7:04 am - vineri ianuarie 18, 2019

Sorin Dumitrescu: Puţin lipseşte să ne trezim chiar şi cu un „Patriarh Soroş”

25400 Viewed admin 36 responds
sorin dumitrescu

Într-o cuvântare rostită la Academia Română, academicianul Prof. Dr. Sorin Dumitrescu a avertizat cu privire la faptul că în România se petrece un fenomen foarte periculos, reprezentat de „asaltul ideologic colonizator” asupra culturii identitare a românilor.
„Calea istoriei recente a statului român beneficiază de două stele polare: Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi Academia Română (AR)” spune Sorin Dumitrescu în Aula Academiei Române.

„BOR şi AR – o ştie toată lumea – sînt cele două instituţii fundamentale ale României, cărora le revine uriaşa sarcină de a garanta, axiologic şi identitar, stabilitatea statală.

Dar prin puterea creativă de excepţie a personalităţilor care o compun – acum şi în trecut – AR îi revine în mod special transmiterea modelelor formative pe care le produce de-a lungul vremii o axiologie identitară în act. Potrivit regulamentului AR, excepţia personalităţii academice este dată de valoarea contributivă a creativităţii sale şi, implicit, a operei. Citez: „unicul criteriu de primire în AR este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului… într-un cuvînt excelenţa în creaţie”. Nimeni nu explică însă la ce fel de contribuţie se referă regulamentul. Cel mai adesea se consideră, că pentru arte ca şi pentru cercetarea ştiinţifică, ar fi de ajuns ingeniozitatea mentală a autorului, caracterul „inspirat” al lucrării, splendoarea abilităţilor ei ştiinţifice sau artistice, talentul originalităţii sau gradul de înnoire tematică şi modală care, toate la un loc, ar reprezenta, valoarea contributivă. Experienţa dovedeşte că aceste calităţi native nu pot fi votate de jurii decît subiectiv, după cum unul sau altul din membrii juriului se încîntă sau se plictiseşte…

De aici decurg în mod inerent o seamă întreagă de erori de apreciere, care uneori ajung să pună la îndoială însăşi justeţea şi corectitudinea selecţiilor. Iată de ce, pentru a aprecia corect o operă sau o candidatură, este neapărat nevoie de un reper; un reper valoric autoritar şi maximal, în funcţie de care, poate fi rapid stabilită, destul de precis şi de obiectiv, valoarea contributivă. Or, adevărata valoare contributivă a unei opere artistice sau ştiinţifice nu poate fi decît fără precedentul în lume a exprimării ei , care de la sine pune capăt selecţiei subiective, votată superficial: candidaturi, opere, premii, distincţii ocazionale etc. Fără precedentul unei imagini, a unei viziuni ştiinţifice sau a unei cercetări poate să nu convină, unuia sau altuia, dar nimeni nu le va putea nega obiectivitatea valorii contributive. Dacă criteriile exclusiv subiective impun automat VOTUL secret, selecţia, prin raportarea la un reper autoritar (fără precedentul în lume ), cere, ca şi în cazul juraţilor, ca stabilirea valorii contributive a unei opera sau a unei candidaturi, să se facă în biroul de secţie al AR., în regim deschis şi prin decizie comună a majorităţii. AR nu ar trebuii să întîrzie explicarea şi familiarizarea publicul tării cu criteriul solid al fără precedentului în lume, prin însăşi selecţia de personalităţi şi de lucrări pe care şi le asumă. Astfel contribuie încă odată şi nemijlocit la modificarea standardelor gustului public, şi implicit la potenţarea cotelor spirituale ale naţiunii.

Însă ceea ce deprimă este încăpăţînarea cu care continuăm, la indicaţia conducerii secţiilor, să facem, selectarea membrilor onorifici, corespondenţi şi titulari, servindu-ne de criterii subiective, periferice şi extrem de indulgente. Asta pe banii, şi aşa destui de puţini ai AR! Fără precedentul unei opera este foarte puţin luat în seamă de juriile secţiilor. Primirea în AR se rezumă, majoritar, la „talentaţi” şi la aplombul estetic al acestora, adică la valori laice modeste, care pretutindeni fac inflaţie.

