3:44 pm - vineri decembrie 10, 3847

Rusia, Siria și Turcia s-au înțeles asupra operațiilor comune în Siria

12639 Viewed Valentin Vasilescu 16 responds
foto 1

Dacă Rusia vrea, în 72 de ore dislocă în Siria trei divizii de blindate și rezolvă definitiv problema rebelilor islamiști. La fel și în cazul SUA care ar urmări, prin aceleați mijloace, eliminarea lui Bashar Al Assad de la putere. De aceea, în ceea ce privește implicarea celor două mai puteri în Siria, lupta se duce mai mult prin jucători de proximitate ( proxy players ) și fiecare din cele două mari puteri încearcă s-o înșele pe cealaltă. Echilibrul acestei balanțe a fost tulburat prin intervenția militară a Turciei în nordul Siriei. Intervenție care putea face ca regulile jocului, stabilite între Rusia și SUA, să sară în aer[1]. Cu toate acestea, temerile Rusiei au fost înlăturate și lucrurile s-au clarificat și a apărut o șansă nesperată pentru încheierea rapidă ostilităților în Siria.

Întrucît, după 24 august 2016, data la care armata turcă a declanșat operațiunea din jurul orașului Jarablus, între militarii ruși, sirieni și turci s-au purtat cîteva runde de discuții, cu privire la limitarea și controlul acțiunilor Turciei, ultima dintre ele la Bagdad. Turcia de după lovitura de stat eșuată nu mai este Turcia agresivă la adresa Rusiei, cea care a doborît un avion Su-24 rusesc în Siria, la sfîrșitul anului 2015. Prin urmare, surse turce afirmă că în final s-a realizat un consens în mai multe puncte, în ceea ce priveşte limitarea operației turce“Euphrates Shield” în nordul Siriei, în concordanţă cu interesele Siriei. Pentru a exista un control, planificatorii operației armatei turce “Euphrates Shield”, au acceptat în mijlocul lor, ca arbitrii, ofițeri din statul major al armatei ruse.

Primul punct impus Turciei a fost stabilirea unui prag în ceea ce privește forțele utilizate de armata turcă în Siria, care nu va depăși efectivele a 8.000 de militari (două brigăzi mecanizate, un regiment de artilerie, un batalion de forțe speciale, o escadrilă de avioane F-16 și una mixtă de elicoptere, de atac și transport desant ).

Al doilea punct convenit a fost zona din Siria, în care armata turcă poate trece la eliminarea luptătorilor Statului Islamic, respectiv o fîșie între orașele Quarah Koubri și Jarablus ( 90 km ) pe o adîncime de 30 km, de la granița turco-siriană. Totodată, Turcia se angajează să nu permită rebelilor FSA ( Armata Sirienilor Liberi ) să acţioneze în această fîșie fără ordin și independent de unitățile armatei turce.

Deși armata siriană a intervenit în apărarea kurzilor YPG, înconjurați de rebelii islamiști, în districtul Sheikh Maqsoud din Aleppo, pe 21 august 2016, YPG a atacat armata siriană în orașul al-Hasakah, cucerindu-l. De aceea, tot în cadrul punctului doi stabilit, armata turcă mai are permisiunea de la guvernul sirian, să evacueze pe malul estic al Eufratului ( chiar și prin luptă ), pe rebelii kurzi ( YPG ) care au cucerit de la Statul Islamic, orașul Manbij, cu ajutorul trupelor speciale ale SUA. Sistemele de rachete rusești S-400 nu vor doborî avioanele și elicopterele turce care zboară în afara fîșiei de 90 x 30 km din Siria, dacă acestea acționează împotriva teroriștilor PKK.

Al treilea punct convenit, se referă la retragerea majorității grupărilor rebele, controlate de serviciile de informaţii turce, din raionul acţiunilor de luptă din jurul oraşului Aleppo şi din guvernoratul Latakia. Această manevră ajutînd armata siriană să obţină victoria definitivă, în bătălia pentru Aleppo.

Este de presupus că atunci cînd va fi declanșată ofensiva armatei siriene și a voluntarilor iranieni, pentru încercuirea și lichidarea Statului Islamic, Turcia să execute manevra de forțe și mijloace, în comun cu armata siriană. Indiferent cum vor acționa kurzii în raport cu Statul Islamic, Turcia va crea un cordon de siguranță pentru a nu permite dispersarea luptătorilor Statului Islamic, în alte state, pe la granița siriano-turcă.

foto 2

 

 

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
atomic bomb

Focosele nucleare americane mutate de la Incirlik la Deveselu, o diversiune?

novorossia-1024x682

Câteodată trebuie să lupţi pentru pace

Related posts
16 Responses to “Rusia, Siria și Turcia s-au înțeles asupra operațiilor comune în Siria”
 1. .ro
  # august 31, 2016 at 11:03 am

  Ptr.ca Rusia s-a incapatanat sa sustina un regim anacronic si criminal,regimul Assad,doar ptr. a-si mentine baza militara din Siria,singurul avanpost al Rusiei la Marea Mediterana,Siria este un stat distrus,cu locuitorii fugiti si razboiul e departe de a se fi terminat.

  • # august 31, 2016 at 1:01 pm

   Parerea mea care si asa nu conteaza…comenatriul dl ui Punct Ro ar suna mai bine asa” pt ca USA ( & EU & N.W.O cu toate organizatiile afiliate) s au incapatanat sa sustina un regim anacronic si Genocidar ( social ) regimul ROMANESC  ( al ultimilor 25 de ani ) doar pt a si deschide/ mentine baza militara ( cu focoase nucleare) din Ro., singurul avanpost al oraganizatiilor CRIMINALE ( mai sus mentionate ) in Europa de est , Ro este un stat DISTRUS cu locuitori( disperati datorita genocidului social) fugiti ….siv CALVARUL este departe de a se fi terminat…Zic io suna mai bine…

   • ...escu
    # august 31, 2016 at 1:57 pm

    Pe 22 dec 1989,kaghebistul Iliescu a dat primul telefon la ambasada Rusiei(sa le spunem cine suntem si ce vrem!).Primul Tratat incheiat de kaghebistul Iliescu a fost cu URSS,care ne aducea in pozitia de vasal(norocul nostru ca s-a destramat URSS).Arme nucleare in Romania viseaza doar idiotii de rusi.

    • M_D_L
     # august 31, 2016 at 5:51 pm

     Gorbaciov era agent american. S-a dovedit asta prin ce a facut. Asa ca Iliescu s-a supus americanilor.

     • ...escu
      # septembrie 1, 2016 at 9:13 am

      Putin agentul cui este si jocul cui il face ducand Rusia in prapastie?

   • andy
    # august 31, 2016 at 3:22 pm

    super si foarte corect !

   • BOGDAN UK
    # septembrie 1, 2016 at 6:28 pm

    @Liviu marele partzanoid fecalizat……..Tu saracule esti departe de vindecare…doar strulumeacul indesat adinc pe gatlej al marelui Pedo Kirill te poate vindeca…SI nu numai pe tine…in ca vreo 3-4 retarzi rusificati:)))

  • # august 31, 2016 at 4:01 pm

   Nu stiu de cate ori trb sa mai repet ” amerikani ESTE neşte ĂNGERI” plini de bune intentii ( exclusiv in folosul ) ….VA ROG da’ VA ROG din suflet numai pronuntati asemenea blasfemii…cum ca ar fi asa si pe dincolo…repet ” amerikani ESTE neste ÂNGERI ” 

 2. # august 31, 2016 at 11:17 am

  ISIS… au venit baieti mari de la categoria super grea,  din liga profesionista dupa tine…Se apropie ziua in care vei da socoteala pt  tot ce ai facut.Daca mai apar si chineji…ce sa zic…ISIS vei lua K.O. cam de 3 x pe secunda.Iti scot aştia grei ” fentele” din cap. Vor face o „portita” de iesire, si  pe acolo va „reguleaza” …Sa fie  sigur ca nu se raspindeste ” molima” in lume…Le ai bulit si la chinezi o ambasada tzi i ai ridicat si pe aştia in cap…Cam f nasol…Pina la sfarsitul anului 2016 , ISIS va fi o singura fraza,  in cartea de istorie a umanitatii

  • ion
   # august 31, 2016 at 12:32 pm

   „Baietii mari” de la „categoria super grea” sunt baietii aia care s-au retras cu coada intre picioare din Afganistan in anii ’80 ? … Mie imi pare ca fac parte din aceeasi categorie cu „super usureii” americani

   • # septembrie 1, 2016 at 11:03 am

    „ION fata cu reactiunea ” din 1980 pina in 2016  sunt 36 de ani ca din 1945 pina in 1981… fa ‘ un UP DATE  dupa 36 de ani ar cam trebui ai cam ramas in urma IOANEEEE.Usurei din US army nu si au dorit sa i ” execute” pe ISIS deoarece sunt parteneri de afaceri. Daca esti capabil fa o analiza a evolutie militare in Siria la  aprox 12 luni dupa ce si au adus contributie Ru…si trage niste concluzii obiective …dupa 36 de ani… Dpdv militar ISIS ar putea fi definiti ca fiind o MILITIE cu absolut minime dotari de arme grele…Daca esti capabil sa faci diferenta dintre o armata regulata ( & componentele marilor unitati/ subunitati etc…)  si o Militie.In privinta armatei Ru am un „fals” sentiment  …daca stranuta odata si sufla muci…peste ISIS… va ramine doar o fraza in cartile de istorie. Poate ai uitat ca dupa 9/11 USA a vrut sa „barbiereseasca ” AFG cu un covor de nuke si la fel in Vietnam Mc Charty…  as zice ca rusi sunt mai compasivi…daca îi zgncileste prea mult cineva…Nu conta prea mult pe cea ce repeta media aservita NWO cum ca rusi au o armata rudimentara primitiva si ineficienta…

 3. M_D_L
  # august 31, 2016 at 12:18 pm

  Interesele straine au distrus Siria si au provocat sute de mii de morti si milioane de refugiati. Americanii au vrut sa controleze toata zona si sa-i elimine pe rusi, dar n-au reusit. Insa cel mai rau s-au cacat pe ei cu lovitura de stat din Turcia. S-a dovedit ca sunt cretini. Cretinii astia nu ar trebui sa detina arme nucleare, ca din greseala pot sa declanseze sfarsitul lumii.

  • # august 31, 2016 at 1:06 pm

   Dl MDL dar iar debitezi prostii nu stii USA sunt INGERi nevinovati buni de pictat in icoane …daca nu cel putin MEDIA are ” obligatia divina ” sa i prezinte aşa……Te rog revino ‘ti…

 4. Dragos
  # august 31, 2016 at 2:08 pm

  Americanii l-au înlăturat pe Saddam, pe urmă pe Gaddafi și am văzut ce dezastru au lăsat în urmă. Acum vor să îl înlăture și pe Assad pentru a crea și mai multă instabilitate în apropierea Europei. Cică exportă democrație, dar uită de familia Saud și de regimul islamist al acesteia. Ar trebui să înceapă democratizarea cu Arabia Saudită.

 5. Kamil
  # septembrie 1, 2016 at 4:35 pm

  Existenta americii este o amenintare la adresa umanitatii, bine ca turcii , iranieni au trecut de partea rusiei.

  • # septembrie 1, 2016 at 4:41 pm

   Nu existenta americii !!!..Acolo traiesc sute de milioane de oameni la locul lor de bun simt …muncitori , harnici cu griji cu familie ca si noi…Te ai referit probabil la cei care conduc SUA…oligarhia/ plutocratia financiara (deghizata in democratie) si institutiile & organizatiile obediente / afiliate lor. 

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang