8:01 pm - duminică decembrie 16, 2018

Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma

14376 Viewed L N 19 responds
ppa

Trăim în vremuri precare. Pentru aproape toate țările din lume, criza economică devine tot mai palpabilă cu fiecare zi. Și, desigur, aceasta este o manifestare a crizei spirituale cu care oamenii acum se confruntă. Lumea este în criză și chin. Scriptura ne spune: „Și veți auzi de războaie și vești de războaie … Un neam se va scula împotriva altui neam, și o împărăție împotriva altei împărății, și va fi foamete și cutremure de pământ” (Matei 24, 6-7).. Acest lucru este mai pertinent acum decât în ​​orice alt moment al istoriei.

Nu cred că în acest moment este un lucru rău ca întâlniri să aibă loc între personalități a căror statură este universal recunoscută, așa cum este cazul cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii și Papa Francis de la Roma, care pot contribui la pacificarea lumii.

În orice caz, reuniunea în cauză nu se încadrează în contextul unei comunități ecleziastice, ci este mai degrabă de natură pur socială. Chiar și locația în care întâlnirea a avut loc nu este legată de Biserică.

După prăbușirea regimului ateu pe teritoriul istoric rus în 1991, problema unei reuniuni a fost ridicată în mod repetat, dar a fost mereu amânată. Motivele pentru aceste amânări au fost diferențele dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe din Rusia. Diferența principală a fost activitatea de prozelitism a catolicilor în teritoriul canonic al Bisericii Ruse și atitudinea Vaticanului neutru-pozitivă față de conflictele dintre bisericile ortodoxe şi greco-catolice din Ucraina. Acest din urmă fenomen a demarat în anii 90 și a fost însoțit de violări masive ale legii și de utilizarea violenței împotriva Ortodoxiei cu complicitatea statului ucrainean. Principalul aliat al Ucrainei greco-catolică a fost gruparea paramilitară naționalistă ucraineană.

Geopolitica Marii Schisme

Marea schismă din 1054 dintre ortodoxie și catolici a fost cauzată de o combinație de motive geopolitice și teologice. Printre ele au fost pretențiile papei asupra supremația bisericii universale, precum și crearea în lumea occidentală a unui Imperiu (Imperiul carolingian și mai târziu Imperiul Roman) cu scopul de a ataca Imperiul Bizantin ortodox.

Biserica Romană în sine, din cauza unor circumstanțe istorice, a fost singura forță politică organizată unită din Europa de Vest în Evul Mediu. Acest lucru a condus la întărirea naturală a rolului său politic, dar și plasarea papei în poziția dominantă asupra conducătorilor seculari, inclusiv Sfântul Imperiu Roman, ai căror conducători au fost unşi la tron de către papă.

În Orient, unitatea politică a fost asigurată de către structurile de stat ale Imperiului. În Occident, ierarhia bisericii și figura papei au forţat unificarea.

Principalul dezacord teologic a fost cu dogma occidentală a procesiunii Duhului Sfânt, nu numai de la Tatăl, ci, de asemenea, a doua persoană a Sfintei Treimi, Fiul, care nu a fost luat în considerare de către ortodocși.

Contradicţii teologice

De-a lungul istoriei ulterioare, diferențele dogmatice și canonice între ortodocși și catolici s-au înmulţit. Ortodocșii au respins dogma primatului papei, infailibilitatea papei, concepția imaculată Fecioarei Maria și înălțarea ei corporală, care a apărut în istoria ulterioară a Bisericii Romane. Ortodocșii nu iau în considerare purgatoriul catolic.

Catolicii, la rândul lor, au respins învățătura ortodoxă a energiilor necreate. Latini și ortodocși au puncte de vedere foarte diferite cu privire la ascetism și viață spirituală, care afectează diferit orientarea ortodocșilor și culturile catolice.

Acești factori au fost diferențele semnificative între cele două civilizații formate pe bază religioasă creștină: Creștinismul Occidental (protestanți și catolici) și Creştinismul Oriental, bizantin.

Istoria conflictului

Biserica Catolică a fost în mod repetat, inițiatorul persecuției și agresivităţii față de țările ortodoxe. Cel mai cunoscut eveniment a fost capturarea și jefuirea Constantinopolului de către cruciați în 1204. Biserica Catolică a favorizat incursiunile cruciatilor germani pe pământ rusesc în secolele XII-XIII. Sub presiunea catolică și sub managementul Poloniei, în 1596, în Brest, așa-numita „unire” a fost semnată, ceea ce a dus ca zone mari, locuite de ortodocși, să fie plasate sub controlul Romei.