Şi ca şi cum la noi acestea n-ar fi fost de ajuns, inflaţia axiologică coexistă adesea cu dăinuirea unor nenorocite peceţi lăsate de vechea aşezare politică a ţării.

Bunăoară, cui datorăm acele inepte prevederi regulamentare care, mimînd ordinea valorilor, insultă în serie întreg corpul membrilor AR: potrivit acestora, „onorificii” nu pot participa la selecţia „corespondenţilor” iar „corespondenţii” nu sînt vrednici nici ei să voteze „titularii”! O birocraţie ierarhică smintită, care se cere grabnic abolită, înainte ca AR, în mod justificat să intre în gura presei!

Potrivit aceloraşi habitusuri trist împămîntenite, posibili „onorifici postum” ca HORIA BERNEA, PAUL NEAGU, AUREL STROE, VASILE GORDUZ, EMIL BOTTA sînt sortiţi să aştepte decenii la rînd în subterana culturii, momentul confirmării valorii lor academice. Din păcate, aceste nenorocite sechele ale mentalităţii totalitare se află la rîndul lor în conjuncţie cu presiunile academiilor şi academioarelor nou înfiinţate şi zdravăn finanţate, care împresoară şi tind treptat să anuleze, prin uşurătate şi sufocare, prestigiul secular al AR.

Distinşi colegi, toate semnalele arată că AR este pîndită de un grav impas axiologic şi de o scădere a eficacităţii publice. Bruiată abundent de clonele academice pomenite mai sus, credem că se impun două acţiuni urgente: obţinerea grabnică de fonduri necesare recuperării în justiţie a importantului patrimoniu moştenit şi ridicarea imediată a ştachetei de selecţie a cererilor de intrare în AR, în aşa fel încît aceasta să fie treptat gazda de necontestat a adevăratei elite intelectuale a României. Acea elită, căreia, din pricini binecuvîntate, îi lipseşte răgazul şi ideea de a face presiuni pentru a intra pe orice cale în posesia unui mult rîvnit rang academic.

Trebuie pusă stavilă urgent arivismului cultural.

În fine, am lăsat dinadins la urmă dezastrul, aflat în plină desfăşurare, al colonizării în act a culturii identitare a României. În aceste zile, vînzătorii de pămînt românesc, veritabili vînzători de ţară, sînt dublaţi de intelectualii vînzători şi ei de valori, adevăraţi uzurpatori ai axiologiei identitare. În ordine spirituală, colonizarea axiologică se execută într-ascuns, la adăpostul vacarmului politic ,generat de scenariul public al pedepsirii corupţilor. Ca urmare, colonizatorul poate umbla liniştit la tabloul de siguranţe ale sistemului de valori identitare, fără ca cineva să observe. „Grupurile Soroş” din România au fost special instruite şi finanţate pentru a numi şi implementa în posturile de conducere ale principalelor instituţii responsabile cu orientarea culturii spirituale, de persoane şi simpatizanţi, devotaţi „cauzei Soroş”!

MNAC, MŢR, ICR-urile, Uniunile de creaţie, Ministerul Culturii, ca să nu pomenim decît o mică parte, au devenit, peste noapte, adevărate centre de colonizare abuzivă, încît puţin lipseşte ca în curînd să ne trezim chiar şi cu un „Patriarh Soroş”!  Pentru naţiunea română fenomenul colonizării reprezintă astăzi un „secret al lui Polichinelle”! Am putut asista de curînd la mazilirea şanselor electorale a unuia din liderii politici proeminenţi, operată, în timp record, doar de zarva cîtorva fundaţii fidele „cauzei Soroş! „Lumea a tăcut şi tace mîlc! Mi-ar fi greu să cred că acest mizerabil asalt ideologic colonizator, ar fi rămas necunoscut actualei conduceri AR. Atunci de ce se tace? Rolul excelentisim statal, conferit illo tempore de ctitorii AR, o obligă să i-a urgent atitudine publică. Altminteri riscăm să ne trezim împresuraţi cu modificări care, treptat vor reuşii să facă din AR o instituţie dezamorsată axiologic şi identitar, de nerecunoscut. Să nu fie!

Profit de împrejurare, pentru a cere respectuos Academiei Române, plenului şi actualei conduceri, să-şi exercite grabnic nobilele atribuţii pentru care a fost creată”.

SURSA

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
WTC-Moscow

Am fost si eu in Rusia…

valerii kuzmin

Valerii I. Kuzmin: „Zvonurile despre sfârşitul istoriei sunt puţin exagerate”

Related posts
36 Responses to “Sorin Dumitrescu: Puţin lipseşte să ne trezim chiar şi cu un „Patriarh Soroş””
 1. opinii.ro
  # august 25, 2016 at 5:13 pm

  „Am putut asista de curand la mazilirea sanselor electorale a unuia din liderii politici proeminenti”–La cine se refera? Ca daca la Ponta,e clar ce picteaza d-nul academician corespondent.In Aula Academiei se face politica?

  • # august 25, 2016 at 7:57 pm

   Toti liderii politici ( daca se pot numi asa ) români actuali vor fi MAZILITI…de istorie si de memoria colectiva/subconstienta a mult hulitului POPOR ROMÂN.Toti vor fi condamnati la uitare si la pomenirea de rau. Ceausescu a fost cum a fost , unii poate ca ‘ si mai aduc aminte de bine de el, dar de SINISTRA ELENA …” tovaraşa lui de viață  ” !? NIMENI !!! Asa si leprele de azi de pe toate palierele/ domeniile de politica & conducere …

 2. SaakasBilly
  # august 25, 2016 at 6:08 pm

  Boahahahaha !! Stai linistit ,la dictatoru’ bashinescu sa referit cu …”mazilirea” !! La se’curitate,la lulutza ,la hoarda de procurori ,nicidecum la cei alesi legal,care au fost arestati si demisi pe capete !! Ca doar e demoncratie ricana …nu ??

  • ...escu
   # august 25, 2016 at 7:04 pm

   Ponta a fost mazilit de doua ori,boule,o data cand a pierdut presedintia si a doua oara cand a pierdut guvernul.Si dupa cum vorbeste academicianul de „colonie”,termen pe care il mai folosesc doar propagandistii rusi,e clar ca omul e bautor de votca

   • SaakasBilly
    # august 26, 2016 at 7:22 am

    Si pe cine nu a „mazilit” basau ,de doua ,sau de mai multe ori ?? A regulat toata pulimea, miticeste ,cu ambasadoru’ cazar al ricanilor !! Ca si basu’ e tot cazar ,aia toti sunt bine merci ,nici unu’ nu e „mazilit” indiferent cat a furat !!

    • ...escu
     # august 26, 2016 at 8:16 am

     Asta nu face deosebirea intre „a mazili” si „a fi mazilit” De fapt,bolsevicii reziduali ca el,nemaiavand idoli dupa ce Lenin si Stalin au fost dati jos de pe soclu,se contorsioneaza sa se pupe singuri in cur si se invart ca oaia beata ideologic.

     • Tomiris
      # septembrie 8, 2016 at 10:39 pm

      SOROSIST SCARBOS !

   • Tomiris
    # septembrie 8, 2016 at 10:43 pm

    VACAR SOROSIST SE PRICEPE LA BOVINE ! SOROSIST SCARBOS !

 3. Rădulescu
  # august 25, 2016 at 6:11 pm

  S. Dumitrescu dacă primește o vodcă o vinde și pe ma-sa.

  • SaakasBilly
   # august 26, 2016 at 7:19 am

   Tu ai vandut-o pentru mult mai putzin ,si ai si regulat-o inainte de aia : ) : ) : )

  • andy
   # august 27, 2016 at 8:26 am

   jigodie ,masa-i moarta ,sa-i mananci pyzda de dupa poarta !

 4. SaakasBilly
  # august 25, 2016 at 6:25 pm

  Daca atata curaj este in societatea rumaneasca ca la asta ,care spune ceva ca sa nu spuna nimic ,dar sa se stie ca putea totusi sa spuna ceva ,va meritati soarta cu totzii !! In locul ricanilor eu v-as mai lua ,ca aveti prea multe !! Pana la „bunastarea” de pe vremea lui papura voda mai e mult de luat !! Voi va meritati soarta din plin !! Iata ce zice marele Patapievici singurul care face pipi pe toata turma rumaneasca fara ca cineva sa-l poate atinge nici cu o adiere : „Românii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cît o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu „!! Maestre ,sunt un goi ,m-ai convins !! Un servitor,o sluga ,si destinul asta nu poate nimeni sa-l schimbe !!Toti suntem ca o uriasha turma de oi ,fricoase si proaste !!

  • # august 25, 2016 at 7:46 pm

   Nu ca  l as admira pe dl PATAPIEVICI , dar omul regreta ce a spus si uneori isi mai cere scuze public.In opinia mea ,50 %  afirma banalitati pe care le poate observa oricine daca reflecteaza mai mult la aspectele in cauza.Insa ” ambaleaza” banalitatile intr o aura mistica , exceptionala etc…De altfel unii ‘ telectuali romani si au facut un job si o datorie de onoare din a jigni sistematic POPORUL ROMAN.Cam trist. REPET: fiecare popor are calitatile & defectele lui mai vizibile sau nu functie de circumstantele istorice. A auzit cineva de SUA acum 300 de ani ? dar acum 500 dar acum 1000 ? Isi mai aduce cineva aminte de EGIPTENI …ei au facut legea vreme de 3-4000 de ani prin zona lor( nu ca SUA de 120 de ani)…Acum !? le a ramas doar NUMELE  si  PIETRELE.Asa si cu puternicele si admiratele popoare ale ” zilei de azi „….MORALA  : Nu huliti un popor oricare ar fi EL…este cu mult deasupra HULITORULUI (in orice privinta )

   • M_D_L
    # august 25, 2016 at 8:00 pm

    Te rog sa nu deschizi cutia cu cacatul Patapievici, ca imputi forumul. Sa-l lasam la locul lui, in stare vegetativa,

    • SaakasBilly
     # august 26, 2016 at 7:16 am

     Forumul pute oricum ,cu sau fara marele filozof ….Patapievici !! Nu cred ca Patapievici a zis mai mult decat Itzak Rabin cand a zis in direct ca evreii au cumparat ungaria si romania !! Patapievici si-a aratat pentru moment forma de fiintza superioara si de shef deasupra goilor !! Si poate nu a venit momentul mult asteptat cand fiecare evreu se va arata in toata splendoarea lui de sef deasupra intregii lumi si  miliardele de goi vor fi servitori la picioarele lor ,deoarece pe planeta asta doar ei sunt oameni ,goii fiind animale create de „dumnezeu ” sa-i serveasca !! Cartile lor „sfinte ” scriu foarte clar si serios acest adevar fundamental atat pentru ei cat si pentru noi !! Restul e …can-can !!

     • M_D_L
      # august 26, 2016 at 10:32 am

      Ca sa li se ia toata puterea, trebuie ca in toata lumea comertul si camataria sa devina monopol de stat. Si sa se puna capastru la toate profesiile banoase si cu munca putina.

 5. ...escu
  # august 25, 2016 at 7:07 pm

  Voi de trei secole stati in cur si o sugeti la dictatori.

  • SaakasBilly
   # august 26, 2016 at 7:08 am

   Da’ noi rumanii am avut si altceva decat dictatura ?? Poate sclavie,pashalac ,colonie ,ceva de genu’ !! Ok !! La cacaturile astea li se zicea si „democratie” sau rivolutzie franceza,sub un domnitor …binenteles !! Iar vorbesti bulbuci ca un cretin descreierat  ???

  • andy
   # august 27, 2016 at 8:31 am

   jigodie,noi suntem romani,daca esti asa viteaz ,mergi in ukraina,care are teritorii romanesti ocupate si lupta cu rusii din Lugansk.Dak ai sange-n instalatie ca un las ka tine poate manka kkt cu vidanja si sa se dea mare luptator. Dar nu esti decat o potaie ascunsa dupa un nick!

  • Tomiris
   # septembrie 8, 2016 at 10:40 pm

   SOROSIST SCARBOS !

   • Tomiris
    # septembrie 8, 2016 at 10:46 pm

    E PENTRU …..ESCU !

 6. # august 25, 2016 at 7:24 pm

  Ma depaseste.Pare cam nepotrivit ac articol pe russiatoday.ro.Poate ca Dl cu pricina nu are acces la alte „canale media” mai vizibile.Am sentimentul ca l a amestecat si pe ” prietenul natiunilor” =Soros pt a si justifica artcll pe ru.tdy.ro…Cam ” exotic ” articolul…nu ne da nici cel mai mic motiv sa ne injuram reciproc…RUSINE!!!.Vrem articole cu ” intriga” nu din astea pt SUPER ‘ telectuali & eruditi

 7. M_D_L
  # august 25, 2016 at 8:12 pm

  Va rog sa nu va legati de popii nostri, ca sunt baieti de gasca. Conduc jeepane, au firme, stiu sa lucreze cu valuta, au gagici. Si uneori binecuvanteaza si mitralierele din unitatile militare. https://atitudini.files.wordpress.com/2011/10/basescu-inconjurat-de-popi-la-sibiu-la-canonizarea-lui-andrei-saguna.jpg

  • SaakasBilly
   # august 26, 2016 at 7:02 am

   In legatura cu popii !! Eu sunt nascut catolic,dar de mic am fost foarte apropiat si de biserica ortodoxa ,adica sunt legat sufleteste si trupeste de aceasta biserica mai mult decat de oricare alta !!Am avut prieteni buni si cunoscuti atei ,si consider sincer ca nu e nimic in neregula cu ei !! Am cunoscut si satanisti si tzin sa mentionez ca e o mare greseala a acelora care i-si fac prejudecati de la distantza fara sa se apropie de fenomen si sa incerce sa-l inteleaga in profunzime !! In lume nimic nu e alb si negru ci totul e nuantzat !! Nu exista ceva ,indiferent de cat de negativ ar fi ,ca sa nu aibe acolo si particica lui buna,care insa trebuie cautata ,scoasa in evidentza si…..dezvoltata !! Nici biserica catolica sau ortodoxa nu e buna 100% in esenta ei ,care si pe aceea putem sa o impartim in doua,in partea ei spirituala si in cea materiala !! Cum se stie,tot ce atinge omul e imperfect si e facut dupa”chipul si asemanarea lui” ,chiar si biblia e scrisa de oameni ,cum de fapt sunt scrise toate „cartile sfinte” deci implicit contin greseli,multe inegzactitati ,dar mai ales multe vicii umane ,explicate din prisma dorintelor umane ,si Dumnezeu precum stim ,nu e sub nici o forma…..”om” !! Asa ca, nici biserica ortodoxa, nu mai e de mult ceea ce vrea sa para,si e firesc sa fie asa ,dar,dar asta nu e o dovada ca Dumnezeu nu exista,ba din contra !! Si inca ceva,nu trebuie ca omul sa „creada” in existenta lui Dumnezeu ,ci trebuie sa realizeze ca el exista ,adeca trebuie sa constientizeze asta ,cum o facem cu vantul ,cu frigul,cu…iubirea !! Ceea ce nu simtim ,pentru noi oamenii ….nu exista !!

   • M_D_L
    # august 26, 2016 at 10:45 am

    Functia sociala a BOR este egala cu zero (barat). Totul e facut minimal, in bataie de joc, pe principul „las’ ca merge si asa”. O formalitate facuta formal. Nu te uiti si cum sunt construite bisericile ortodoxe ? N-au banci ca la catolici. Vine lumea in fuga, pupa icoanele, da un acatist sa-i mearga rau vecinului. Popii taxeaza in timp ce mormaie ceva cu Doamne-Doamne. BOR e structurata ca o asociatie profesionala a popilor (cum e Baroul la vocati). Doar babele isi fac drum regulat la biserica. Ceilalti se duc de cateva ori in viata (la botez, cununie, inmormantari).

 8. # august 25, 2016 at 9:49 pm

  Un discurs extrem de competent,demn de Academia Romana ! Un discurs istoric,cel mai bun discurs din 1989 pana in prezent ! Un discurs genial,in care cateva cuvinte spun o infinitate de idei substantiale ! Un discurs de o acuratete si o estetica sublima,pura,nediluat prin infuzie de colonialism troglodit si obscen ! Un discurs fara bruma de complicitate cu tortionarul Romaniei de astazi ! Un discurs de o eruditie magnifica despre miezul cel mai intim al romanescului transcedental !

  • SaakasBilly
   # august 26, 2016 at 6:30 am

   Ho ma miticiule bolovean ,mai putzin si il incaleci sai o iei la frecat !!Mai potolitziva cu ardoarea asta de a linge gaoaze !! Tipu’ a vorbit de i-a plictisit pe toti ,e efectiv boring ,a vorbit ca o caraietoare perpetua fara sa zica nimic !! Basau e scump la vorba ,el a zis doar „nu e bineeee dom’ chestor ” si a doua zi gugustiucu a si fost dat afara din post si pe deasupra si cu dosar penal !! Ala toata viatza o sa linga curu’ basaului ca sa nu se dea drumu’ dosarului ,care normal ,contine nimic,dar nimicu’ ala poate fi foarte grav daca vrea basau cazaru’ se’curist !! Deschideti ochii „fratilor” nu fi-ti naivi sau cretini ,traim intr-o dictatura supervizata de ambasada ricana cu o marioneta dictator,care conduce si cand e un neica nimeni in statul mafioto-se’curist …..romanica !!

 9. # august 25, 2016 at 9:50 pm

  SaakasBilly,iar bati apa in piua sa iasa unt? )))))

 10. SaakasBilly
  # august 26, 2016 at 6:35 am

  Daca ai sti cat de prost esti ai plange singur in fatza oglinzii …..neconsolat de nimeni !! Hai linge-i boashtele lui ….escu ,hai ca potzi !! Sti !!! ,voi suntetzi ca maimucile,va deratizati de paduci si va lingetzi gaoaza ,unu la altu !!! Alcatuiti  o echipa ,una a …primatelor : ) : ) : ) : )

 11. ...escu
  # august 26, 2016 at 8:40 am

  Va fute Putin cu perversiuni si voi stati ca vaca in balega.Singurul semn ca ati fi europeni e ca va spalati gura inainte,nu si dupa. 

  • .ro
   # august 26, 2016 at 8:59 am

   Neavand informatie,neavand cultura sociala,rusii stau sub dictatura cu mandrie patriotica.Singurul dictator care chiar a incercat sa modernizeze Rusia,Gorbaciov,a fost dat jos de niste alcoolici.Rusul de rand e dezorientat,bezmetic,anesteziat de o propaganda idioata.Se vede si aici cum fac rusii propaganda,dar romanii ii trateaza cu fundul;site-ul e al lor,dar nu e al lor;propagandistii sunt rusi,dar se dau romani;propagandistii se dau romani,dar ii jignesc tot timpul pe romani de ciuda ca sunt rusofobi;adevarul e imbracat in zeci de ambalaje de minciuni ca in papusile matrioska.In concluzie;europenizarea Rusiei?––secole de civilitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tomiris
   # septembrie 8, 2016 at 10:41 pm

   SOROSIST SCARBOS !

 12. vasile dumitru
  # august 26, 2016 at 11:25 am

  S.Dumitrescu este sfetnic de taina la ptd.lui mrian munteanu.

 13. Hiperboreus
  # august 26, 2016 at 2:27 pm

  Patriarh Soros? Pai Preasfintitul Daniel Ciobotea e cel mai soros patriarh din cati au existat si pot exista. Dupa cat ecumenism manaca intunericimea sa, Soros ar trebui sa-l plateasca cat pe toti ceilalti la un loc. „Omul” implineste globalizarea religios – o singura biserica mondila antihristica. Satana exulta de bucurie.

 14. ...escu
  # august 26, 2016 at 3:49 pm

  Ecumenism––Miscare de refacere a unitatii universale a Bisericilor crestine,cu respectarea autonomiei lor,pe calea acordurilor si a dialogului teologic.(dex).

Trackbacks/Pingbacks
 1. Sorin Dumitrescu: Puţin lipseşte să ne trezim chiar şi cu un „Patriarh Soroş” | www.giurgiuonline.com - august 25, 2016

  […] Sursa: news.russiatoday.ro Articol sursa: Sorin Dumitrescu: Puţin lipseşte să ne trezim chiar şi cu un „Patriarh Soroş” […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang