3:44 pm - miercuri decembrie 11, 4622

UE, Rusia, integrarea eurasiatică. Situația României și a altor ”state mici”

6438 Viewed admin 29 responds
eurussia

Integrarea economică între UE şi Rusia este aproape inevitabilă şi se pliază pe logica unităţii europene. Dezvoltată până la nivelul unei doctrine, ea afirmă că evitarea conflictelor armate e posibilă prin convergenţa adversarilor ireconciliabili şi prin evadarea din paradigma „cursei înarmărilor”, vzută anterior ca singura garanţie a securităţii.

Rolul pe care l-ar putea avea în viitor spaţiul eurasiatic în politica globală, de la Lisabona la Vladivostok, cel de contrapondere hegemoniei americane, devine tot mai evident. Unificarea spaţiului eurasiatic defineşte o politică a păcii, în timp ce divizarea acestuia este considerată drept una axată pe perpetuarea logicii confruntării. La ora actuală se pare că interesele actualei administraţii de la Casa Albă nu urmăresc securizarea unor state în faţa unei ipotetice agresiuni militare, ci crearea unei falii între Est și Vest, menţinerea unei stări de tensiune permanentă, neîncredere, frică şi ură.

Aici iese în evidenţă rolul aşa-numitului „intermarium” sau „cordonul sanitar”, adică şirul ţărilor din spaţiul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Moldova), ele fiind forţate să se sacrifice de dragul împiedicării proiectului integraţionist. Anume această zonă reprezintă obiectul celei mai agresive propagande antiruseşti, livrată iscusit de o armată de agenţi de influenţă, prin evocarea sistematică a pericolului unei posibile „agresiuni militare ruseşti”, fără a mai căuta să argumenteze astfel de afirmaţii cu date factologice.

În schimb, un astfel de discurs cultivă autoizolarea în cadrul Uniunii Europene şi torpilează orice intenţie a europenilor de a continua procesul de conciliere între Estul şi Vestul Eurasiei. Este vorba despre ingrata funcţie de „coloană a cincea” a Europei.

Supravieţuirea statelor mici în contextul acestor procese depinde de regăsirea unui astfel de loc în noua configuraţie politică, ce ar permite ca interesele divergente ale marilor puteri să nu se răsfrângă asupra intereselor lor naţionale.

Drept model negativ pentru România, spre exemplu, ar putea servi cazul Turciei. Acesta s-a pomenit în conflict atât cu Federaţia Rusă, cât şi cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu Polonia, ultima practicând o retorică agresivă nu doar la adresa Moscovei, ci şi a Berlinului. Astfel de jocuri periculoase nu conduc numai la izolare regională şi internaţională, ci ameninţă şi integritatea teritorială şi stabilitatea politică internă, implicând inclusiv costuri economice colosale.

Menţinerea artificială a conflictului cu Rusia reclamă cheltuieli din contul fiecărui polonez, baltic, român, care nu sunt compensate cu nimic de aşa-numitul „parteneriat strategic” cu SUA. În schimb, doar SUA este cel care are de beneficiat de pe urma acestei politici, fără a implica anumite riscuri pentru propriile interese naţionale.

România, deocamdată, se află într-o stare de ezitare, dar mai devreme sau mai târziu va trebuie să aleagă între două opţiuni geopolitice. Prima constă în axarea strictă pe un parteneriat strategic cu SUA, ultima oferind promisiunea „umbrelei de securitate”. Asta implică sporirea tensiunilor cu Federaţia Rusă şi confruntarea inevitabilă cu Germania, precum şi cu ţările europene care susțin politica Germaniei.

A doua opțiune constă în restabilirea dialogului şi parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă şi sincronizarea politicii externe cu cea a Germaniei, urmând, totodată direcția intereselor naționale românești. O astfel de poziţionare presupune consolidarea poziţiei României atât în Uniunea Europeană, cât şi în cadrul NATO, cu perspectiva reformării acestor organizații și impunerea propriei agende, în cazul în care asta va mai fi posibil. În caz contrar românii ar trebui să mediteze serios la perspectiva renunţării la aceste structuri în schimbul participării directe, pe cont propriu, la noile configurări internaţionale şi la noile procese integraţioniste. Or, ultimele ar deschide în faţa României perspective de dezvoltare mult mai largi

În acest sens, victoria lui Donald Trump ar putea juca un rol important în reaşezarea paşnică, pe făgașul normalității, a relațiilor internaționale. Discursul izolaționist și conciliant al candidatului republican ar putea deveni o premisă pentru depășirea liniilor de demarcație din perioada războiului rece și stabilirea unor linii de dialog reciproc avantajos, ce ar diminua riscul izbucnirii unor noi conflicte locale.

Hillary Clinton, dimpotrivă, pledează pentru continuarea şi aprofundarea stării de război, care este păguboasă pentru statele mici. Acestea ar putea fi folosite în calitate de pioni ai unor interese străine, sau ca teren de confruntare între marile puteri, aşa cum se întâmplă deja în Ucraina, Siria sau Karabahul de Munte.

sputnik.md

Provident Romania
Don't miss the stories followReCunoaste adevarul! and let's be smart!
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
eurasia

Huntington, Fukuyama și eurasianismul

katehon

Katehon: Geopolitic, România nu mai există

Related posts
29 Responses to “UE, Rusia, integrarea eurasiatică. Situația României și a altor ”state mici””
 1. ...escu
  # aprilie 6, 2016 at 7:55 am

  „Romania,deocamdata se afla intr-o stare de ezitare”(intre Rusia si SUA).Nu baieti,Romania a ales Parteneriatul Strategic cu SUA si orice partid politic care ar schimba directia spre Rusia ar disparea de pe scena politica.Nu ati invatat nimic din lectia Victor Ponta?

  • Constantin Moldovean
   # aprilie 29, 2016 at 1:08 pm

   Te înșeli. Nu România a ales așa zisul Parteneriat Strategic cu SUA, Fanrihoții instalați la cârma României de către occidentali au ales ”parteneriatul” pentru a-și consolida hoțiile. Ai auzit de vrun referendum, ceva ? Ce legătură are plagiatorul Victor Ponta ? 

 2. # aprilie 6, 2016 at 8:01 am

  Romania e in Europa, cand SUA si Rusia vor invata sa se comporte frumos, sa ne caute.

 3. SaakasBilly
  # aprilie 6, 2016 at 11:43 am

  „Nu baieti,Romania a ales Parteneriatul Strategic cu SUA”–ciumecu’ de caca vorbeste …bulbuci ! Cine a ales,”domnule” pestilential ?? In romanica a fost o lovitura de stat ca in ukrania,si imperiul rican si-a pus la manete marionetele lui ascultatoare !! Pe bashinescu’ nu l-au putut da jos nici macar printr-un referendum in care multimea in marea ei majoritate asta a vrut,insa ambasadoru’ rican a zis …altceva !! Romanica e o colonie ricana penibila ,asta e adevarul !! Dupa dictatura natzionalista penibila, a tzaranului de la scornicesti ,a venit gudureala asta la fel de penibila ,pe langa marele imperiu’ malefic rican ,care l-a executat !! Stare de voma ,o sa vomit odata pe voi ,pe toti lingaii !!

  • Alexandru
   # aprilie 6, 2016 at 12:20 pm

   Ba da, Romania CHIAR A ALES parteneriatul strategic cu SUA si UE, Rusia nu este nici o democratie in adevaratul sens al cuvantului, in care sa existe libertate de exprimare fara sa te caute FSB-ul sau baietii la usa, nici libertate politica – au cam murit in mod dubios opozantii lui Putin – asta nu iti spune nimic? Nu, multumesc, prefer bosii americani in locul oligarhilor rusi.

 4. vasile dumitru
  # aprilie 6, 2016 at 11:51 am

  ce sa facem noi nu putem sa votam in sua nici cu trump nici cu Clinton.

 5. antonescu
  # aprilie 6, 2016 at 12:35 pm

  sa va fut muma in kur de rusi spurcati. Nu avem nevoie de rasa inferioara… preferam anglo saxonii si tot ceea ce inseamna valorile democratice Occidentale. Toti retarzii care le-o sug rusilor din Romania vor plati mai devreme sau mai tarziu.

 6. Ben
  # aprilie 6, 2016 at 12:36 pm

  Artcolul  porneste de la realitatea  geo-politica si din contextul cresterii  numarului de evenimente  care pot  genera conflicte  deosebit de periculoase. Bineinteles ca SUA  este  cel mai mare provocator  planetar  si putina izolare  in spatiul  american  ar fi benefica si pentru Europa si pentru cetatenii ei.Sustinatorii Yankeilor sunt cei  care detin pozitii politice ,o parte mica  a celor din structurile de siguranta si aparare  care  s-au  scolit  peste Ocean,oengistii lui Soros si cozile de topor,finantate tot din aceeasi zona di care  realizeaza ca pot ramane fara paine, daca stapanii lor  s-ar retrage din Europa.Da,cea mai buna  solutie politica pentru Romania este cea a asezarii  ei alaturi de Germania si Rusia.Din toate punctele de vedere.Pericolul in zona este reprezentat  de Turcia,inarmata pana in dinti de SUA, dar care nu vrea sa  mai dea socoteala protectorului ei,urmarindu-si  propriile interese seculare. Polonia este in postura caprei fudule,cu raie sub coada. Azi, nu ma mai mir cum a ajuns sa se prabuseasca de la statutul de imperiu.Polonia se teme,e adevarat, si de Rusia,dar si de Germania. Daca SuA  ar disparea ,militar, din Europa  Polonia ar avea probleme din vina  deselor acuzatii  la adresa Rusiei.Articolul  este o fotografie  posibila,acceptata de statele europene care  vad in SUA  un jandarm agresiv si care ,intr-o masura periculoasa, si-a  pierdut  rolul de „Democratie Model”.

 7. axl
  # aprilie 6, 2016 at 1:40 pm

  mereu intru pe acest site sa citesc articole interesate scrise de oameni foarte bine pregatiti…cred ca e singurul site din romania care au o astfel de abordare…pacat insa ca permitati sa se comenteze…ideea de comentarii e stupida pentru ca odata cu aceasta permisiune dati drumul la spitalul de nebuni…toti vorbesc…toti isi dau cu [parerea…toti sunt destepti…e o nebunie…din acest motiv am renuntat sa mai intru pe hotnews (+motivul ca sunt de-a dreptul scabosi cu manipularea proamericana)….si probabil ca voi intra din ce in ce mai rar si pe acest site.Desi va citesc cu drag, ideea de comenturi va arunca in derizoriu si scade valoarea articolului.PS. ca sa clarific…sunt pro rusia…pro eurasia…pro karl marx si angel…pro valori traditionale romanesti, patriot, ortodox….as accepta sa urmez un viitor partid in romania care sa aiba ca doctrina ceea ce am specificat mai sus…

 8. ...escu
  # aprilie 6, 2016 at 2:50 pm

  axl,gura pacatosului adevar graieste:intru pe acest site sa citesc ” articole interesate”.Este adevarat, acest site contine numai articole interesate si anume o doctrina a la Dugin statuta si fara sens avand ca singur scop sa justifice opresiunea interna din Rusia si agresiunea externa in numele unor valori ipotetice numai de ei intelese Cat despre faptul ca esti cu Marx si Engels si crestin,ori esti rus obligat sa sustii doctrina oficiala,ori in capul tau este o confuzie de termeni.Interesanta si abordarea cu articole fara comentarii (cam ca in Rusia? Si daca tot vrem ca in Rusia nu putem face un pas inainte ca in Coreea de Nord? Si am ajuns la societatea perfecta in viziunea voastra de kaghebisti si activisti limitati.

 9. Alexan
  # aprilie 6, 2016 at 5:29 pm

  Personal, nu cred ca dictatura de la scornicesti a fost penibila,ci, dimpotrivă, una care a ridicat România dpdv economic. Dacă nu este asa, atunci poate spuneți pe unde sunt ascunse uzinele și șantierele românești din perioada comunista ,  care chiar făceau sa duduie economia,  e drept, pentru a plăti datoria către FMI și BM. Dacă în perioada Scornicești, România a crescut imens industrial,  acum nici agrar nu mai suntem cine știe ce. În altă ordine de idei,  Rusia e la fel de vinovată ca și occidentul pentru căderea lui ceașcă, prin implicarea serviciilor secrete în acea lovitura sângeroasă de stat din decembrie 1989. Mai mult, dacă Rusia și-ar recunoaște greșelile fata de România,  și ar returna tezaurul încă reținut la Moscova,  dacă acesta încă mai este intact,  probabil România și-ar putea reconsidera poziția geopolitica. Același lucru îl sugerez și Germaniei. Dar cei mari nu vor accepta niciodată greșelile decât dacă sunt la pământ. Prin urmare, Rusia nu poate spera la o orientare pro – moscovita din partea României în contextul actual. Cu toate acestea, recunosc ca admir 3 lideri politici puternici ai momentului: Putin, Erdogan și Viktor Orban. 

  • Kamil
   # aprilie 7, 2016 at 3:50 am

   Da-l dreacu de tezaur sa ramana la ei, oricum statul roman lucreaza importriva propriilor cetateni, de ce sa ne dea tezaurul ? ca sa-l fure hotii astia de la noi, ce tu crezi ca ni se maresc salariile , pensiile sau asistentele sociale daca ne dau rusii tezaurul inapoi ? vezi-ti de treaba.

   • antonescu
    # aprilie 7, 2016 at 12:23 pm

    ba kamil tu nu meriti altceva decat un glont in ceafa. numai retardati pupincuristi de rusi spurcati pe acest site. Cat va dau ma javrele astea sa-i lingeti in kur… chiar asa de ratati sunteti? Nu puteti castiga niste bani altfel decat lingandu-i in kur pe imbecilii astia de rusi??? kamil asa e lumea asta plina de starpituri ca tine dar daca as avea ocazia sa te intalnesc vreodata ti-as „suci” gatul ca la pui. Tu nu meriti sa vorbesti limba romana… tu ori esti o lichea de la moscova ori esti vreun basarabean spalat la creier si rupt in kur de foame.

    • Kamil
     # aprilie 7, 2016 at 2:42 pm

     Ba tampitule eu nu castig nimic din asta, eu spun ce vreau si ce gandesc.Si sunt bucurestean.

     • Antonescu
      # aprilie 7, 2016 at 8:18 pm

      Ha ha ha spui ca esti din bucuresti de parca ai fi din New York. esti un cretin ordinar care meriți fix ce ti-am spus… Un glontz in ceafa aia puturoasa de pupincurist retardat. Acu sa fim sinceri cu 2 mandate de primar doctor haos nu ma mir ca esti din bucuresti.

  • M_D_L
   # aprilie 7, 2016 at 12:23 pm

   Lovitura de stat din ’89 s-a dat cu ajutorul KGB. Eu am vazut zeci de masini Lada care mergeau spre Timisoara, cu cateva zile inainte de inceperea „revolutiei”. Aveau doua persoane in interior (soferul + alt barbat pe scaunul din dreapta) si canistre cu benzina pe portbagaj. Dupa cateva zile s-au intors cu un singur ocupant (soferul).Dar la vremea aia URSS-ul era condus de indivizi care au dus la dezagregarea URSS-ului, deci e logic sa faceau jocurile unor puteri straine. Adica erau tradatori, ca asa se numesc.Rusia are o mare problema, pentru ca aceste aspecte sunt ascunse si nu se doreste sa se discute despre ce s-a intamplat. Ceea ce inseamna ca lucrurile nu sunt transate si ca inca se da o lupta subterana intre cele doua grupari, cea tradatoare si cea nationalista. Sau sunt vinovati si unii care sunt acum la putere si nu doresc sa-si recunoasca vina. 

 10. Emilian
  # aprilie 7, 2016 at 3:57 am

  Iar se fac hărți ca în 39-40 ? Pe atunci erau sfârtecate România , Polonia, Finlanda etc . Acum a ajuns la cuțit Ucraina şi a fost înghițită cu totul Crimeea (pământ rusesc de 10.000 de ani..). Autorii au fost însă neclari cu Siberia, cine va mai fi acolo la ciolan ?  Poate vin chinezii, mongolii, aleutinii sau reptilienii lui Dughin …

 11. GABRIEL
  # aprilie 7, 2016 at 7:26 am

  Saptiul eurosiatic suna ca „NAIBA”! Iar despre Rusia-integrare inseamna ocupare!

  • Kamil
   # aprilie 7, 2016 at 2:33 pm

   Ocupati suntem si acuma chiorule

  • Kamil
   # aprilie 7, 2016 at 2:36 pm

   OOOOO scuza-ma la americani nu se folosesc termene de gen invazie, ocupare sau vasal, la ei se zice eliberare sau libertate, acelasi cacat, adica tot sclavie.

 12. M_D_L
  # aprilie 7, 2016 at 12:30 pm

  Alianta Rusia – China nu poate sa functioneze decat pe termen scurt. China este suprapopulata si ravneste la Siberia. Iar Rusia este depopulata, raportat la teritoriul detinut. Eu cred ca cel mai bun aliat al Rusiei este arsenalul nuclear. 

  • Kamil
   # aprilie 7, 2016 at 2:39 pm

   Stai linistit oricat ar saliva china la siberia, nu sunt atat de boi sa se ia la tranta cu ursu, nici Rusia nu are indeplina incredere in china, dar per total china este si a fost o tara pasnica, mereu in defensiva.

   • M_D_L
    # aprilie 9, 2016 at 6:19 am

    „….dar per total china este si a fost o tara pasnica, mereu in defensiva.” Nu te poti baza pe asta. Nici vremea (anotimpurile) nu mai este cum stiam noi. Totul se schimba.

    • Kamil
     # aprilie 9, 2016 at 8:57 am

     Alianta Rusia-China va functiona atata timp cat Sua va reprezenta o amenintare la adresa securitatii chineze, stii vorba aia, Dusmanul dusmanului meu imi este prieten.

 13. gheorghe si ion asupriti de straini
  # aprilie 7, 2016 at 12:35 pm

  @escu cat crezi ca mai merge cu propaganda muncinoasa ? NU ROMÂNIA A ALES „PARTENERIATUL”, NU POPORUL ROMÂN UMILIT SI OBIDIT DE STRAIN A „ALES”,  CI STRAINII DE NEAMUL ROMÂNESC CARE AU OCUPAT INSTITUTIILE STATULUI CA LUPII LA OI, PRIN MINCIUNA SI VICLENIE, PRIN STAT DR „DREPT”, POLITICA „CORECTA” , PAINE SI CIRC, CARD SI CIP, PRIVATIZARI, LIBERALIZARI, INVESTITORI, SI ALTE „VALORI” OCCIDENTALE IUDEOMASONICE !

 14. BOGDAN UK
  # aprilie 9, 2016 at 9:33 am

  Cine draqului sa mai intre in asa zisa alianta Erasiatica???  ))))) Cretinilor obositi…criminalilor!!! Cine este sanatos si intreg la bibilica/mansarda nu are cum sa aleaga asemenea ineptie.Iar in spatele asa presupusei integrari Rusia si nenorocitii aia de la Moskva sa fie la conducere…adica sa ajungem iarasi sclavii jegurilor infecte criminale pederaste din Est.Ati facut si ati ”produs” doar rau…atat..cel putin pt Romania ati fost ca un cosmar.Ne ati injumatatit tara,ati furat de aici cat s-a putut,v-ati dedat la cele mai crancene si inumane crime impotriva poporului nostru,iar acum la ce va asteptati mai nenorocitilor,juegurilor,infectilor,mwuistilor,etc,etc…doar de bine va urez!!!! Romanii sa va primeasca cu bratele deschise??? Ma pish cu toata dragostea si ardoarea pe toate programele voastre culturale si de apropiere intre ”popoarele noastre” cum spune dezaxatul acela de Dughin si ambasadorul dereglat de la Bucuresti!!!Mai bine de un miliard de ori sclavii americanilor si evreilor,sclavii si colonia cui vreti voi din acest univers….dar NICIODATA sa mai fim sub talpa scursurilor infecte subumane de la Rasarit.Acum cand bietii romani traiesc si ei ceva mai bine hop au aparut mercenarii de servici platiti de la Kremlin..toate putorile ordinare tradatoare!!!Asa pe romaneste sa va fut in gura si adanc pe esofag….ascultati la mine….NICIODATA ROMANIA NU O SA MA9I FIE SUB JUGUL RUSESC….NICIODATA!!!!Ca veniti voi acum si dezvoltati tot felul de subiecte tampite,dereglatul de Dughin..cred ca asta trage ”legale” la greu vine cu tot felul de geostrategii politice si economice..te apuca rasul..niste debitatii cretine..omul oricum nu este sanatos la mansarda.Voi chiar ii credeti pe romani tampiti???Cum sa uitam in 25 de ani ” binefacerile” Rusiei??? Poate peste 250-300 de ani cand ne returnati tezaurul,N.Bucovinei,Bugeagul,Cadrilaterul atunci vom sta de vorba prieteneste….dar dupa ce ne-ati fwtut fara alifie la greu la ce reactii va asteptati mai trepadusilor acum….????

  • Kamil
   # aprilie 10, 2016 at 4:05 am

   „”Acum cand bietii romani traiesc si ei ceva mai bine hop au aparut mercenarii de servici platiti de la Kremlin””- Pfffffff hahahhaha pe ce lume traieste ba, cred ca tu muncesti in UK si ai uitat de unde ai plecat. Nu te mai agita atata cu comentarii de 20 km, romania poate ajunge in sfera rusa destul de repede , fie de voie buna fie cu forta. Asa ca mai bine stai acolo in UK daca nu vrei sa gavari pa-ruski.

 15. BOGDAN UK
  # aprilie 10, 2016 at 11:38 am

  ”Ba Kamil”(a) …auchiii…scoate limba aia aspra din gaoaza ca ma iriti…

Trackbacks/Pingbacks
 1. UE, Rusia, integrarea eurasiatică. Situația României și a altor ”state mici” | www.giurgiuonline.com - aprilie 6, 2016

  […] Sursa: news.russiatoday.ro Articol sursa: UE, Rusia, integrarea eurasiatică. Situația României și a altor ”state mici” […]

Leave a Reply

XSLT Plugin by Leo Jiang