In timpul celui de-al doilea război mondial, episcopi romano-catolici croați, precum și greco-catolici din Ucraina, au dat binecuvântare genocidului împotriva membrilor altor religii, în special sârbi ortodocși, ucraineni și ruși.

Având în vedere interacțiunile, în cea mai mare parte negative, cu creștinii din Roma, orice încercare de a aduce aproape catolicii și ortodoxii sunt adesea considerate de către oamenii ortodoxiei ca fiind foarte suspecte. Ei suspectează o agendă ascunsă de catolici pentru a încheia un alt sindicat, pentru a denatura învățătura ortodoxă și de a stabili dominația. Există unele preocupări legate de întâlnirea dintre Papa și Patriarh.

Rusia, în Geopolitica modernă a Bisericii Catolice

Mai mulți factori stau la baza geopolitica contemporane ale Bisericii Catolice față de Rusia. Prima dintre ele este o continuare a tradiției vechi de prozelitism, captarea de un alt spațiu canonic: activitatea misionară vizează în primul rând, nominal, ortodocşii, majoritatea populației din Rusia dar şi din alte țări din fosta URSS.

Al doilea factor este un loc special ocupat de Rusia în eshatologia catolică modernă. Aceasta se referă la așa-numita „Minune de la Fatima”. Una dintre aparițiile de la Fatima ar fi spus că Rusia, înainte de sfârșitul lumii, ar trebui să fie Consacrată Inimii Neprihănite.

Cel mai activ al acestei idei a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Nu există nici o înțelegere universală a interpretării a ceea ce se înțelege prin „Consacrarea Rusiei.” Unii experți consideră că acest lucru este un act simbolic special. Papii, mai ales Papa Pius XII si Ioan Paul al II-lea, au avut deja acțiuni de acest gen. Unii oameni cred că „Consacrarea Rusiei” înseamnă trecerea țării la catolicism sau recunoașterea supremației papei. Există o a treia interpretare, în care „Consacrarea Rusiei Inimii Neprihănite a Mariei” se referă la renașterea religioasă a Rusiei și răscumpărarea internă a lui Dumnezeu. O astfel de interpretare a fost respectată de către Cardinalul Joseph Ratzinger, viitorul Papa Benedict al XVI-lea, care a creat un comentariu teologic cu privire la „Minunea de la Fatima”, în anul 2000. Oricum, Rusia și religiozitatea rusă au o importanță deosebită pentru catolicii moderni.

Al treilea factor este puterea Bisericii Ortodoxe Ruse. Este cea mai mare Biserică Ortodoxă locală. Este un aliant natural al Romei în protejarea valorilor creștine tradiționale și se opune secularismului militant. Iar Biserica Rusă și Biserica Romană acordă o atenție deosebită necesității de a proteja creștinii din Orientul Mijlociu, care suferă războaie și persecuții de la islamiștii radicali.

Interesul Bisericii Ruse

Biserica Ortodoxă Rusă este implicată în dialogul cu catolicii cu privire la aceste aspecte. În plus, este esențial să se rezolve problema legată de Biserica Greco-Catolică din Ucraina. Problema nu este doar confiscarea bisericilor ortodoxe și prozelitism. Biserica Greco-Catolică Ucraineană este o comunitate religioasă care servește ca o pepinieră de agresivitate și anti-ortodoxie a naționalismului rusofob ucrainean. Clericii Bisericii Greco-Catolice din Ucraina și episcopii promovează ideile naționaliste și xenofobe de dreapta.

Apropierea… faţă de care Occident?

Întâlnirea dintre Papa și Patriarh demonstrează posibilitatea apropierii Rusiei de Occident. Dar nu cu inițiative liberale, seculare, care sunt destul de anti-creștine. Biserica Romană, în ciuda unei tendințe foarte puternice de secularizare în cadrul Bisericii Catolice, este centrul de conservatorism din Europa și ultima instituţie medievală a „Lumii creştine”. Rusia a demonstrat recent că este una dintre puținele țări de pe continent care apără valorile creștine tradiționale. Deci, este firesc că apropierea Rusiei este de partea conservatoare a lumii occidentale, în cazul în care principala autoritate este papa.

Biserica Romană nu se află în cea mai bună poziție în centrul civilizației pe care a creat-o. Europa modernă este laică, vizează relativismul absolut. Creștinismul rămâne o parte din identitatea populației din partea de sud a continentului: Italia, Portugalia și Spania, dar ele au început să persecute creștinii. În alte țări occidentale, biserica este plasată la periferia vieții publice. Metodele represive au implantat ideologia de gen, precum și regulile de „toleranță”, chiar și interzicerea simbolurilor și sărbătorilor creștine. În aceste condiții, tradiționaliștii catolici din Europa de Vest sunt, de asemenea, interesati intr-o alianta cu Rusia și Biserica Rusă.

Alternativă la ecumenism

Secularismul liberal militant și islamismul radical sunt două provocări cu care se confruntă lumea creștină. În același timp, există diferențe dogmatice grave, care nu permit creștinilor de diferite confesiuni de a se uni într-o singură Biserică. Protestanta „teorie a ramurilor” se află la baza majorității conceptelor ecumeniste și contrazic eclesiologia ortodoxă. Biserica Romană nu poate respinge dogma supremației papei. disputele ecumeniste nu fac altceva decât să slăbească confesiunile creștine, ceea ce duce la o creștere a luptelor interne și la suspiciunea de trădare faţă de ierarhie.

În același timp, există un spațiu de cooperare în domeniul protecției valorilor comune ale creștinilor și creștinismului. Este semnificativ faptul că Patriarhul rus și Papa au decis să meargă în această direcție. O alternativă la ecumenismul liberal, care estompează adevăruri doctrinare importante pentru credincioșii de orice cult, nu este o retragere, ci o cooperare extinsă a creștinilor conservatori care îşi apără propriul adevar, care înțeleg importanța protecției comune a lucrurilor care le unesc pe toate. Dacă apropierea nu se va produce, atunci creştinismul va deveni principala religie minoritară la nivel mondial.

https://www.youtube.com/watch?v=O_7RAoikGL4

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
putin merkel

STRATFOR: SUA nu vor admite apropierea dintre Germania şi Rusia

rusia ucraina

Cooperarea dintre Rusia si Ucraina

Related posts
19 Responses to “Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma”
 1. Calin
  # februarie 13, 2016 at 9:59 am

  Un prim pas spre intelepciune este ca toate Bisericile Crestine sa aiba aceeasi data pentru Nasterea lui Hristos si aceeasi data pentru Inviere.Dupa care unificarea incepe sa fie ceva natural.

  • liviu
   # februarie 13, 2016 at 10:55 am

   Sunt acestea lucruri care se pot negocia de oameni ? Nasterea si Invierea  Mantuitorului Nostru  ISUS ?Ne targuim  ?

  • Andrei
   # mai 4, 2016 at 5:06 pm

   Unitatea Bisericii s-a realizat deja, in puscariile comuniste, ecumenismul din puscarii era atat de viu, de autentic, incat chiar si evreii erau in comuniune alaturi de crestini.Ecumenismul nu se va face in liniste si pace, numai in conditii de trezire spirituala, in fata mortii iminente, cand se deschid gurile iadului si oamenii privesc in gol.Ecumenismul diplomatic e o prostie, care dovedeste slabirea in credinta.Ecumenismul Hristic este o reunire autentica, o compasiune fata de cel care nu are intelegerea ta deplina, pe care nu-l blamezi pentru ca este „eretic”, ci intelegi ca numai impreuna ne putem mantui.Mantuirea este un act „Colectiv”, asa cum reiese din rugaciunea „Tatal Nostru”, nu doar Al meu.Daca eu voi blama, voi dispretui, pe cel care intelege mai mult sau mai putin diferit lucrurile dpdv. dogmatico-teologic, cum ma face asta un crestin autentic, cum imi aduce mantuirea ?Ecumenismul nu este nivelarea si ajungerea la un consens prin calcule politice/matematice, de tipul celui mai mic numitor comun.Adevaratul Ecumenism trebuie sa fie acceptarea faptului ca exista o teologie divina de referinta, si nu toti ne pozitionam pe acelasi nivel de cunoastere. Nu inseamna sa distrugem teologia divina de referinta, dar nici sa credem ca mantuirea vine prin dogma si ritual, anuland astfel credinta si faptele Luminii.Cautati sa aveti inima sincera/curata, rugaciunea si dragostea fierbinte, iubind pe cel incepator in credinta, care este slab, sau crede diferit.Cu timpul, daca ramanem in Adevar, cu Dragoste fierbinte, Adevarul va veni si ni se va descoperi deplin, vom fi astfel iarasi o turma si Un Pastor. Acesta este Adevaratul Ecumenism.

 2. Calin
  # februarie 13, 2016 at 12:07 pm

  Oameni le-au separat(datele),oameni le pot unifica.Si pun punct aici,nu am chef sa polemizez cu kaghebisti obtuzi pe teme religioase.

 3. ...escu
  # februarie 13, 2016 at 12:44 pm

  Atentie la mironoliseala kaghebistilor ATEI!.Unificarea datelor este o initiativa laudabila a Papei,dar bineinteles ca biserica rusa se va opune,pentru ca de 100 de ani nu il mai slujeste pe Hristos ci interesele imperiale ale Rusiei.Cand inaltii ierarhi au stele pe umeri iar popii dau rapoarte la serviciile secrete inclusiv din taina spovedaniei,nu mai e nimic de comentat.

 4. vasile dumitru
  # februarie 13, 2016 at 1:43 pm

  diferenta pp.nu este prozelitismul,diferenta esentiala este dogma.sunt oile si sunt caprele care interpreteaza in mod opus viata in exilul terestru si modalitatea reantoarcere in imparatia cerasca.lumea ortodoxa care a trecut ,in mare parte prin experienta marxista,este mai pregatita sa faca fata tribulatiei imediat urmatoare.

 5. amatorul
  # februarie 14, 2016 at 10:00 am

  2 chestii foarte tari 1)Uniatia romanilor din Transilvania nu e o premiera  in racolare….nici ‘abuzurile” (frumos zis) catolicilor tip gen Buchwald…am citit de pacea de la Brest chiar pe wiki, enciclopedie kusher, in care se vorbea de luptele din Ucraina dintre catolici si ortodocsi2)”Al doilea factor este un loc special ocupat de Rusia în eshatologia catolică modernă. Aceasta se referă la așa-numita „Minune de la Fatima”. Una dintre aparițiile de la Fatima ar fi spus că Rusia, înainte de sfârșitul lumii, ar trebui să fie Consacrată Inimii Neprihănite.” E clar ca asta cu Rusia e facatura catolica la nivel inalt…copiii aia retardati si exaltatii , de pasteau caprele la  Fatima, habar n-aveau de Rusia ,  ortodoxism, catolicism.

 6. amatorul
  # februarie 14, 2016 at 10:10 am

  „Consacrarea Rusiei Inimii Neprihănite a Mariei””…pai e foarte clar…Dogma inimii e la catolici…apare si Inima Mariei si a lui Iisus (de asta nu imi place mie crestinismul de nici un fel…face trimitere la sacrificii umane sangeroase , existente in cultele anterioare…se zice  ca si in cele  ulterioare, masonice )…n-am prea intrat in biserici catolice, dar iconografia asta apare si pe peretii lor…deci inseamna trecerea Rusiei la catolicism…e un „wishfull thinking” desigur…

 7. amatorul
  # februarie 14, 2016 at 10:16 am

  @ calin, @ Liviu…normal ca e de negociere, pt ca datele au fost stabilite arbitrar, de catre papi,  pt a se suprapune peste sarbatorile religiilor anterioare „pagane” @ escu..normal ca biserica rusa serveste Imperiul rus, asa cum bisericacatolica serveste Imperiul occidental, oricum s-a numit el de-a lungul vremii…iar bisericile neoprotestante nu iti mai spun pe cine servesc,  ca e prea complicat pt tine……ORICE biserica serveste politica statului ce a consacrat-o…ia vezi tu cum e la englezi, de la Henric al VIII-lea incoace…

 8. amatorul
  # februarie 14, 2016 at 10:21 am

  alta chestie, escule…e NORMAl ca inaltii ierahi sa colaboreze cu serviciile secrete ale statelor…pt ca insesi bisericile sunt, la varf,  organizatii secrete, doar nu crezi ca au, cu adevarat,  vreo treaba cu Doamne Doamne…..ba inca, in aceste  organizatii secrete, la vedere (de stat, cu initiale oficiale) sau ascunse (societati secrete)   nici nu stii cine e mai mare in „grad”…sau cine din cate organizatii face parte…

 9. amatorul
  # februarie 14, 2016 at 10:32 am

  si ceva ce imi scapa din ideile promovate…adica gasesc o contradictie…    pe de o parte ziceti ( cine zice, ca nu vad semnatura, o fi Dugin din clip?) ca ortodoxia nu accepta teoria ramurilor bisericii, a protestantilor.    pe de alta : „O alternativă la ecumenismul liberal, care estompează adevăruri doctrinare importante pentru credincioșii de orice cult, nu este o retragere, ci o cooperare extinsă a creștinilor conservatori care îşi apără propriul adevar, care înțeleg importanța protecției comune a lucrurilor care le unesc pe toate.”

 10. ...escu
  # februarie 14, 2016 at 3:01 pm

  amatorule,esti chiar amator.Citesti tu ceva pe internet dar intelegi cat te duce capul.Regii in Anglia sunt capii Bisericii.Putin este cumva capul Bisericii ortodoxe ruse? ” Bisericile sunt organizatii secrete”? A cata directie a FSB este Biserica ortodoxa rusa? La celelalte elucubratii nu iti mai raspund ca te zapacesc de tot de cap.

 11. axl
  # februarie 14, 2016 at 7:38 pm

  perfect adevarat tot articolul…razboiul dus impotriva bisericii ortodoxe este evident si in romania…prin toate mijloacele media razbate manipularea dusa la extrem contra Bisericii si a preotilor….dar eu cred ca vom reusi sa trecem si peste aceasta perioada…ortodocsii au avut vremuri si mai grele si tot am reusit sa invingem…pentru ca Adevarul este unul singur…iar el reprezinta Biserica Ortodoxa atat Rusa cat si Romana

 12. axl
  # februarie 14, 2016 at 7:48 pm

  apropo de dughin…de unde pot cumpara si eu cartea bazele geopolitice? ca vad ca librariile online o dau stoc epuizat…si am tot incercat sa o citesc electronic dar nu e genul de carte care sa fie citita asa…cine stie va rog sa lase un mesaj 

 13. MUICA LU' DUMNEZEU
  # februarie 15, 2016 at 6:41 am

  ROHMÎRLANI, ORTODOCSI & ORTODOCSE, LINGĂTORI ”DĂ” MOAȘTE, MICI & BERICI, ”PĂ CAPODOPIRILI” LU’ GUTZĂ, FIOROȘILOR, ”TALANTAȚILOR”, ”MEGATELIGENȚILOR”, CHIPEȘILOR & ”HARISMOȘILOR” -CA DIN COUR SCOȘILOR, DIREPTATEA A VOASTRĂ-I ”TĂTĂ”! AȘADAR, FIȚI, ÎN CONTINUARE, FERICIȚI ȘI…BEȚI APA KANGEN! FĂLOȘIȚI-VĂ, SCUMPILICI, CĂ SÎNTEȚI PLOZII PROSTIEI, PROSTĂLĂII LUMII!

 14. amatorul
  # februarie 17, 2016 at 12:31 pm

  escu…-le , credeam , ca toti de aici, ca nu stii doar sa gandesti…acum vad ca nu stii nici sa citesti …uite ce am scris” ORICE biserica serveste politica statului ce a consacrat-o…ia vezi tu cum e la englezi, de la Henric al VIII-lea incoace…”..ma refeream la faptul ca biserica  ANGLICANA a aparut ca reactie autoritara (dictatoriala) a lui Henric al VIII-lea ca sa scape de primatul Papei (ce pretindea printre altele si monogamia) …Putin NU este capul bisericii, doar colaboreaza.Pt ca si Putin si biserica rusa servesc interesele (nu discutam aici de care anume interese) ruse. Ideea , sa ti-o mai spun odata ,este ca Biserica si conducerea politica sunt fatete ale aceleiasi monezi, uneori in aceeasi persoana…reiau :Moise,  David, Luther, Papa pt Vatican…la limita si Iisus Christos, sau Ioan Botezatorul, ca „sefi de scoal”Da citesc pe internet…pt ca de acum 40 de ani pana acum 20 de ani am citit CARTI (stii, „niste dreptunghiuri albe”…) .Da, bisericile sunt societati secrete. Asa cum au fost si religiile primitive din care se trag.E normal sa colaboreze/interfereze cu serviciile secrete.Eu iti raspund tine, in ocupatiile mele intra si dialogul cu unii care nici nu au multe cunostinte, nici nu stiu sa lucreze cu alea putine pe care le au…asa ca e un antrenament util.

Trackbacks/Pingbacks
 1. Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma | www.giurgiuonline.com - februarie 13, 2016

  […] Sursa: news.russiatoday.ro Articol sursa: Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma […]

 2. Patriarhul rus Chiril întâlnire istorică cu papa Francisc | Templierblog - februarie 13, 2016

  […] http://news.russiatoday.ro/geopolitica-apropierii-dintre-ortodoxie-si-roma/ […]

 3. Mariana Gurza – Blog » Blog Archive » Dr.Viorel Roman: Geopolitica apropierii dintre Ortodoxie şi Roma, - ianuarie 18, 2017

  […] http://news.russiatoday.ro/geopolitica-apropierii-dintre-ortodoxie-si-roma/ […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang