3:44 pm - duminică decembrie 12, 8421

Rusia relansează competiția rachetă-portavion

5656 Viewed Valentin Vasilescu 24 responds
portavion

Forța aeriană de la bordul portavioanelor, s-a dovedit esențială în confruntările militare din ultimele două decenii, în special în ceea ce privește marina militară americană care operează peste 400 de avioane F/A-18C Hornet și F/A-18E/F Super Hornet și 60 de EA-18G ( pentru misiuni de razboi electronic) pe cele 10 portavioane ale sale.

 

Alte 14 nave amfibii de asalt LHA-LHD ( portelicoptere ), ale Infanteriei Marine amercicane, dispun de cîte 6-8 avioane AV-8B Harrier II, cu decolare și aterizare verticală. Pentru statele care se simt amenințate de o invazie, portavioanele și navele amfibii de asalt reprezintă ține strategice.

Prima încercare de a crea o armă anti-portavion a aparținut sovieticilor, care în 1972 au testat racheta balistică anti-nava R-27K, cu raza de acțiune 2.400 km. Deși sovieticii au abandonat proiectul, China l-a preluat, dezvoltîndu-l în ultimul deceniu – rezultînd rachetele balistice anti-navă DF-21 D, dispuse pe litoral care au o rază de acțiune de 1.450 km și o viteză maximă de Mach 16[1]. Submarinele cu propulsie nucleară chinezești Type 092, sunt înarmate cu rachete nucleare cu rază medie de acțiune JL-1, cu aceeași masă, dimensiuni și steme de ghidaj ca și DF-21D (14,7 t). Principalul obstacol pentru aceste rachete balistice sunt rachetele antibalistice SM-3 Block IB, cu o rază de acțiune de 500 km, lansate de pe crucișătoarele și distrugătoarele AEGIS care însoțesc ul.

Rusia s-a reorientat recent spre o rachetă anti-portavion, capabilă să zboare cu viteză hipersonică, la înălțimi mici. Prima etapă de testare a noii rachete 3M22 Zircon, a început pe 18 martie 2016, pe o platformă cu baza la sol a marinei militare ruse. Agenția de presă RIA Novosti afirmă că racheta hipersonică 3M22 Zircon are o viteză de Mach 6.2 (6.500 km/h), o masă de 5 t și în prima fază, va avea o rază de acțiune de peste 400 km. Ulterior, prin mărirea cantității de combustibil de la bord, raza de acțiune a rachetei Zircon ar putea ajunge la 1.000 de km. Racheta Zircon poate fi lansată de pe navele de suprafață, de pe submarine și de pe avioanele rusești. O serie de crucișătoare și distrugătoare rusești vor fi dotate cu lansatoare verticale 3S-14-11442M, similare Mk 41 americane, care dispun de 128 de celule de lansare, utilizînd mai multe tipuri de rachete, inclusiv Zircon, Onix, Kalibr și S-400, S-350E. În prezent, corvetele din clasa Buyan-M, din Flotila mării Caspice (care au participat la operațiunea din Siria), cele din clasa Steregushchy, fregatele din clasa Gepard, Admiral Gorshkov și  Neustrashimyy, dispun de un sistem 3S14 în miniatură, cu 8 celule de lansare pentru rachete de croazieră Kalibr și rachete navă-navă Onix.

Racheta de croazieră Kalibr NK are o rază de acțiune de 4.000 km și impedimentul este că zboară cu viteză subsonică. Racheta navă-navă rusească P-800 Onix este similară cu BrahMos I (coproducție ruso-indiană) care utilizează un motor ramjet, avînd o viteză de Mach 2.8 la nivelul mării și o rază de acțiune de 300 km. Despre racheta navă-navă hipersonică cu motor scramjet BrahMos-II se spune că ar fi asemănătoare lui 3M22 Zircon, ea avînd o rază de acțiune de 300 km și o viteză de Mach 7. BrahMos-II a încheiat testele în tunelul aerodinamic, urmînd să înceapă testele de zbor în 2017[2].

O rachetă care zboară cu peste 6.000 km la joasă înălțime și care mai și manevrează, este foarte greu de interceptat, întrucît din momentul descoperirii ei pe radar și pînă la lovirea portavionului, apărătorii au la dispoziție doar un minut, pentru a o încadra și a lansa contramăsurile. Rachetele antibalistice SM-3 Block IB nu pot fi folosite împotriva rachetelor Zircon, întrucît acestea nu sunt balistice și nu ajung la altitudinea de 80.000 m, de unde încep să funcționeze senzorii de detecție ai SM-3 Block IB. Întrucît prețul unui portavion este de cîteva miliarde USD, adică de peste 10.000 de ori mai mare decît al unei rachete Zircon, experții sunt de părere că rachetele Zircon, lansate în special de pe avioane, ar putea schimba regulile jocului, în configurația unui viitor război care implică forțe aero-navale.

În cursul anului 2016, Rusia a planificat dislocarea de sisteme de rachete litoral-navă de tip K-300P Bastion ( care lansează rachete P-800 Oniks ) și de avioane de cercetare fără pilot, în insulele Kurile. Anul trecut, cîteva sisteme antiaeriene Tor-M2U au devenit operaționale în Kurile și avioane militare Su-27M, înarmate cu rachete anti-navă Kh-41 Moskit, cu raza de acțiune 250 km și viteza de Mach 3.2 (3.587 km/h) au fost dislocate permanent la baza aeriană Burevestnik, de pe insula Iturup din arhipelagul Kurile.

Sistemul defensiv al insulelor Kurile cuprinde și radarul Duga-3 OTH (  over the horizon radar ), de la Komsomolsk-pe-Amur (  pe coasta Pacificului ) care face parte din rețeaua rusească de alarmare timpurie, antibalistică. Radarul lucrează în gama undelor radio scurte, denumite şi decimetrice, reflectate în mod repetat de învelişul ionosferic al atmosferei Pămîntului. De aceea, distanța de descoperire nu este influențată de curbura Pămîntului. Acest radar și-a demonstrat capacitatea de a monitoriza testele cu rachetele balistice intercontinentale americane Minuteman III,  lansate de la baza aeriană Vandenberg (California) spre poligonul de pe atolul Kwajalein.

Radarul Duga are un cîmp de vedere cu o deschidere de 240 ° și controlează apropierea grupărilor de nave americane dinspre estul oceanului Pacific. Înarmarea bateriilor de coastă și a avioanelor Su-27M cu rachete 3M22 Zircon ar crea mari probleme americanilor, întrucît insula Iturup se află la 190 km de insula japoneză Hokkaidō, unde este amplasată baza americană FAC 1054.

acs-rss.ro

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
new oil cartel

Va reuşi Rusia să obţină controlul pentru 73% din producţia de petrol a lumii?

jirinovski

Jirinovski: Bucovina şi Basarabia trebuie cedate României

Related posts
24 Responses to “Rusia relansează competiția rachetă-portavion”
 1. Kamil
  # aprilie 10, 2016 at 6:24 pm

  Bravo Rusia, mult succes

 2. white cube
  # aprilie 11, 2016 at 6:53 am

  este normal ,atat timp cat imperialisti amrikani care praktika un terorism si un jaf la nivel de stat,au ajuns la granitele rusiei si au inconjurat-o cu baze militare,in timp ce istericii slugoi ai usa nu vorbesk dekat despre asa zisa agresivitate a rusiei.ori ,kat exista usa ,cea mai mare amenintare la pacea lumii,nici o tara nu este in siguranta,de aceea iarasi porneste dementa kursa a inarmarilor,in loc sa se keltuiask banii pentru oamenii kar traiesk in mizerie.

 3. suceveanu
  # aprilie 11, 2016 at 7:41 am

  Cu acribie domnule Vasilescu,comme d’habitude ! Sa speram insa ca va fi pace pe Pamant!Multa sanatate!

 4. vasile dumitru
  # aprilie 11, 2016 at 12:26 pm

  pai o sa cumparam noi portavioanele,doar suntem aliati,contra cost bineinteles,sa aparam pe turistii care fac plaje la mamaia vara,caci avem destui bani.

 5. M_D_L
  # aprilie 11, 2016 at 1:22 pm

  Ceva nu se leaga. Rusii se considera amenintati de SUA, ceea ce pare sa fie adevarat (lupta intre superputeri), dar le-au dat gratis americanilor toata Europa de Est. Iar americanii si-au batut joc de aceste tari, dezindustrializandu-le total si punandu-le contra rusilor. Cine, de la rusi, a tradat si de ce nu este nimeni pedepsit ? Si de ce economia Rusiei se bazeaza mai mult pe exportul de materii prime, ca la tarile cele mai inapoiate ? Este adevarat ca rusii produc (inca) armament sofisticat, dar pe ansamblu industria lor este in declin. Nu era mai normal ca petrolul sa-l chimizeze la maxim (sa produca mase plastice scumpe, medicamente, marfuri cu valoare adaugata mare), decat sa-l dea de pomana, sa-l arda in masini imbuibatii din Occident ?

 6. ...escu
  # aprilie 11, 2016 at 1:31 pm

  V.V., spune-ne ceva despre unicul portavion rusesc ce se deplaseaza tractat.I s-au mai adus ceva imbunatatiri? Cati ani face din Rusia pana-n America?

 7. M_D_L
  # aprilie 11, 2016 at 1:40 pm

  Adevarata revolutie in tehnica militara se va produce atunci cand se vor fabrica rachete invizibile pe radar, sau pe alte mijloace de detectie. Sau cand se va pune la punct GRASER-ul (laserul cu raze gama), cu energie termonucleara si capabil sa omoare un oras intreg, fara sa afecteze cladirile. Eu mi-as dori sa am arma suprema, care sa le dea dusmanilor, de la mare distanta si ghidat, dureri sa le iasa ochii din cap ca la melc, cum a avut mama mea (biata de ea) cu cateva zile inainte de a muri de cancer. I-as selecta pe toti locuitorii planetei (cu Ctrl + A), ca pe fisierele din calculator, si le-as da o proba (Demo) de dureri insuportabile, sa-i cumintesc. Dupa asta totul ar reveni la normal, lumea ar trai modest, fara tampenii in cap (excursii la mama dracu, cu bani risipiti aiurea, fara pretentii si farafastacuri).

 8. ...escu
  # aprilie 11, 2016 at 4:34 pm

  Voi ati descopert, baieti, arma suprema si selectiva.Ati impuscat o ziarista in cap si a tacut toata presa critica.Ati impuscat cativa opozanti si nu mai aveti opozitie politica.Inteleg ca studiati aplicarea armei supreme la nivel mondial?

 9. licuriciu'
  # aprilie 11, 2016 at 5:20 pm

  ma escule comenteaza si tu la subiect altfel o sa te trollez si eu asa cum faci tu zilnic si gratis bineinteles. Ia spune-ne despre drepturile omului/ziaristilor in uniunea sovietica ailalta pe care o umpli de bale zilnic, despre criza economica din 2008 care nu se mai termina nici azi, despre coruptia la nivel inalt, despre e-urile din alimente, despre consumul de droguri legalizat ca supapa sociala, despre bandele de cartier etc. despre astea taci ca_kktul in iarba.

 10. ...escu
  # aprilie 11, 2016 at 6:11 pm

  Baieti, voi nu aveti toaleta acolo? Va scapati in izmene in redactie? A inceput sa puta internetul.

 11. licuriciu'
  # aprilie 11, 2016 at 6:18 pm

  ma escule pute de voi postacii resapati a lu’ udrea cu 30 de centi postarea. hai baga mare sa-ti faci suma de-o tarie mica la halba si un praf.

 12. ...escu
  # aprilie 11, 2016 at 6:27 pm

  Eu de Udrea am informatii ca era agent GRU pe langa Basescu.Voi sunteti varza acolo? Ca sunteti idioti sunt convins.

 13. licuriciu'
  # aprilie 11, 2016 at 6:44 pm

  io am informatia ca tu esti un frustrat, putzopalmist – o laba trista care scrie pe 30 de centi postarea, adica un ratat sau loser pe limba ta. iti uDrez sanatate ca ai mare nevoie.

 14. ...escu
  # aprilie 12, 2016 at 10:30 am

  Dupa ce va mancati propriul rahat mai si spalati-va, ptr.ca miroase pana la Bucuresti.A rahat miroase propaganda voastra si nu putem pune filtre la granita.

 15. jo bidon
  # aprilie 12, 2016 at 12:35 pm

  Portavioanele sunt un instrument pentru distrugerea si ocuparea tarilor mici si bogate. Vii cu un portavion in golf distrugi yraq-ul si ii iei petrolul. Ca vorba lui Chenney ” Nu putem lasa Yraq-ul sa stea pe un ocean de petrol!”Intre puterile nucleare este mai greu!Oricand un portavion poate fi lovit de o racheta nucleara (a lui Kim 1 spre ex),si se pierd mld de dolari,Portavionul este deci, o arma ofensiva,in special a criminalilor lumii,usa, folosita ptr.jaf.

  • M_D_L
   # aprilie 14, 2016 at 5:31 am

   Bine ai grait ! Prin vara anului 2000 se inflamase conflictul dintre China si SUA, pe tema insulei Taiwan. Chinezii amenintasera conducerea Taiwanului, iar americanii au trimis in zona portavioane. Un general chinez a spus ca pentru chinezi acele portavioane nu conteaza, pentru ca oricand pot sa anihileze personalul de pe ele cu bombe cu neutroni (de care China dispune). Dar a mai zis ca nu vor sa apeleze la armament nuclear, ca sa nu existe riscul escaladarii unui razboi termonuclear, si ca mai asteapta pana cand China va avea suficiente portavioane, ca sa se bata cu SUA cu arme conventionale.

 16. a-mirabilis
  # aprilie 12, 2016 at 4:28 pm

  Escule,portavionul este un mijloc de lupta ofensiv destinat pentru a duce lupta la mari distante de granitele tarii ,respectiv pentru interventii in teritoriile de peste mari, proprii sau ale altora.Rusii nu au nevoie de portavioane pentru ca ,,teritoriile lor de peste mari”nu exista ,si nici nu au intentia sa tina ,,sub papuc colonial ”alte tari.E chestiune de doctrina si o noua conceptie de ducerea razboiului. Maiaua razboiului hibrid  este ruseasca.Portavioanele sunt foarte costisitoare ,tinte mari,si vulnerabile.Rusii merg la eficienta,planifica ,lovesc,culeg succesul si pleaca.Se duc acasa.Daca sunt solicitati se intorc sa si mature.In schimb a dezvoltat arma numita submarin, lupta in aer si lupta radioelectronica.Si ,niciodata sa nu subapreciezi …inamicul.Obama are regrete cu interventia in Libia.A lasat haos.Buch despre Irak bombane si nu raspunde la critici.

 17. SaakasBilly
  # aprilie 12, 2016 at 9:27 pm

  Dar „propaganda ” voastra a ce miroase ?? A parfum ?? Discutia a fost pur tehnica,numai tu i-ti cari cacarezele permanent pe-acilea ,in exteriorul subiectelor  in discutzie !! Nu ti-ai pus intrebarea de ce te posteaza rusii ?? Tu faci un mare deserviciu romanilor si romaniei dar astia te lasa-n pace cum l-au lasat si ungurii pe funar cu bancile vopsite-n tricolor si cu statuia aia caraghioasa !! Si sti de ce  ?? Pentru ca e un contrast izbitor intre tonul discutiilor civilizate si documentate ,si rahatul pe care-l vershi mereu fara minte ,pe paginile astea !!

 18. ...escu
  # aprilie 13, 2016 at 7:38 am

  Citeste-mi, om simplu, toate postarile si vei constata ca raspund numai la obiect, chiar si atunci cand sunt jignit si atacat suburban.Postarile mele sunt in cea mai mare parte ironice, dar ptr. a intelege ironia trebuie sa ai putina inteligenta.Nu este cazul vostru, cei ce lucrati in redactie.Cat despre faptul ca imi sunt permise postarile stiu sefii tai cei mari, nu sunt informati cateii marunti ca tine care latra la comanda.

 19. ...escu
  # aprilie 14, 2016 at 9:33 am

  Rusii nu sunt in stare sa construiasca portavioane,asa cum nu sunt in stare sa construiasca nici portelicoptere(celebrele Mistral erau comandate de la francezi).Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri.

  • M_D_L
   # aprilie 14, 2016 at 11:45 am

   Construirea de portavioane este o mare afacere. Pe timp de pace mananca bani si nu produc nimic. Iar in caz de razboi adevarat sunt inutile, usor de scufundat cu tehnica existenta. Cum ziceau si altii, portavioanele sunt utile pentru interventii militare in tari mici (colonii), cum au bombardat Iugoslavia. Adevaratele arme sunt submarinele cu rachete termonucleare la bord. Mai ales daca sunt variante noi, greu de detectat. Si rachetele hipersonice, cu traiectorie imprevizibila (in zig-zag) si cu capete nucleare multiple, pot sa puna dusmanii la respect.

 20. critic
  # mai 10, 2016 at 4:41 pm

  escu…muie!

Trackbacks/Pingbacks
 1. Rusia relansează competiția rachetă-portavion | www.giurgiuonline.com - aprilie 10, 2016

  […] Sursa: news.russiatoday.ro Articol sursa: Rusia relansează competiția rachetă-portavion […]

 2. Rusia relansează competiția rachetă-portavion - Știri și anunțuri - aprilie 10, 2016

  […] Rusia relansează competiția rachetă-portavion Sursa: rusiatoday […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang