-au invitat frantzujii in vizita,omu’ sa pregatit serios ,dar intre timp marioneta ricanilor ,holenderu’ lor a fost redirectionat !! A inceput sa caraie sa maraie ,ca el crede ca nu-l mai primeste,ca nu stie ce sa faca ,ministru’ frantzuz de externe a zis ca nu are rost ca putin sa vina numai pentru „politetzuri” ca ei nu vreau decat sa loveasca in poporul rus,cu alte magarii si golanii la care ii invatza ricanii !! Deci ei il invita ,dupa care se comporta ca si cum putin s-ar fi autoinvitat si ei ii refuza lipsa de bun simtz ,demonsrand ca e neavenit in franta !! Asa au facut si japonejii cu el ,l-au invitat dupa care au zis ca vizita ar fi…inoportuna !! In locul lui putin ,as refuza toate invitatiile lor din start ,pentru ca sunt neserioshi ,si i-ash invita dupa aia mereu ,si din aeroport i-ash intoarce inapoi ,spunand ca vizita e „inoportuna” !! Asa magarii ca in asa zisa „diplomatzie” ricano-occidentala de acum ,nu s-au mai intalnit pana acum ,cu toate ca ricanii au fost magari si golani de cand se stiu !! : http://www.stiripesurse.ro/paris-vladimir-putin-isi-amana-vizita-in-franta_1156974.html

 60. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 11:27 am

  Alte minciuni sfruntate pe hotnews.ro,cica Putin si-a anulat vizita numai pentru ca holenderu’ ricanilor a vrut sa discute cu el despre siria : ) : ) : ) : ) ,deci din moment ce catzelushu’ imperiului rican a stopat discutazia intr-un anumit punct ,el a anulat de fapt vizita intempestiva a lui Putin !! Dumnezeule mare ,astia ca si diavolii ,in isteria lor urca pi peretzi cu minciunile lor sfuntate !! Nu cred ca e alta cale decat lucratzi bine la bot ,sa-si adune dintzii di pi jos cu farashu !! Si precis vor deveni rezonabili !! Pana atunci circ permanent al diavolului si al sumedeniei de indraciti !! ;http://www.hotnews.ro/stiri-international-21345402-hollande-refuza-dialogul-putin-alte-teme-decat-siria-provoaca-anularea-unei-vizite-presedintelui-rus-paris.htm

 61. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 11:30 am

  Acord intre Rusia si Turcia pentru construirea gazoductului Turkish Stream, prin Marea Neagra :http://www.hotnews.ro/international

 62. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 11:39 am

  O alta minciuna sfruntata a mediei ricano-jidanesti !! Putin a spus frumos ,in nenumarate randuri ,ca sufrafatza teritoriala a rusiei nu e de vanzare ,si nu e obiect de negocieri ,cu toate ca porcii ricani ii indeamna pe japoneji la revizionism ,la deschiderea cutiei pandorei si la razboi mondial !! Nenorocitzilor nu le-au fost de ajuns doua bombe atomice ricane !! Se straduie acum la un conflict cu rusii in interesul ocupantului rican,in interesul ucigashilor stramoshilor si copiilor lor !! E incredibil !! Nicaieri nu e vorba ca Putin „ar fi gata sa cedeze ceva ” : http://www.evz.ro/putin-ar-fi-gata-sa-cedeze-parti-strategice-din-teritoriul-rusiei.html

 63. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 12:11 pm

  DEMONCRATZIE DELICIOASA RICANA : Doua partide ,care din punct de vedere politic cica ,sunt foarte deosebite ,doi candidati la preshedentie ,cea mai mare DEMONCRATZIE mondiala …cica !! PERFECTIUNEA PERSONIFICATA !!  Cei care judeca stiu insa ca e vorba de o marioneta,care nu decide nimic ,ca din spate dintr-o zona foarte bine camunflata imperiul malefic rican e condus de un grup foarte puternic si influent infiltrat in absolut toate structurile de stat !! Totusi,dupa cele doua mandate ale lui Buci junioru,furate prin cele mai masive fraude electorale din istoria statelor unite,dupa inca doua mandate cu o manipulare de zile mari cu minciunile sfruntate spuse pe banda de afroamericanul care i-a luat de fraieri pe ricani ,si a si primit premiul nobel pentru pace ,pentru asta ,asistam azi la caderea valului de pe intreaga minciuna si manipulare a serviciilor in ceea ce-l priveste pe poporeanul de rand rican !! E o manipulare de dimensiuni colosale prin care se introduce pe scaunul prezidential poate cea mai detestata persoana care putea fi aleasa de conducerea din umbra ,ca mascota imperiala !! Aceasta clintoaica,aceasta hitlery ,care cu o probabilitate de 99% la suta va transmite porunca de incepere a celui de-al treilea razboi mondial !! Se stia de la inceput ca ea e cea care va lua locul mincinosului negru ,impotriva lui Trump incep sa fie cam majoritatea partidului republican ,toata presa,toata media,procuratura care-i deschide taman acum dosare ,presedintele negru ,implicat in campanie ,care incalca constitutzia si nu e preshedintele tuturor americanilor ,pentru ca nici nu a fost vreodata,pen’ca el e marioneta centrului de putere care conduce subversiv marele imperiu !! Atunci la ce sa ne asteptam in bantunistanul miticesc ??? Exact cum Trump ii are pe toti dushmani ,absolut pe toti ,ajungand pana acolo incat pentagonul a zis ca nu i se va supune in cazul in care va fi ales ,asa si in romanica impotriva PSD-ului sunt toti ,in afara de populatzia care-i alege intr-o proportzie covarsitoare ,incat nici macar sistemele de furat votul nu fac fatza !! Da !! DEMONCRATIE DELICIOASA  !!

  • .ro
   # octombrie 11, 2016 at 4:38 pm

   Democratie delicioasa versus dictatura sangeroasa!!!

   • .ro
    # octombrie 11, 2016 at 4:43 pm

    Voi ce preferati,kaghebei? Dar poporul rus,ce ar prefera??Bineinteles daca ar avea surse alternative de informare ptr. a alege in cunostinta de cauza.

    • .ro
     # octombrie 11, 2016 at 5:04 pm

     Ministrul de Externe britanic,Boris Johnson,a avertizat,marti,Rusia ca risca sa devina un stat „paria” daca continua sa bombardeze tinte civile in Siria si a  afirmat ca marile puteri trebuie sa faca mai mult pentru a pedepsi Moscova prin impunerea de sanctiuni,relateaza Reuters.   RUSIA JOACA LA CACEALMA IN PROPLEMA NUCLEARA

     • SaakasBilly
      # octombrie 11, 2016 at 6:32 pm

      Boris Johnson golanu’ ricanilor ajuta imperiul anglo-saxon sa ajunga un stat paria !! Au dinamitat toata europa ,asa de dashtaptzi sunt !! Ei vreau in europa ,dar fara sa respecte regulile ,din postura de ocupantzi alaturi de imperiul malefic rican din care fac parte,dar nu va merge,pentru ca si altzii vor vrea sa iasa !! Nu vor fi lasati ,e clar ,pentru ca ocupantul iasa si intra cand vrea ,nu ca si coloniile ,dar europa e deja dinamitata !!E doar chestiune de timp !! Indiferent ce o sa faca rusiei, de afara nu poate face atata rau cat fac propriilor lor colonii europene !! Rushii se pot apara,in orice forma de razboi ,dar europa va fi distrusa sistematic !!Cat despre CACIALMEA ,e doar stilul imperiului anglo-saxono-rican !! Rusii totdeauna au fost foarte serioshi si sobrii ,si totdeauna au facut exact ce au zis !! Si in legatura cu armele lor ,ricanii au zis ca e o cacialmea ,apoi au zis ca rachetele trase de la foarte mare distanta care au urmarit configuratia pamantului la foarte joasa inaltime ,incat nimic nu le poate detecta si nu exista nici un sistem de aparare impotriva lor,au cazut undeva in iran ,dar totusi in final au trebuit sa recunoasca ca sistemul functioneaza impecabil ,si ca au posibilitatea de a-i lovi cumplit pe ricani !! Cat despre „SANCTIUNI” ele vor fi total ineficiente atata timp cat china nu va fi……SANCTIONATA !! Si scuza-ma dar cred ca deja economia mondiala e la marginea prapastiei !! Se iau in continuare masuri tampite,prostesti cu scopul clar de a o prabushii !!Economia imperiului rican nu e una reala de mult timp !! Ricanii traiesc ca neste paraziti din munca si de pe spatele multor popoare,inclusiv al rusilor !! Si indiferent de care stat sau popor am vorbi ,indiferent de catzi tradatori si vanzatori de tzara i-ar conduce ,va veni o zi ,foarte curand cand tot eshafodajul acesta de minciuna,exploatare,sclavie si crima …..se va prabushii !!

   • SaakasBilly
    # octombrie 11, 2016 at 5:59 pm

    HA ! Ha ! Ha ! Ha !  Scrie „DEMONCRATIE DELICIOASA  !!”  Prima data invatza sa citesti,apoi invata sa intelegi sensurile cuvintelor !!

    • .ro
     # octombrie 11, 2016 at 6:25 pm

     Nu am pus ghilimele,kaghebeu.Nu-ti forta neuronul sa intelegi ca nu ptr, voi scriu!!

     • SaakasBilly
      # octombrie 11, 2016 at 6:39 pm

      Nu pentru noi scrii ?? Pai atunci vorbeste in fatza oglinzii ,sau cat stai pe closet …boule ?? Cat despre ghilimele sau neghilimele ,eu nu de „democratie” am vorbit !! E o mare minciuna ricana !! Ea nu mai exista nici pe vremea lui kenedy ,insa omu’ si-a luat rolu’ in serios incat a trebuit sa-i ucida toata familia ,ca la ceshculete ,Saddam,sau Gadafi !! Astia poate ciripeau si afla lumea adevarul crunt din spatele minciunilor ricane !! Poate afla lumea ca astia numiti „dictatori” erau adevaratzii democrati nu satanicii ricani !!

     • .ro
      # octombrie 11, 2016 at 7:41 pm

      Bai rusnac oligofren,doar voi kaghebistii citiți site-ul?

     • SaakasBilly
      # octombrie 12, 2016 at 8:47 am

      DACA NU SUNT RUS ,SI DACA NU AM CUNOSCUT IN VIATA MEA UNUL , SI SUNT ROMAN DE OS DOMNESC A CARUI STIRPE SE TRAGE DIN CELE MAI VECHI TIMPURI ,SA-TI MANCE CANCERUL MARUNTAIELE….BOULE ENERVANT ??? SA-TI MANANCE,SA-TI MAMANCE ,CA MINTI CA UN PORC !!SI STI TU BINE TARATURA ,CA NICI IN REDACTIE SI NICI PRINTRE ASA ZISHII „CITITORI” FOARTE PUTZINI ,NU E VRE-UNU !! DAR VOI FACETI PROPAGANDA MINCINOASA,IN STIL RICAN ,SI MA GANDESC CA SUNTETI SI PLATITI BINE PENTRU ASTA  DE SATANICI !!

 64. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 6:06 pm

  Apropo de „SURSE ALTERNATIVE” in rusia nu e interzis nimic ce vine din occident !! Asta inseamna canale de televiziune si internet la liber !! consideri ca asta nu e suficient de „ALTERNATIV” ?? In schimb in ukropia sunt interzise canalele de televiziune rusesti,la fel si in moldova ,unele dintre ele ,si marele occident superDEMONCRATIC ,tace ca porcu’n papushoi !! Asa zisa „democratie” a occidentului  se revendica doar de la asa zishii lor dushmani ,ingnorandu-se cu desavarshile la coloniile lor sau la slugile lor,cat si la ei in persoana  !! La rusi e interzisa pedofilia pe net …un lucru bun zic eu !! In timp ce occidentul vrea sa o legalizeze !!

  • .ro
   # octombrie 11, 2016 at 6:28 pm

   Si rusul la ce prinde televiziuni occidentale,la lighean? Ce prinde rusul la cablu sau la antena clasica??Doar programe pro Putin.

   • .ro
    # octombrie 11, 2016 at 6:31 pm

    In R Moldova 80% din mass-media sunt in ruseste si prorusi,iar ce sunt in limba romana sunt impartite.Minciuna are picioare scurte,kaghebei!!!

   • SaakasBilly
    # octombrie 11, 2016 at 6:43 pm

    Pai la ei nu sunt programe prin satelit ?? Nici in china …te pomeni ?? Deci ei sunt cei mai mari hacheri shacheri ,care sparg departamentul de stat rican ,sparg pentagrama ,dar invatza ENGLEZA de la lighian….boule ??

 65. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 6:59 pm

   Si ma rog ,pe o piatza libera de ce nu se baga occidentul sa le furnizeze sattelit full ,ca aia 80% sa fie 10 % ,ce ii opreste ?? I-ti spun eu ce !! Alea trebe platite frate ,iar alea rusesti se dau moka !! De ce nu dau rumanii moka la fratzii lor ,asa frumos cu pod de flori si cantece shovine ?? Pen’ca in miticesti nu se da ninica moka ,,,”frate” ,noi am fost scosi si din eurovizion ,ca nu am platit !! La euronews sunt diferite departamente in diferite limbi sustinute financiar de guvernele tzarilor respective ,ukropii nu au platit ca nu au bani si departamentul lor a fost inchis !! Au ramas 17 ciumetzi ukropi fara ocupatie ,departamentul rus a avut nevoie de 5 ziaristi si iuropeii au vrut sa umple locurile cu ukropi ,iar rusii au fost impotriva si toata europa sa alertat !! Pai frate ,cu banii lor  fac ce vreau ,nu platesc ziaristi de cacat sa-i defaimeze si spioneze pe banii lor …corect !!

  • SaakasBilly
   # octombrie 11, 2016 at 7:42 pm

   BOAHAHAHAHAHA !!!! ” Ultimul episod îl reprezintă închiderea Serviciului ucrainean din cauza lipsei de fonduri, precum și concedierea a 17 jurnaliști.Deși Serviciul rus al Euronews avea cinci posturi disponibile, a refuzat să accepte pe oricare dintre cei 17 jurnaliști din serviciul ucrainean. Managementul a explicat că nu poate sa-i angajeze pe jurnaliști ucraineni din cauza unei instrucțiuni speciale a acționarul rus (Compania de Radio si Televiziune de Stat din Rusia), relatează EurActiv. !! : http://www.evz.ro/moscova-a-interzis-angajarea-jurnalistilor-ucraineni-la-euronews.html

 66. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 7:17 pm

  MINISTRUL DE EXTERNE BRITANIC BORIS JOHNSON INAINTE SA ASTEPTE CA BOUL, SA AJUNGA RUSHII „STAT PARIA”  SA TZINA OCHII DESCHISI ,PEN’CA  SE TRANSFORMA  INCETUTZ EI IN….”STAT PARIA ” : http://www.stiripesurse.ro/lira-sterlina-s-a-prabu-it-iar-marea-britanie-e-aproape-de-catastrofa-pierde-9-5prc-din-pib_1157071.html

 67. SaakasBilly
  # octombrie 11, 2016 at 7:32 pm

  Turcia, apropiere evidentă de Rusia: Recep Erdogan vrea un sistem rusesc de apărare antiaeriană : „Turcia este dispusă să examineze o eventuală ofertă din partea Rusiei pentru construirea unui sistem de apărare antiaeriană, un contract în valoare de câteva miliarde de dolari, a informat marţi un canal de televiziune turc, relatează AFP.” : http://www.stiripesurse.ro/turcia-apropiere-evidenta-de-rusia-recep-erdogan-vrea-un-sistem-rusesc-de-aparare-antiaeriana_1157053.html

 68. Dragos
  # octombrie 12, 2016 at 9:06 am

  De ce presa occidentală nu suflă un cuvânt despre crimele asupra civililor comise de regimul saudit în războiul civil din Yemen ? Este presa occidentală imparțială și obiectivă ? Eu cred că mănâncă și ea o pâine de pe urma vânzărilor de arme ce alimentează conflictul din Yemen.

  • # octombrie 14, 2016 at 6:06 pm

   Dl Dragos presa pro „democratia si libertate ” lucreaza pt aceasi firma / patroni pt care lucreaza si fabrc de armament…practic este un HOLDING . Ac

 69. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 10:27 am

  IN SCHIMB SPUN ALTCEVA, „REGIMUL SAUDIT” NU  ARE VOCATZIE LA GENOCID,ASA CA RICANII SE SUFULCA LA MAINI SI SE APUCA DE TREABA !! SA TRAS CICA ASUPRA UNOR BARCAZE DE-ALE RICANILOR ,CU NESTE RACHETUTZE ANEMICE CARE NU AU REPREZENTANT NICI UN PERICOL ,GENU’ RACHETUTZELOR PALESTINIENE CARE NU FAC NICIODATA VRE-O VICTIMA ,DAR DAU MOTIV JIDANILOR LA POGROM SI GENOCID !! DECI MARELE IMPERIU’ RICAN A FOST „ATACAT” SI TREBE’ NEAPARAT SA RASPUNDA  CU BOMBARDAMENTE MASIVE !! MARELE  IMPERIU MINCINOS SI CRIMINAL A FOST PROVOCAT LA RAZBOI DE TRIBUL HOUTHI DACA RETZIN BINE !! IN URMA CRIMEI IMPOTRIVA UMANITATII SAVARSHITE DE SAUDITI CHIAR VINEREA ASTA DACA NU MA INSHEL ,RICANII AMENINTZA CU UN POGROM SIMILAR,DACA NU CHIAR UN GENOCID SANGEROS ,CUM LE STA LOR GHINE !! ONU-cu RICANESC E OCUPAT ACUM CU SALVAREA CRIMINALILOR SI TERORISTILOR ISLAMISTI PLATITI SI SUSTINUTI DE RICANI IN CENTRUL ALEPULUI ,SENSIBILIZEAZA POPORENII DIN OCCIDENT IN LEGATURA CU DECAPITATORII SI CRUCIFICATORII DE OAMENI !! TREBE SA NE FIE MILA DE EI SI SA-I ADUCEM SI IN EUROPA ,CU MILIOANELE !! ERA PREA LINISTE SI PACE ….PANA ACUM !! IUBITZI DIAVOLUL SI PE COPIII LUI ,NU FI-TZI INUMANI !! EI DOAR VOR SA VA UCIDA SI SA VA MANANCE INIMA DE VII !! RICANII VI-I ADUC ACASA ,IN FAMILIILE VOASTRE ,SA NU VA PLICTISITI CUMVA !! TREBUIE SA NE FIE MILA DE CRIMINALI ,CRESTINESTE,CA SA NU MAI FIE….CRESTINISM !! : http://www.stiripesurse.ro/pentagonul-cauta-masurile-de-riposta-dupa-atacul-asupra-unui-distrugator-american-in-marea-rosie_1157141.html

 70. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 10:30 am

  Moscova acuză Londra de ‘ISTERII RUSOFOBE’ : „Acuzaţiile ministrului britanic de externe Boris Johnson în legătură cu un atac al Rusiei asupra unui convoi cu ajutoare în Siria sunt „isterie rusofobă”, a declarat miercuri Ministerul Apărării rus, „Nu au existat avioane ruseşti în zona convoiului umanitar la Alep”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, într-un comunicat.

 71. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 10:35 am

  SCONCSOASELE SI EXCROCHERIILE IMPERIULUI SATANIC RICAN !! Armata americană, fotografiată în timp ce revopsea avioane de luptă în culorile avioanelor ruseşti : „Recent, apariția unor avioane de război americane deghizate în camuflaj rus au pus internetul pe foc, rezultând teorii ale conspirației despre o posibilă operațiune cu pavilion fals.Fotografiile, realizate de un jurnalist canadian săptămâna trecută, arăta mai multe avioane de luptă americane ce erau revopsite în albastrul tip camuflaj utilizat de către militarii ruși.”„Statele Unite ale Americii a fost prinsă vopsind  mai multe dintre avioanele de luptă în „Rusia Air Force Color”. Pregătire? Oare pun la cale să lanseze un bombardament oribil în interiorul Siriei, ca apoi să dea  vina pe ruși ca fiind  precursori ? „, A spus un utilizator Facebook, în timp ce altul a mers mai departe cu teoria afirmând că acestea vor fi folosite pentru  a ataca și scufunda o navă americană și a provoca un conflict. :  http://www.evz.ro/armata-americana-fotografiata-in-timp-ce-revopsea-avioane-de-lup.html

 72. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 5:09 pm

  MINCIUNILE RICANE ISTERICE „FLATANTE” SI…RIDICOLE  : Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat miercuri drept „flatante” acuzaţiile Washingtonului, conform cărora Moscova încearcă să intervină în campania prezidenţială americană, dar a subliniat totodată că acestea sunt „ridicole”, informează AFP.”Toată lumea din SUA afirmă acum că Rusia este cea care controlează dezbaterea prezidenţială”, a ironizat Lavrov, într-un interviu acordat în engleză postului de televiziune american CNN, din care a fost difuzat doar un fragment.”Fără îndoială, pentru o ‘putere regională’, după cum ne-a calificat mai demult preşedintele Obama, este flatant să primească acest gen de atenţie, însă aceasta nu este câtuşi de puţin fondată pe fapte. Nu am văzut niciun fapt, nicio dovadă” care să ateste aceste acuzaţii, a spus Lavrov.Săptămâna trecută, Administraţia SUA a acuzat Moscova de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA, prin orchestrarea recentelor piratări de emailuri de persoane şi instituţii americane.Casa Albă a atenţionat marţi că Washingtonul va da un răspuns „proporţional” acestei ingerinţe.”Dacă ei decid să facă ceva, să facă”, a declarat ministrul de externe rus. „A spune că Rusia se amestecă în treburile interne ale SUA este ridicol”, a adăugat el.La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri „isteria” americană menită să „manipuleze opinia publică”. „În ceea ce priveşte afirmaţiile conform cărora Rusia exercită presiune asupra altor ţări, cine vorbeşte?!”, a declarat ironic Vladimir Putin, în timpul unui forum economic.http://www.stiripesurse.ro/rusia-considera-ca-sua-se-zbat-intre-flatan-t-i-ridicol-vladimir-putin-vorbe-te-despre-isterie_1157293.html

 73. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 5:26 pm

  România importă din Rusia o treime din gazele pe care le consumă : „În acest moment, sistemul e aproape de limita de funcționare. Deși anul trecut autoritățile spuneau că ne-am obținut independența energetică, în acest moment importurile din Rusia reprezintă aproape o treime din tot consumul. Situația este o premieră pentru luna octombrie, în ultimii 25 de ani. Motivul principal este că Romgaz a închis mai multe sonde iar producția s-a redus”  :http://www.activenews.ro/economie/Romania-importa-din-Rusia-o-treime-din-gazele-pe-care-le-consuma-137251

 74. SaakasBilly
  # octombrie 12, 2016 at 6:03 pm

  FOARTE INTERESANT ,TREBUIE CITIT : „Hillary Clinton va face TREI lucruri care vor transforma America într-o PEPINIERĂ de TERORIȘTI” : http://www.evz.ro/hillary-va-transforma-america-intr-o-pepiniera-de-teroristi.html

 75. mihai
  # octombrie 12, 2016 at 10:49 pm

  SaakasBilly,Nu te lasa provocat si descurajat de postacii de serviciu  .ro , escu,  si compania.Efortul pe care il faci poate sa mai deschida mintile unora ce mai citesc pe aici.Am fost in F Rusa  luna trecuta si as putea sa iti spun foarte multe.-benzina si motorina cca 2,2 ron-mic dejun 6 ron si prinz(cu bere la draft) 21 ron la Mall-ul de linga Kremlin-cca jumatate din cei care circula cu metroul sint cu cartea in mina si citesc -una din marile librarii de pe Lublianka are 3 etaje,fiecare cca 100 m ,cu zeci de mii de carti ,5 case si la toate este coada,pret mediu pe carte 15 ron-salar mediu pentru straini in constructii 1000usd(zidar,fierar,dulgher) iar pentru sefii de echipa cca 1800 usd (rusii primesc mai mult)-au cea mai mare productie de creale si in plus nemodificate genetic,care le aduce venituri aproape ca cele din armament-in Moscova sint cca 1000 de muzee-pe toate cladirile publice de la Ministere pina la Mall-uri sint icoane la intrari-in piata Kitai Gorod (pe un areal de citeva sute de mp sint 5 biserici din care 2 au sute de ani) se afla monumentul eroilor de la PLEVNA – in memoriam-soldati rusi si romani-la toate festivitatile ,uneori si cele militare linga presedintele Putin este si Patriarhul-peste 85% din populatie isi iubesc presedintele si cred ca aproape toti rusii isi iubesc tara,neconditionat.-nu vei vedea parade gayar mai fi multe,baletul,siguranta cetateanului,comunicarea intre oamenii,aeroportul,etc

 76. mihai
  # octombrie 13, 2016 at 12:22 am

  Rusii sunt loseri prin definitie. Au pierdut razboiul rece in mod lamentabil, au pierdut confruntarea economica si tehnologica cu Vestul civilizat, au pierdut estul Europei, care s-a indepartat de ei cu oroare si scarba dupa 1990, au pierdut fostele republici sovietice si desigur vor pierde in curand si republici/regiuni autonome din componenta Fed.Ruse. Nivelul de trai in Vest este incomparabil fata de Rusia, PIB/loc  este de 3-4 ori mai mare in democratiile liberale occidentale fata de Mujicstan. Pana si Romania are un PIB/loc mai mare ca al rusilor, cu toate resursele lor naturale imense. Cine e atat de prost sa -si cumpere o masina ruseasca sau un computer sau macar un tv facut de mujici?? Cine e atat de prost incat-daca vrea sa emigreze- sa se stabileasca in Rusia? Poate doar masochistii ca saakasBilly ala sau cum il cheama :))) Iar Putin e un penibil : Rusia e zero dpdv economic si atunci el se joaca cu robinetul de la gaze – practica santajul si terorismul economic inchizand gazele tarilor care il.supara. si mai omoara si ceva ziaristi intre timp. Asta e politica externa si interna a marelui Putin. In cativa ani Vestul civilizat, capitalist si liberal va gasi solutii alternative la hidrocarburi asa ca Putin o sa si-o ia original pt ca Rusia in afara de gaze nu are ce exporta. Si nici bani pt troli nu vor mai fi. Asa ca la munca, postaci bolsevici puturosi, propaganda voastra e deja penibila, vorbiti in numele unei puteri straine care a instaurat comunismul in Romania, ne-a furat tezaurul ca un pungas gainar din tramvai si care are o mizerie de PIB/loc de nici 20.000 eur fata de tarile capitaliste civilizate si democratice care au 80-90.000 eur/loc. Noi cand radem de Rusia radem si de postacii ei. Nu cu ei, ci de ei! :)))))))))

 77. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 6:26 am

  „URATENIA PAMANTULUI” VA FI PLATITA INTEGRAL DIN BUGETUL DE STAT !! PRIN ORDONANTA DE URGENTA  A UNUI GUVERN NEALES DE NIMENI SE SCOT 11 MILIOANE DE EURO DIN BUZUNARELE CETATZENILOR !! BANI CARE PLEACA SPRE DIFERITE DESTINATII INCERTE ,IN LOC DE A FI DIRECTIONATI SPRE NEVOILE STRINGENTE ALE CETATENILOR !! O ASISTENTA MEDICALA LA PAMANT, INFRASTRUCTURA LA PAMANT, INVATAMANT DISTRUS IN TOTALITATE !! BANTUNISTANU’ MITICESC ,O COLONIE RICANEASCA ,CU CHESTIILE LUI SPECIFICE …SCARBOASE !! : http://www.activenews.ro/stiri-politic/Guvernul-a-aprobat-o-OUG-prin-care-%E2%80%9ECumintenia-Pamantului-va-fi-achizitionata-de-statul-roman-137244

 78. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 6:49 am

  IMPERIUL MALEFIC RICAN A SI RASPUNS DEJA „ATACULUI” CU RACHETUTZA A TRIBULUI HOUTHI DIN YEMEN ,PE CARE EI O NEAGA ,DEOARECE NU E DECAT O NOUA MINCIUNA RICANA PRIN CARE AU INTRAT IN AJUTORUL SAUDITILOR, CARE AU INVADAT YEMENUL !! O SERIE DE BOMBARDAMENTE CU RACHETE TOMAHAWK AU DISTRUS TOATE RADARELE YEMENITZILOR SPRE A USHURA GENOCIDUL PRIN BOMBARDAMENTELE MASIVE ALE SAUDITILOR !! CATI NEVINOVATI MAI TREBUIE SA MOARA IN GENOCIDE CA PORCII ,MINCINOSHII SI CRIMINALII DE RICANI SA INCETEZE ?? NU URLA BORIS ACUM ,NU VEDE CRIMELE ASTEA ?? ALE CELOR DIN HAITA LUI ??  :  http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=871569&title=yemen-bombardamente-ale-sua-asupra-unor-tinte-din-zone-controlate-de-rebelii-houthi

 79. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 9:37 am

  Rebelii houthi dezmint că ar fi atacat cu rachete o navă americană de război :”Afirmaţiile americane „sunt fără fundament”, a declarat un responsabil militar aliat grupării houthi, citat de agenţia rebelă Saba, preluată joi de AFP, potrivit”Armata (aliată a rebelilor) şi Comitetele populare (miliţii) nu au nimic de-a face cu această acţiune”, a adăugat acest responsabil.:http://www.stiripesurse.ro/rebelii-houthi-dezmint-ca-ar-fi-atacat-cu-rachete-o-nava-americana-de-razboi_1157464.html

 80. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 10:25 am

  Sa interceptat de rusi o comunicatie intre serviciile speciale ale  imperiului rican si serviciile speciale saudite in care se vorbea de un plan care prevede ca inainte sa se atace Mosul in noiembrie cum a prevazut imperiul rican, orasul sa ramana doar cu localnicii locului !! Iar cei peste 9 mii de teroristi impreuna cu familiile lor sa fie mutati in deplina siguranta in estul siriei !! De bombardat se vor bombada doar complexe de cladiri izolate golite in prealabil !! Acesti teroristi islamisti  suniti vor intra intr-un plan de actiune mai amplu in care vor suplimenta trupele isis din siria in vederea unui atac masiv in directia Deir ez-Zor și Palmyra !! Probabil sustinute de bombardamente masive ale coalitziei americane „din greseala” ca pana acum,sau direct  !! Un conflict direct intre fortzele rusesti si cele ale imperiului malefic,mincinos si criminal rican se prevede a se desfashura ,de catre experti, in max, 2 luni !! Razboiul prin proxii a fost devoalat complect !! Ricanii nu-si mai pot mintzii interlocutorii,nu-si mai pot ascunde intentiile marshave ,si criminale !! Toti se pregatesc de inceputul  Marelui razboi ,cel mai mare ,si ultimul ….probabil !!

 81. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 10:53 am

  Sahra Wagenknecht: „SUA, Arabia Saudită și Qatar sunt responsabile pentru războiul din Siria ” –Adjunct al Presedintelui  Bundestagului ,membru al Partidului de Stânga din  Germania, Sahra Wagenknecht a spus asta la o demonstrație pentru pace, la care au venit mai mult de 8000 de oameni . Demonstratia a avut loc sub sloganul „teroristii să depună armele!”.

 82. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 11:00 am

  ADEVARURI !! ADEVARURI !!  : https://www.youtube.com/watch?v=YfDVKySNvII

 83. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 11:17 am

  ADEVARURI !! ADEVARURI !! : https://www.youtube.com/watch?v=XWKA1AgjKYI

 84. SaakasBilly
  # octombrie 13, 2016 at 4:07 pm

  Gigi Becali, dezvăluiri ȘOC despre Cumințenia Pământului! Solicită intervenția DNA! : „Da, cineva, nu îi dau numele, că nu vreau să fie public, mi-a spus mie: Domnule Becali, vreau să îți propun ceva – să cumperi Cumințenia Pământului. 10 milioane mi-a spus mie atunci. Eu nu dau nici măcar un milion pe o bucată de piatră. Pentru ce, dacă oricum nu poate fi scoasă din țară și proprietarii sunt obligați să o țină în siguranță? Pentru ce să dăm noi 11 milioane? Ginerele lui Teodor Meleșcanu, Peter Imre, m-a chemat acasă să vorbim pe tema asta, eu i-am zis că nu dau nici un milion pe o bucată de piatră. Domnul Imre are o casă de licitație și de antichități, ia mergeți și vedeți ce se întâmplă acolo”, a explicat Becali, în exclusivitate pentru Antena 3, informează stiripesurse.ro. : https://www.bugetul.ro/gigi-becali-dezvaluiri-soc-despre-cumintenia-pamantului-solicita-interventia-dna/

 85. eu
  # octombrie 14, 2016 at 9:17 am

  .ro,ori dai replici logice,ori fa ceva la care te pricepi.Discutiile contradictorii sunt OK,cu conditia sa fie bazate pe lucruri logice,replicile gen .ro,escu,etc sunt pt scoala speciala.

 86. # octombrie 15, 2016 at 3:04 am

  Un articol de bun simt. Simț  lipsa ,la ai nostri conducatori in ultimii 27 de ani.Ai nostri conducatori in proportie de 99,9999% intra la categoria crv, lepre, javre de oameni. IN ALT REGISTRU >>> In ultimile 2 sapt „OMINI”din lumea intreaga au inceput sa fie ingrijorati de W W 3. Nu are rost & sens sa mai atrag atentia , este practic inevitabil si absolut teribil. Asa cum elegant spunea cineva ” suntem pe traiectoria de coliziune ” adica f greu si cu f putine sanse se mai pot face ” manevre ” pt a evita ” coliziunea ” . Ac situatie va deveni extrem de evidenta dupa alegerea dementei de H.R Clinton. Daca Trump este un dezastru intern pt SUA si relativa acalmie la extern  , Clinton inseamna  HOLOCAUST nuclear la extern si intern ?… chiar numai conteaza !!! Asadar ,Oameni Buni indiferent de blocul ideologic ce’l sustineti & admirati , nu mi doresc decat sa ne putem jigni / ofensa / bălăcări pe ac site si anul viitor pe vremea asta.Chiar nu conteaza  CINE/ DE CE / CUM va starni  W W 3 / APOCALIPSA !!! REVENIND la SUBIECTUL artcll , adica geopolitica etc…( raportat la W W 3 ) va conta pina cand in 3-4 sapt  ( in  2017 ) vor muri sute de milioane de oameni ( ca urmare a ” duelului nuclear „).Dupa acea ( 5 – 25 ani ) toata paradigma societatii actuale se va schimba FUNDAMENTAL . Practic atunci va incepe acea ” noua eră ” . W W 3 vor fi ” durerile nasterii ” unei lumi noi…Un indiciu semnificativ pt ” lumea noua ” este celebra fraza ” secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc ” Vremuri f triste si de f mare suferinta sufleteasca & trupeasca ne asteapta .

  • M_D_L
   # octombrie 15, 2016 at 4:06 pm

   Si ce va ramane din SUA si Rusia ? Puteti sa estimati care vor fi tarile cele mai distruse ?

   • # octombrie 15, 2016 at 5:31 pm

    Sunt incapabil sa fac asemenea estimari. Altii zic ca ar supravetui 1 din 10 oameni ( in Europa presupun , dar si celelalte continente vor fi afectate  mai mult/ putin & direct/ indirect ….mai putin Australia) .Ac inseamna ca vor supravetui aprox 75 din 750 mil( in EU.) Unele prognoze si scenarii se pot face dar , sunt absolut aproximative/ probabile. Este in logica faptelor ca USA & RU sa aiba cel mai mult de suferit, fiind actorii principali. Dar cat de mult in ce fel etc…cine poate spune ? Cica USA se vor descompune in 4-5 … mai multe se zic .Cu cat aprofundezi prblm intelegi  ca nu are chiar nici un rost…sa stii ce si cum. Sansele de supravietuire sunt minime, si nimeni  F sarac / bogat nu se poate sustrage/ascunde in fata ac Uragan . Cateva presupuneri se pot face.1) infrastructura actuala [ căi de transport/telecomunicatii, productie energ electrc, indstr., toate sistemele unei societati ( medical, invatamînt,administr etc) ]vor fi distruse 95 -100 % ;  2) populatia va scadea cu 90 % ; 3) teritorii vaste vor fi improprii pt  trai.Mai sunt si altele… dar cel putin din 1)2)3) rezulta consecinte foarte ample. Unii ( din ” vazatori ) spun ca ne vom intoarce in secolul 18 dpvd. tehnologic , cred ca este de ajuns si atât. Oricum se spune despre oamenii societatilor moderne & post moderne ca au devenit SCLAVI CONFORTULUI. Se va schimba TOTAL paradigma societatii , adica aspectele economice  NU  vor mai fi baza valorica a societatii de aici rezulta  transformari profunde.Ce sa mai zic ? Gandeste te la 10 din cei apropiati sufletului tau si alege UN  supravetuitor…GREA ALEGERE !

 87. SaakasBilly
  # octombrie 15, 2016 at 6:21 pm

  Ok !! Noi miticii suntem din „mioritza” …nu ?? Ne pregatim de moarte ,ca vreau ricanii sa ne omoare pe toti ?? Ce facem acum ?? Rugam oaia sa ne caute „loc de ingropaciune” ?? La loc cu umbra ?? Doamne dumnezeule cat de rumani sunteti !!

 88. SaakasBilly
  # octombrie 15, 2016 at 6:31 pm

  Ei „fratilor ” se pare ca ma CENZURATI !!

 89. # octombrie 16, 2016 at 4:02 am

  Dl Sskb apreciez aprox 5 % resemnare + 95 % luciditate + 1% ce hotărăşte Dumnezeu. Cu ac ocazia revin pt a sublinia inca odata poporul român are calitati bune & rele in aceasi masura ca si poporul german , francez , chinez , etc. In ac conjuctura istorica ( a ultimelor 2-300 de ani ) calitatile  bune ale unor popoare ies MAI MULT in evidenta iar defectele lor sunt minimizate. Sunt sanse mari ca in urmatoarele 2-300 de ani românii sau alte popoare sa fie pe val . Precum am spus ( lumea/ societatea ) POST W W 3  va functiona dupa o PARADIGMA total diferita.Adica daca in ultimii 5-600 de ani  s au cristalizat si dezvoltat la maxim valorile economice ca baza FUNDAMENTALA a societatii…este  FOARTE probabil post W W 3 sa fie cu totul altfel. Din ac motiv acele popoare  ( apreciate si mult laudate astazi ) care pina acum au avut ” valente ” spre Expansiune/ economie/ administratie / putere etc…sa cada in ” dizgratie ” si sa se ridice  alte popoare ce propun un set de valori diferit si superior ( printre ac popoare ne am putea numara si noi ) . Pestele se „descurca ” in apa de la genial in sus …dar moare in 3 minute daca l scoti din mediul lui .Acum 6-700 de ani vestul Europei intra la categoria BARBARI & SALBATICI raportat la civilizatia crestin -ortodoxa BIZANTINA din estul European.In ac secole din anumite puncte de vedere lucrurile s au schimbat …dar cine garanteaza ca nu se vor schimba in continuare si cine ne poate spune cum si in ce fel ?Asadar volumul la minim in a critica agresiv si gratuit FIINTA poporului ROMÂN !!! De pilda poporul roman cf ” barometrului european ” este cel mai credincios din toata Europa ( includ si Ru aici ) Cea ce nu este o calitate de  ignorat dimpotriva.Poporul român este cel mai corect din EU.Si a platit integral datoriile si chiar toate bancile straine recunosc ca in ROM cei care nu si returneaza imprumuturile  ( angajate la banci ) este incomparabil mai mic decât in vest Eu…Si exemple de calitati bune ale poporului Român pot continua.De pilda nemti au starnit  W W 1+ 2 si se pare ca l vor porni si pe al 3 lea …dar „nowdays” lumea ii adora/admira si sunt dati ca exemplu ( de succes) . Este evidenta pt toata lumea NOUA GAFA DEZASTRUOASA ( pt Eu ) pe care au ansamblat o conducerea GERMANIA ! IMIGRANTII !!! Sa continui cu ” preteni ” francezi etc…?

  • SaakasBilly
   # octombrie 16, 2016 at 11:10 am

   Cum ziceam ,la prima vedere ,accidente diverse se pot intampla !! De la dezastre atomice pana la dezastre naturale sau chiar cosmice !!Au fost cele doua razboaie mondiale ,e usor sa dai vina pe nemti ,dar de fapt a fost si e o constructie malefica,eu asa o consider !! Lumea de azi e condusa de ceva malefic care o duce intr-o directie de-a dreptul satanica !! Bine !! Putem aici sa-i si laudam pe rumani cat de sfinti sunt ,chiar nu ma deranjeaza ,traim in minciuna nu ?? Asta e natura lumii …ma insel ?? Eu acum sunt indemnat sa ma ingrijorez ca dispare lumea ?? Adeca toata cloaca asta satanica ?? Dar eu am un timp mult mai scurt de trait decat cei catzi-va ani care cu pauza si cu prelungirile vor fi un termen mult mai lung !! Facand exceptie de situatia mea ,fiecare din noi traieste foarte putin in comparatie cu ciclurile cosmice ,dar si putinul care-l traim e plin de framantari si griji !! De ce ?? Noi nu putem anticipa viitorul ,pentru ca noi nu stapanim acea dimensiune care noi o numim timp !! Noi de fapt nu stapanim nici o dimensiune ,ci doar avem impresia asta !! Nu stapanim de fapt nici spatiul ,nu putem transcede materia ,formele de energie le exploatam inca intr-un mod primitiv ,dar stim sa ne ucidem intre noi ,si distrugem tot,mai ales ceea ce nu pricepem !! E foarte straniu ,niciodata nu am fost fan rusia sau uniunea sovietica ,am crescut intr-un regim de dictatura aberant ,un fel de fascism nationalist de sorginte mafiota,unde daca ai fost identificat ca fiind al lor o duceai foarte bine chiar daca ai fost un incapabil sau un cretin sadea !! Eram fan occident si fan america de mic pen’ca era altceva decat marasmul de fiecare zi care-l traiam eu !! Lumea mea era un fel de „alice in tzara minunilor” ,ii detestam pe rusi pen’ca credeam atunci ca malformatia ceaushista are legatura cu ei !! Dar dupa lovitura de stat din 89′ am vazut si marele dirijor ,care a lasat malformatia intacta si pe deasupra a adaptat-o intereselor lui,era compatibil cu ea !! Pentru mine o intreaga lume sa prabushit !! Ca dupa aceea sa-mi dau seama ca exista elemente coerente in toata ecuatia asta,dar nu din partea occidentala ci din partea orientala a lumii ,rushii ,china ,india !! Ca sa fim si noi coerenti si rezonabili ,nu ar trebui sa anticipam un… viitor incert ,fara nici un dubiu !! Ordinea asta mondiala e baza existentei marelui imperiu malefic ,mincinos si criminal rican !! A fost construita aceasta ordine de peste 100-150 de ani ,in folosul lor si al celor cu care sunt inhaitati ,nu cred ca ei vreau sa distruga aceasta ordine ,ci doar sa reseteze starea actuala,cum au mai facut de doua ori ,sau de n ori la scara mai mica !! Ei vreau sa para o conducere haotica ,iresponsabila care poate distruge planeta ,dar de fapt doresc prin shantaj,minciuna ,amenintzare si absolut toate metodele sconcsoase din arsenalul lor ,sa mai obtina o cedare din partea rusiei ,a chinei ,a celorlalti !! Daca vor inghitii pastila rushii ,inseamna ca din nou vor fi fraieriti ,cum au fost de fiecare data pana acum !! Dar nu cred ca se va intampla asta !! Cat despre ce va fi cand nu vom mai fi ,e irelevant pentru mine !! Prefer sa ma preocup de ce e acum, cat mai sunt !!! : ) : ) : ) : ) : ) 

 90. Litvinenko
  # octombrie 16, 2016 at 5:47 am

  Sunteți un dobitoc dl. Liviu. Si un mare mincinos. 

  • # octombrie 17, 2016 at 6:07 pm

   Bine a ti venit printre comentatori dl Litv!nenko.Multumesc pt aprecieri , calitatile dvs  morale & ‘telectuale  sunt atât de vizibile & incontestabile .Un debut remarcabil ! Va exista si o continuare ? 

  • # octombrie 17, 2016 at 6:47 pm

   Dl Litvinenko  , chiar imi doresc sincer sa fiu un MARE DOBITOC & MINCINOS in privinta  (apropiatului) W W 3 .Daca asta v a deranjat si la asta vă referiti .

 91. @...escu
  # octombrie 16, 2016 at 6:45 am

  escule zis si ro… iar iti este pofta de carne nato curcubeu pe la bot?

 92. SaakasBilly
  # octombrie 16, 2016 at 11:48 am

  Pe de alta parte e de inteles !! Ideile astea cu razboiul atomic intra in planurile de propaganda mincinoasa a imperiului malefic si criminal rican !! In prima faza sa raspandit ideea ca putin face exercitzii care simuleaza un atac atomic ,in care vor fi antrenate milioane de civili ,apoi o alta stire ,dezmintita de altfel de rushi ,cum ca Putin recheama „toti” cetatenii rusi din afara rusiei,pregatindu-se chipurile de razboiul atomic ,si nu in ultima instantza piloata nebuna ukropa,nadejda ,care vine cu marele plan „ascuns” a lui Putin ,care nu se stie prin ce metode paranormale  ar fi ajuns in posesia ei !! Fratzilor tzinetzi-va bine,Putin nu vrea nici mai mult ,nici mai putzin ,decat un razboi atomic ,in care sa murim toti ,”de la al cu tzatza-n gura ,pan’ la al cu barba sura ” !! Asta e !! E hobi-ul lui ,sa ne omoare pi’ tatzi !!Deci nu ricanii …nu ?? Ei sunt doar cu „granitza nato” in care se inghesuie din nou rushii cu Stalingradu’ lor si cu Moskva Lor !!

 93. SaakasBilly
  # octombrie 16, 2016 at 7:37 pm

  DATORIA OFICIALA A IMPERIULUI MINCINOS SI CRIMINAL RICAN : Datoria SUA a urcat la aproape 19.700 miliarde de dolari, aproape dublu fata de acum opt ani : Datoria totala a guvernului american continua sa creasca si a ajuns la aproape 19.700 de miliarde de dolari, crescand cu peste 170 de miliarde de dolari in doar opt zile lucratoare, scrie Zerohedge.com.  Graficele sugereaza ca, pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din SUA, datoriile cresc tot mai rapid. Datoria totala a Statelor Unite a urcat ametitor in ultimii opt ani, crescand cu 9.000 mld. dolari, de la 10.600 mld. $ la 19.700 mld. $.  Doar in anul fiscal 2016, care s-a terminat acum doua saptamani, guvernul condus de Barack Obama a adaugat la pasivul tarii 1.400 de miliarde de dolari, a treia cea mai mare indatorare anuala din istorie.  Este important de notat, scrie sursa citata, ca datoria americana creste mult mai repede decat economia SUA. Cand Obama a devenit presedinte, datoria publica era de circa 73% din PIB. Acum este 105%,: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21351671-datoria-sua-urcat-aproape-19-700-miliarde-dolari-aproape-dublu-fata-acum-opt-ani.htm

 94. radu
  # octombrie 17, 2016 at 5:22 pm

  ”Disproporția de forță subliniază un adevăr: „vioara întâi” în relațiile româno-ruse este Moscova, pentru că întotdeauna într-o relație cel mai puternic trasează condițiile și limitele acesteia”. AICI E PROBLEMA. Românii nu vor o astfel de relatie . Americanii au un alt stil….

 95. # octombrie 17, 2016 at 6:57 pm

  Din 19 000 miliarde $ 1000 este a chinejilor, restul or mai fi Arab Saud,.etc…Chinezu ‘  i a cerut lu ‘ yanky banu ‘ inapoi ; yanky nu vrea sa dea …ca nu are de unde.Urmeaza stadiu nr 2 chinezu sa ceara ” concesiuni” din averea lu ‘ yanky ( adica o felie de industrie profitabila , ceva zone de influenta eco & politica pe glob etc..) Cica chinezi vor sa le o traga la USA cat de curand si pt aia 1000 dar si in ideia sa si taie o felie mai mare din tortul numit USA .Chan lee cica o sa o ia in freza de la yanky …pe la San Francisco ( acolo debarca chinezu ) …da nici lu ‘ yanky nu i a fi bini  chiar daca i da in freza la chinez …povesti din viiitor 

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang